Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
 
  • BEBEK GELİŞİMİ (AY)
  • ÇOCUK GELİŞİMİ (YAŞ)
ÇOCUK GELİŞİM CETVELİNİZİ TAKİP EDİN

ÇOCUĞUNUZ 11 YAŞINDA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Çocuğunuz 11 yaşında

PSİKOMOTOR GELİŞİM

Bu yaştan sonra motor becerilerinde bireysel farklılıklar görülmeye başlanır. Erkeklerde ergenlik gelişimi hızla başlar ve fiziksel açıdan daha güçlü bir hale gelirler. Kızlarda ise ergenlik gelişimi en üst düzeyde olup, vücutlarında değişiklikler oluşmaya başlar (göğüslerin büyümesi, menstruasyon). Bu değişikliklere uyum sağlamakta zorluk yaşayabilirler.

BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ

Soyut düşünceler ve kelimeler daha sık görülür. Eleştirel boyutta düşünürler. Problem çözerken mantıksal yollar kullanırlar ve en çok parçadan bütüne varış yöntemini kullanırlar. Problemleri çözerken alternatifler üretmeye başlarlar. Grup içinde duyguların dile getirilmesi ve tartışılması kendilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİMİ

11 yaşından itibaren çocukluk dönemi bitip ergenliğe doğru adım attıklarıiçin uysal çocuk yerini huysuz ve geçimsiz çocuğa bırakabilir. Kendine güvenmeme eğilimleri yüksektir, kendilerini incelerler, içe dönük ve utangaç olabilirler. Duygularını nadiren ifade ederler. Kızlar sosyal etkinliklerde erkeklere göre daha aktif olmaya başlar.

BESLENME

Okul çağı dönemindeki çocuğun besin piramidine uygun olarak beslenilmesi önerilir. Buna göre toplam beslenmenin % 50-55’i karbonhidratlardan, %15-2’ si proteinlerden, %30-35’i yağlardan oluşmalıdır. Bu dönemde çocukların 3 ana, 2 veya 3 ara öğünle beslenilmesi önerilir. Kalori ihtiyacı için (yaşx100)+1000 şeklindeki basit formül kullanılır. Protein ihtiyacı için 1 gr/kg/gün hesaplaması yeterlidir.

Yağların 1/3’ü doğmuş yağlardan oluşmalıdır. Temel besin guruplarının başında yer alan karbonhidratlar, meyve suyu, şekerli gıdalar gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yerine tahıllı ekmek, makarna gibi gıdalardan oluşmalıdır.

Okul çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çocuğun okulda yediği yemek, öğün ve ara öğünlerinin 5 temel besin gurubunu dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşük tutulmalıdır. Okullardaki kantinlerde kola, cips, hamburger, şeker gibi zararlı abur cubur gıdaların bulunması bu yaş gurubundaki çocukların yemeğini veya beslenme çantasındaki yiyecekleri yemeyip bu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden okul kantinlerinin sağlıklı gıda satışı sağlanılmalı, abur cubur gıdalar kısıtlanıldırılmalıdır. Bu tip gıdaların fazla yenilmesi obeziteye ve sonrasında diyabet, hiperlipidemi gibi önemli hastalıklara yol açabilir.

Bu yaşlardaki çocuklara günde 2 bardak süt, bir bardak yoğurt veya kefir, bir kibrit kutusu kadar peynir, bir yumurta; 3-4 dilim tahıllı ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna, 2-3 köfte büyüklüğünde et tavuk veya balık, 8-10 kaşık sebze yemeği (haftada bir veya iki kez alternatif olarak tahıl yemeği), 3-4 meyveden oluşan bir günlük menü oluşturulması yeterlidir.

Bu içerik Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Burak Doğangün ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman tarafından hazırlanmıştır.