Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Sigara ve alkol tüketimi hamileliğe zarar verir mi?

Anne adayının hamilelikte sigara ve alkol tüketmesinin oldukça zararlı bir durum olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu durumun oluşturabileceği kötü sonuçlar hakkında uyarılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Sigara ve alkol tüketimi birçoğunuzun bildiği gibi gebeliğe zarar verir. Sigara ve alkol normal bir insana bile zarar verebilirken bir gebeye hatta anne karnındaki bir bebeğe zarar vermemesinin neredeyse olanaksız bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Sigara ve alkol tüketimi fazla olan anne adaylarının ya da çocuk sahibi olmak isteyen bayanların kendilerini önceden bu olaya hazırlamaları gerekmektedir. Çünkü daha sonraki dönemlerde bu sorunu aşmak daha zor olacaktır. Kimse bebeğinin sağlıksız olmasını istemez değil mi?  Bunun için gebelik öncesinde ya bir doktor tedavisinde ya da kendi iradesiyle sigarayı ve alkolü bırakması gerekir.

SİGARA

Annenin yani bir gebenin sigara içmesi her yönden olumsuzluk ifade edecektir. Annenin beslenmesi bir bebeği nasıl etkiliyorsa kötü alışkanlıklar da aynı şekilde etkiler. Sigara içtiğiniz zaman dolaşıma karışacak olan nikotin, karbonmonoksit ve siyanür bebeğinize gidecek olan oksijenin kalitesini ve miktarını azaltacaktır. Bir diğer deyişle bebek daha az oksijen alacaktır. Bu nedenle bebeğinizin eşi yani plesanta erken yaşlanacak belki de ilerleyen dönemlerde bebeğinizin beslenmesine yetmeyecektir. Bu da fetüs yani bebeğin kaybına, gelişme bozukluğuna maalesef ki yol açmaktadır. Daha bunun gibi birçok soruna zemin hazırlayacaktır. Sıklıkla rastlanan sorunlar erken doğum, ölü doğum, anne rahminde ölüm, düşük ağırlıklı doğum, fetal stres nedeniyle sezaryen doğum gibi sorunlara yol açabilir.

Haberin Devamı

ALKOL

Alkol sağlıklı bir bireye etki eder de anne karnındaki fetüse etki etmez mi? Belli bir düzeyde alkol alımının zararı yoktur fakat yine de tavsiye edilmez. Uzun süreli ve kronik alkol alımı fetal alkol sendromuna yol açar. Her gün fazla miktarda alkole maruz kalan bebeklerde doz bağımlı olarak düşük ağırlıklı doğum, zihinsel fonksiyonlarda zayıflık, şekilsel deformasyonlar, nörolojik gelişimsel problemler ve hatta fetüs alkol sendromu gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bundan dolayı hiçbir gebenin alkol alması hoş bir durum değildir. Anne alkol bağımlısı ve bırakamıyor ise haftada 15 ünite tüketiminin zararı yoktur. 1 ünite ise 10gr alkole denk gelmektedir. Ancak neden masum bir canı yani bebeğinizi riske maruz bırakalım, bebeği sağlıklı dünyaya gelmesi için alkol ve sigara gibi tüm kötü alışkanlıkların bırakılması gerekir.

Haberin Devamı

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ