Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
  • BEBEK GELİŞİMİ (AY)
  • ÇOCUK GELİŞİMİ (YAŞ)
ÇOCUK GELİŞİM CETVELİNİZİ TAKİP EDİN

ÇOCUĞUNUZ 9 YAŞINDA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Çocuğunuz 9 yaşında

PSİKOMOTOR GELİŞİM

Özellikle bu dönemde büyüme hormonları hızını arttırır. Kızlar erkeklere göre daha hızlı büyümeye başlar. Erkek çocukların fiziksel gelişiminde ise durgunluk başlar. Enerjik halleri devam eder. Bu yüzden de fiziksel aktiviteler önem kazanır.

BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ

Bu dönemdeki çocuklar bir olayı başka bir insanın gözüyle görmeye başlarlar ve benmerkezcilik azalır. Etraflarındaki nesneleri sınıflandırabilirler. Yavaş yavaş soyut sözcükler kullanmaya başlarlar. Sözcük dağarcıklarının arttığı görülür ve daha karmaşık cümleler kurabilirler.

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM

Başarının önemli olduğuna inanırlar ve ödül almak için çaba gösterirler. Bu yaştaki çocuklar daha uyumlu oldukları için yönlendirilmeleri de daha kolay olmaktadır. Benlik algısı oluşurken başkalarından gelen onay ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Hala esnek düşünme becerileri yeterli düzeyde olmadığı için aile içinde veya arkadaşları arasında inatçı davranışları sergileyebilirler.

BESLENME

Okul çağı dönemindeki çocuğun besin piramidine uygun olarak beslenilmesi önerilir. Buna göre toplam beslenmenin % 50-55’i karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %30-35’i yağlardan oluşmalıdır. Bu dönemde çocukların 3 ana, 2 veya 3 ara öğünle beslenilmesi önerilir. Kalori ihtiyacı için (yaş x 100) + 1000 şeklindeki basit formül kullanılır. Protein ihtiyacı için 1 gr/kg/gün hesaplaması yeterlidir.

Yağların 1/3’ü doğmuş yağlardan oluşmalıdır. Temel besin gruplarının başında yer alan karbonhidratlar meyve suyu şekerli gıdalar gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yerine tahıllı ekmek makarna gibi gıdalardan oluşmalıdır.

Okul çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çocuğun yemek yediği okullardaki yemek öğün ve ara öğünlerinin 5 temel besin grubunu dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşük tutulmalıdır.

Okullardaki kantinlerde kola, cips, hamburger, şeker gibi zararlı abur cubur gibi gıdaların bulunması bu yaş grubundaki çocukların yemeğini veya beslenme çantasındaki yiyecekleri yemeyip bu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden okul kantinlerinin sağlıklı gıda satışı sağlanmalı, abur cubur gibi gıdalar kısıtlanmalıdır. Bu tip gıdaların fazla yenilmesi obeziteye ve sonrasında diyabet, hiperlipidemi gibi önemli hastalıklara yol açabilir.

Bu yaşlardaki çocuklara günde 2 bardak süt, bir bardak yoğurt veya kefir, bir kibrit kutusu kadar peynir, bir yumurta; 3-4 dilim tahıllı ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna, 2-3 köfte büyüklüğünde et tavuk veya balık, 8-10 kaşık sebze yemeği (Haftada bir veya iki kez alternatif olarak tahıl yemeği), 3-4 meyveden oluşan bir günlük menü oluşturulması yeterlidir.

Bu içerik Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Burak Doğangün ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman tarafından hazırlanmıştır.