Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile
  • BEBEK GELİŞİMİ (AY)
  • ÇOCUK GELİŞİMİ (YAŞ)
ÇOCUK GELİŞİM CETVELİNİZİ TAKİP EDİN

ÇOCUĞUNUZ 5 YAŞINDA

  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız
Çocuğunuz 5 yaşında

PSİKOMOTOR GELİŞİM

Ritmik hareketler yapar, ip atlar. Kalemi doğru şekilde tutar. Basit şekilleri keser. İsmini kopya eder. Öz bakım becerileri gelişmiştir. Kendi kendine giyinir, soyunur. Saçlarını tarar. Yemek araç ve gereçlerini erişkin gibi kullanır. On küpten fazla küp ile kule yapabilir.

BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ

Olayları neden sonuç ilişkisiyle açıklar. Nesneleri sıralarken miktar belirtir. Yirmiye kadar sayabilir. Kelime dağarcığı 1500 kelimeye çıkmıştır. Konuşurken sesinin tonunu ve hızını ayarlar. Şakalar yapar. Gün, saat kavramları gelişmiştir.

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM

Duygularını belli eder. Duygusal hali çabuk değişir. Kolayca utanır. Doğru yanlış kavramı gelişmiştir. Bir şey yapmadan önce izin ister. Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.

BESLENME

Çocuğun sevdiği ve sevmediği besinler belirlenmiştir. Ebeveynle birlikte yemek hazırlamaktan zevk alır. Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren abur cubur gıdalardan olabildiğince uzak tutulmalıdır bu gıdalara olan alışkanlık bu yaşlarda başlar. Çocukta yemeğin aileyle birlikte sofrada yenilecek keyifli bir ritüel olduğu fikri oluşturulmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman