GeriBebek Sağlığı 18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur? Bebeklerde 18-24 ay arası fiziksel, duygusal ve dil gelişim özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur? Bebeklerde 18-24 ay arası fiziksel, duygusal ve dil gelişim özellikleri

18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur? Bebeklerde 18-24 ay arası fiziksel, duygusal ve dil gelişim özellikleri

18- 24 ay bebek gelişimi için önemli bir süreçtir. Artık emeklemeye hatta yürümeye başlayan bebeğiniz için zaman zaman paniğe kapılabilirsiniz. Ancak 18- 24 ay bebek gelişimi için sizi nelerin beklediğini, bebeğinizi gözlemleyerek anlayabilir ve aksi bir durumda çok geçmeden bir uzmana başvurabilirsiniz. Peki, 18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur, bebeğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Uzmanı anlattı...

Bebek gelişiminde ilk 2 yıl oldukça önemli bir dönemdir. Bebeğiniz artık daha hızlı hareket etmeye başlar, algıları daha fazla açıktır ve bu konuda anneler, kendilerni nelerin beklediğini öğrenmek için çeşitli kaynaklardan yardım almak ister. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, sizlere bu konuda yardımcı olmak için; çocukların 18- 24 ay arası bebek gelişimi hakkında merak edilenleri anlattı ve uyarılarda bulundu.

18-24 ay arası bebek gelişiminde neler yaşanır?

18-24 ay döneminde çocuğun konuştuğu kelime sayısı artar. İstediklerini kelime veya işaretle daha net anlatabilir. Konuşmanın en hızlı ilerlediği dönemdir. Çocuğunuz ikinci yaşına yaklaşırken, her gün ne kadar değişip geliştiğine şaşıracaksınız.

Bebeklerde 18-24 ay fiziksel gelişimi

Bu zaman zarfında, küçük çocuklar bağımsız olarak daha fazla şey yapmaya heveslidir, artık koşmaya başlamıştır. Aşırı hareketli olması ve dolap karıştırması itibariyle ev kazaları sık görülür.

• Çatal ve kaşık kullanma becerileri daha da gelişir.

• Merdiven tırmanmaya başlar.

• Alçak iskemleye oturur.

• Kitap okurken bir nesne sorulduğunda işaretle gösterir. Kalemi tutup çizgi çizebilir.

• Bu dönemde rutinleri ve düzeni severler. Buna rağmen bazen uyku reddi yaşanabilir.

• Oyun oynarken daha bilinçli bir şekilde katılır. Daha uzun süreli oyunlar oynayabilir.

Genel olarak, çocuğunuz 2 yaşından itibaren tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair işaretler gösterebilir. Ancak bazı çocukların daha erken, yani 18 aylıkken hazır olma belirtileri göstermesi alışılmadık bir durum değildir. Bazı çocuklar gece uykusundan bezi kuru olarak kalkabilir.

Bebeklerde 18-24 ay duygusal gelişimi

Çocuğunuz bu yaş aralığında hayal kırıklığı, suçluluk, utanç, sahiplenme ve heyecan gibi yeni duygular yaşamaya başlar. Çocuğunuzun ayrılık kaygısı yaklaşık 18 ayda zirveye ulaşsa da, 2 yaşında sakinleşmeye başlamalıdır.

Yemek yemekle ilgili ilk inatlaşmanın başladığı dönemdir. Çoğu zaman tek tip beslenmek ister.

Nasıl hissettiğini düşünmeye ve duyguları kelimelerle ifade etmeye başlar. Örneğin, çocuğunuz size üzgün olduğunu söyleyebilir. Size bir öpücük vererek veya bir bebeğe sarılarak sevgi gösterebilirler ki bu aynı zamanda empati geliştirmenin bir parçasıdır.

Bebeklerde 18-24 ay dil ve iletişim gelişimi

18 aylıkken çocuğunuz her zaman yeni bir kelime öğrenir. Genellikle haftada 1-2 kelime, hatta belki günde bir kelime öğrenebilir.

Çocuğunuz ayrıca 'mö' gibi hayvan sesleri çıkarabilir veya aynı sesi veya kelimeyi tekrar tekrar söyleyebilir.

Kendi adını ve 'benim' fikrini bilir. “Annene getir” veya “Hadi parka gidelim” gibi basit cümleleri anlamada daha iyi olurlar. Söylediği kelimlerin çoğunun anlaşılır olduğu dönemdir.

18-24 ay bebek gelişimi için destekleyici tavsiyeler

Çocuğunuz oyun oynarken ve keşfederken yanındaysanız, çocuğunuza kendi başına yeni şeyler denemesi için güven verir. Bu, çocuğunuzun daha sonra bağımsız ve kendine güvenen olmasına yardımcı olabilir.

Çocuğa başkalarıyla oynama şansı verilmesi oyun, arkadaş edinmesi ve diğer çocuklarla birlikte olmayı öğrenmesi için harika bir yoldur. Ancak bu dönemde çocukların oyun arkadaşıyla eşya paylaşmak istememesi normaldir. Küçük çocuklar genellikle her şeyin kendilerine ait olduğunu düşünürler.

Kaşık kullanma, bardaktan içme gibi günlük becerilerin renkli ve figürlü eşyalarla teşvik edilmesi uygun olur.. Bu beceriler, hem küçük hem de büyük kas hareketlerini sağlar hem de çocuğunuzun ne yaptığı hakkında düşünme yeteneğine katkıda bulunur.

Bu dönemde çocuğunuzla saklambaç oynamak, çocuğunuzun, düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

Çocuğun bu dönemde destekli bisiklet gibi bir araca bindirilmesi çocuğun bir kolu tutarken aynı anda ayağını hareket ettirmesi ile motor becerisini arttırır.

18-24 ay döneminin hekim başvurusu gerektiren alarm bulguları nelerdir?

18 ayı geçmiş olmasına rağmen hiçbir kelimeyi söylemiyorsa, yürümüyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz.

False