Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
  • BEBEK GELİŞİMİ (AY)
  • ÇOCUK GELİŞİMİ (YAŞ)
ÇOCUK GELİŞİM CETVELİNİZİ TAKİP EDİN

ÇOCUĞUNUZ 8 YAŞINDA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Çocuğunuz 8 yaşında

PSİKOMOTOR GELİŞİM

Bu dönemdeki çocukların el-göz koordinasyonu bir önceki gelişim dönemlerine göre daha fazla geliştiği için yazma, boyama, makas kullanma gibi faaliyetlerde iyi oldukları görülür. Büyük kaslarda meydana gelen hızlı gelişmeden dolayı da bu yaştaki çocuklar oldukça enerjik görünürler.

BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ

Artık dinleyerek öğrenmek sürecinde ilerleme görülür. Kuralların anlamlarını ve nedenlerini anlamaya başlarlar. Neden-sonuç ilişkisi kurabilmekle ilgili önceki yaşlara göre gelişme olur. Dil gelişiminde ise önemli bir değişim görülmezken kelime haznesi ve telaffuzları gelişir.

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM

Oldukça bağımsız bir hale gelirler. Kendilerine güvenir ve kısmen de olsa kendilerini eleştirebilirler. Arkadaşları tarafından ilk tercih edilen kişi olma isteği vardır. Bunu zaman zaman dile getirir, zaman zaman da kimseye ihtiyacım yok şeklindeki ifadelerle baskılayabilirler. Oyun ve ilgi sokağa kaymıştır. Kız ve erkek çocukların oyun becerileri bu dönemden itibaren gittikçe birbirinden ayrılmaya başlar.

BESLENME

Okul çağı dönemindeki çocuğun besin piramidine uygun olarak beslenmesi önerilir. Buna göre toplam beslenmenin %50-55’i karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %30-35’i yağlardan oluşmalıdır.

Bu dönemde çocukların 3 ana, 2 veya 3 ara öğünle beslenilmesi önerilir. Kalori ihtiyacı için (yaş x 100) + 1000 şeklindeki basit formül kullanılır. Protein ihtiyacı için 1 gr/kg/gün hesaplaması yeterlidir.

Yağların 1/3’ü doğmuş yağlardan oluşmalıdır. Temel besin gruplarının başında yer alan karbonhidratlar meyve suyu şekerli gıdalar gibi yüksek glisemik indeksi olan gıdalar yerine tahıllı ekmek makarna gibi gıdalardan oluşmalıdır.

Okul çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutar. Çocuğun okulda yemek yediği okullardaki yemek öğün ve ara öğünlerinin 5 temel besin grubunu dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşük tutulmalıdır.

Okullardaki kantinlerde kola, cips, hamburger, şeker gibi zararlı abur cubur gıdaların bulunması bu yaş grubundaki çocukların yemeğini veya beslenme çantasındaki yiyecekleri yemeyip bu yiyeceklere yönelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden okul kantinlerinin sağlıklı gıda satışı sağlanmalı, abur cubur gıdalar kısıtlanmalıdır. Bu tip gıdaların fazla yenilmesi obeziteye ve sonrasında diyabet, hiperlipidemi gibi önemli hastalıklara yol açabilir.

Bu yaşlardaki çocuklara günde 2 bardak süt, bir bardak yoğurt veya kefir, bir kibrit kutusu kadar peynir, bir yumurta; 3-4 dilim tahıllı ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna, 2-3 köfte büyüklüğünde et tavuk veya balık, 8-10 kaşık sebze yemeği (Haftada bir veya iki kez alternatif olarak tahıl yemeği), 3-4 meyveden oluşan bir günlük menü oluşturulması yeterlidir.

Bu içerik Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Burak Doğangün ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman tarafından hazırlanmıştır.