İdeal kilonuzu nasıl öğreneceksiniz?

Sağlıklı bir vücut kesinlikle sıska bir vücut değildir.

Haberin Devamı

Gerçek diyetlere dikkat ederseniz, asıl mesele sağlıklı beslenmektir. Son yüzyılda şişmanlık karşısında yaşadığımız şoktan sonra, yeniden bir denge kurmaya doğru yol alıyoruz. Son araştırmalar, sağlıklı bir vücudun sıska bir vücut olmadığını açıkça kanıtlıyor. Kilo vermek yada incecik olmak, sağlıklı olmanın tek koşulu değil. Önemli olan yaşam kalitemiz. Yani doğal gıdalarla dengeli bir şekilde beslenmek ve yeteri kadar hareket etmek.

Bütün bunları yapıyorsak, hafifçe kilolu olmak sandığımız kadar da kötü bir şey değildir. Hatta hafif kilolu insanların daha uzun ömürlü olduğu düşünülüyor. Siz de vücut kitle endeksinizi ölçerek hangi gruba girdiğinizi bulabilirsiniz.

İdeal kilo veya normallik sınırları nedir, nasıl hesaplanır?

Gerçek şişmanlık birkaç kilo fazlalıktan farklı bir tablodur. Herkesin vücut yapısı aynı değildir. Normal kilo kişiye göre değişir. İnsanın hayalindeki vücut ile kendisinin ulaşabileceği ölçüler arasında farklar olabilir.

Haberin Devamı

İdeal kiloyu hesaplamak için günümüzde kullanılan en güvenilir yöntem, vücut kitle indeksinin (VKİ) hesaplanmasıdır. VKİ metodu bir mankenin ölçülerini aramaktan farklı olarak insana formunu, “normallik” açısından değerlendirme olanağını sağlar.

VKİ, vücut ağırlığının, “kilogram” cinsinden değerinin, boyun “metre cinsinden” değerinin “karesine” bölünmesiyle elde edilen sayıdır.

Vücut Kitle Endeksi (VKİ)

• Önce boyunuzu dikkatle ölçün. Boyunuzun 1 metre 70 cm olduğunu varsayalım. Bu metre cinsinden 1,7 m. demektir.
• Bu sayının karesi, 1,7 X 1,7= 2.89 olur.
• Kilonuz 70 kg ise, bunu 2,89’a böldüğünüzde, sonuç 25 çıkar.
• Demek ki vücut kitle endeksiniz (VKİ) 25'dir.

VKİ 18,8 ve altında ise, zayıfsınız

Nispeten yüksek kalorili ama sağlıklı gıdalar tüketin. 2-3 saatte bir ceviz-badem-fıstık, zeytinyağı, kuru incir, kuru kayısı vb. yiyin. Egzersizden vazgeçmeyin. Hareketin zayıflamak için olduğunu zannetmeyin. Enerjinizi yükseltmek, kemiklerinizi ve bağışıklık sistemini geliştirmek için sizin de spora ihtiyacınız var.

VKİ 18,5 - 24,9 arasında ise normal sayılırsınız

Sizin için önemli olan, zamanla bel çevresinde oluşabilecek yağlanmayı önlemektir. Birçok insan her 10 yılda bir birkaç kilo alır. Bundan kaçınabilirseniz, durumunuz gayet iyi. Yaptığınız egzersizleri 5-10 dakika kadar arttırın.

Haberin Devamı

VKİ 25 - 29,9 arasında ise hafif kilolusunuz

Zayıflamaya kafanızı takmadan yaşam tarzınızı geliştirmeniz gerekir. En önemlisi aktiviteyi arttırmaktır. Yürüyün ve merdiven çıkın. Öğün atlamadan, yediklerinizin kalorisine biraz dikkat etmenizde yarar var. Genel olarak hamur işleri ve tatlılardan kaçınırsanız ve daha az yağlı gıdaları seçerseniz iyi olur.

VKİ 30 veya daha fazla ise, durumunuz ciddidir!

Sağlığınızın tehdit altında olduğuna kuşku yok. Günde yarım saatlik yürüyüşlere başlayın. Oturmaktan kaçının, işlerinizi kendiniz yapmaya çalışın. Ve tabii doktora gidin!

Sonuç olarak, kaç kilo olursanız olun, vücudunuza iyi bakın!

İDEAL KİLONUZU VE GÜNLÜK KALORİ İHTİYACINIZI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları