Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Hurriyet.com.tr Hürriyet Aile

ÇOCUKLAR MASALLA UYUSUN, MASALLA BÜYÜSÜN

Çocuklar masalla uyusun, masalla büyüsün
  • PAYLAŞ
  • PAYLAŞ
    Adınız *
    Alıcı E-Posta Adresi *
    Mesajınız

Çocuk gelişiminde hayal gücünün etkisi tartışılmaz bir unsur. Çocuklar ne kadar özgür ve renkli bir hayal dünyasına sahip olursa o kadar yaratıcı, girişken ve mutlu büyüyorlar. Bu yaratıcılıklarına katkıda bulunan unsurlardan biri ise onlara masal anlatmak… Pedagog ve Psikoterapist Serap Melek Kılıç, çocuklara masal anlatmanın ve okumanın faydalarından bahsetti.

serap melek kılıç

MASALLARIN ÇOCUKLARA FAYDALARI

  * Mekan, zaman, karakterler, derken çocuklar masal dinlerken kendilerini “iç dünyalarını ortaya dökebildiği” bir sahnede bulabilir. Bu yolla etkilendiği bir olayı canlandırarak size ipuçları verebilir.

  * İç dünyasındaki olumlu olumsuz duyguları, yaşadığı gerilimleri, farkında olduğu veya olamadığı düşünceleri akıcı bir dille dışa aktarırlar. Bu bakımdan çocukların ruh dünyasını anlamak adına masallar muhteşem bir bilgi kaynağıdır.

  * Masal kitapları, çocuklara akışa uygun ve hikâyenin aslına sadık kalınarak okunabilir. Hem keyifli zaman geçirilerek hem de okunan masalın etkisiyle zaman zaman bazı farkındalıklar gelişmesi ve çocuğun ders çıkarması sağlanabilir.

MASAL ANLATMANIN YAŞI YOK

* Her yaşta ve her gelişim döneminde çocuklara masal okunabilir. Hatta hamilelik esnasında, bebek anne karnındayken bile bebeğe masal anlatılabilir.

* Hangi yaşta olursa olsun, masallar çocukların bilişsel ve duygusal becerilerine muhteşem katkılar sağlar.

* Onunla sohbet eder gibi kitabın sayfalarında yer alan kavramları ifade edin. Resimleri kendisinin hikâyeleştirmesini sağlayın.

* Masaldaki ana fikrin ne olduğu hakkında konuşup neden sonuç ilişkisi kurmasını sağlayın. Resimlerden ne anladığını kendi cümleleri ile anlatmasını sağlayın.

* Masal kitabı okumak ve hikâye kitaplarına yönelmek çocuğunuzun bilişsel dünyası için çok faydalıdır.

MASAL SAATİ

Uyku öncesi rutininize ekleyeceğiniz masal anlatma ve kitap okuma seansları bebeğinizin uykuya daha huzurlu ve mutlu bir geçiş yapmasını sağlar.

Genellikle uykuya karşı direnç veya isteksizlik yaşayan, anne baba ile gün içinde yeterince zaman geçiremeyen çocuklara “iyi uykular” demenin en güzel şekli masal anlatmaktır.

Hafif loş bir ışıkta, yumuşak bir ses tonu ile sakince okunan bir masal kitabı onu dinlendirici ve sakin bir uykuya, göreceği eğlenceli ve renkli rüyalara sakince yolcu edecektir.

Aynı zamanda sizinle uyku öncesi duygusal ve tensel temasını da arttırdığı için daha doyurucu ve pozitif bir ebeveyn-çocuk ilişkisinin kapısını aralayacaktır.

SİZ DE JOHNSON’S BABY’NİN IŞILDAYAN ÜLKE’SİNE GELİN. SADECE SİZİN PRENSESİNİZE ÖZEL O MASALI BİRLİKTE YAZALIM!

Yayın tarihi: 14.05.2018