Yaz hamileliğini kolay geçirmek için ipuçları

Fazla güneşin bebeğe zararı var mıdır?

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe hamileliğinin son dönemleri sıcak yaz günlerine denk gelen anne adaylarının aklına takılan soruları yanıtlıyor.

Hamilelerin havuz veya denize girmesi bebeğe zarar verir mi?

Deniz veya havuz eğer bakteriyolojik incelemeleri yapılmışsa anne adayına ve bebeğine zarar vermez. Ancak mantar enfeksiyonlarından korunmak için ıslak mayoyla oturmamak önemlidir.

Anne adayı güneşten nasıl korunmalı?

Hamilelikte gölgede güneşlenmek esastır ancak anne adayının cildinde güneş ışınlarına maruz kalma neticesinde bazen kalıcı olan lekelenmeler oluşabilmektedir. D vitamini üretimi açısından güneş ışınları faydalı olduğu söylendiğinden anne adayları güneşe çıkmaya önem vermektedirler.

Bununla birlikte günde sadece 15 dakika dışarıda dolaşmak bile, açık kollu kıyafetler olduğu sürece günlük D vitamini ihtiyacını karşılamada yeterlidir. Bu nedenle gölgede ve yüksek koruma faktörlü kremlerle güneşlenmek anne adayının güneş ışınlarının yıpratıcı etkilerinden korunabilmesi açısından önemlidir. Gölgede de oturulsa mutlaka güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Ne kadar güneşte kalmalı?

Anne adayları mümkünse gölgede güneşlenmeli ve en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremiyle güneşin zararlı ve cildi yıpratıcı etkilerinden korunmalıdırlar. Koruyucu krem kullanımı ayrıca kalıcı cilt lekelerini önlemek açısından son derece önemlidir.

Fazla güneşin bebeğe zararı var mıdır?

Sıvı alımına dikkat edildiği sürece güneş ışınlarının rahim duvarının koruyuculuğunu aşarak bebeğe zarar vermesi mümkün değildir. Çok aşırı süreler güneşte kalınması sonucu oluşan güneş çarpması ise anne adayına ve bebeğe olumsuz etki yapabilir. Bulantı, kusma, baygınlık hissi, görme bozukluğu gibi ciddi güneş çarpması belirtileri görüldüğünde mutlaka doktor kontrolü gerektirir.

Bol bol sıvı tüketilmeli

Yaz aylarında özellikle sıcak ve nemli tatil bölgelerinde sıvı alımı son derece önemlidir. Yaz sıcağı vücudu susuz bırakır. Bu nedenle sıvı alımına dikkat edilmelidir. Vücudun susuz kalması bebeğe zarar vermez ancak anne adayını aşırı halsiz bırakabilir.
Gıda zehirlenmelerine dikkat

Haberin Devamı

Gıdalar açık havada kısa sürede bozulabileceğinden yaz ishali adı verilen bağırsak enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanır. 24 saatten kısa süren ishaller çoğunlukla özel bir tedavi gerektirmezken daha uzun süren ishaller doktor muayenesi gerektirir. Özellikle sütlü gıdalar ve etler çok kısa sürede bozulabilen gıdalara örnektir.

Tatile çıkmadan önce;

  • Anne adayı tatile çıkmadan kısa süre önce doktoru ile görüşüp tatil için doktorunun onayını almalı
  • Uçak yolculuklarında genellikle 7. aydan itibaren uçağa kabul için doktor onayı istenir. Bu nedenle seyahat öncesi bu belge doktordan alınmalı
  • Tatil yapılacak yerin tıbbi olanakları önceden araştırmalı (en yakın hastanenin yeri gibi) ve gerekli tıbbi belgeler yanına almalı
  • Girilecek havuzun bakteriyolojik tetkiklerinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli
  • Valizde mutlaka güneş kremi, şapka, bol, pamuklu ve terletmeyen kıyafetler, güneş güzlüğü ve ayakların rahat edeceği ortopetik terlikler yer almalı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Yazarın Tüm Yazıları