Hamileler diyet yapabilir mi?

Eğer anne adayı yüksek kiloda hamile kalmışsa...

Haberin Devamı

Tebrikler! Bir bebek bekliyorsunuz.

İçinizde atan minik kalbin sağlıklı gelişimi için kendinize daha çok dikkat etmelisiniz. Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunur, hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.

Yeterli ve dengeli beslenen hamile kadınlar eğer bilinen risklerden de (sigara ve alkol tüketimi, ilaç kullanımı) kendilerini koruyorlarsa gebelik süresince ve doğum esnasında çok daha az problemle karşılaşmakta ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmektedirler. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır.

Hamileler diyet yapabilir mi

Haberin Devamı

Hamilelik dönemi 3 evreden oluşur.

İLK ÜÇ AY (I. TRİMESTER)        

Bu dönem, bebeğinizin organ gelişiminin başladığı ve sizin bedeninizin gebeliğe uyum sağladığı dönemdir. 1- 13. haftaları kapsamaktadır. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek sıkı diyetler yapmak veya ağırlık kazanımını sınırlandırmak gebelik esnasında uygun bir davranış değildir. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilirsiniz. Bebeğin 2,8 kg düşük ağırlıkta doğması daha fazla ağırlıkta doğan bebeklere göre hastalıklar açısından daha büyük riskler oluşturmaktadır.

Eğer anne adayı yüksek kiloda hamile kalmışsa doktorunun onayı ve diyetisyenin yakın takibiyle ilk 3 ay boyunca diyet yapabilir.

İKİNCİ ÜÇ AY (II. TRİMESTER)

Bu dönem, bebeğinizin organ gelişiminin hızla devam ettiği ve sizinde gebeliğe tamamıyla adapte olduğunuz dönemdir. 14 - 26. haftaları kapsamaktadır. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gereksinimler artar ve bundan dolayı bu artan gereksinimleri karşılayabilmek için hamile olan kadınlara 300 kkal ek verilmesi gerektiği bilinmektedir. 1 su bardağı süt, 1 yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve 1 adet meyveyi beslenmesine ekleyerek 300 kkal alabilirsiniz. Enerji artışını oluşturan nedenlerden ilki annede oluşmaya başlayan yağ birikimleridir. Bu yağ deposu özellikle emziklilik döneminde artan enerji gereksinmesini sağlamak ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korumaktır.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ ÜÇ AY (III. TRİMESTER)

Bu dönem, doğuma ve emzirmeye yönelik hazırlıkların devam ettiği dönemdir. 17 - 40.+ haftaları kapsamaktadır. Bebeğinizin olgunlaşması, sizinde fiziksel ve ruhsal olarak doğuma hazırlığınızın başladığı ve tamamlandığı dönem olarak da kabul edilebilir. Kilonuz artmaya devam eder. Bebeğinizin, en hızlı büyüdüğü dönemdir. Ayaklarda ve ellerde ödem, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikayeti artabilir.

  Hamileler diyet yapabilir mi 

Genel olarak hamilelikte;   

  • Protein, vitamin, mineral ihtiyacı için daha dengeli beslenmek gerekir.
  • Her gün 3-4 porsiyon süt ürünü tüketilmeli, süt içilemiyorsa süt yerine yoğurt, ayran, peynir, kefir veya sütlü veya yoğurtlu çorbalarla süt grubu takviyesi yapılmalıdır.
  • Et / tavuk / balık gibi besinler sağlıklı pişirilme yöntemleriyle hazırlanarak (ızgara veya fırında gibi) her gün 3-4 porsiyon olacak şekilde tüketilmeli, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurta haftada en az 3-4 kez iyi pişmiş olarak beslenme düzeninde yer almalıdır.
  • Doğru ekmek seçimi yapmak önemlidir; tam buğday en değerlisi, çavdar, tam tahıl tercih edilebilir.
  • Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan sebze ve meyveler 5-7 porsiyon olacak şekilde sebze yemeği, salata, sebze çorbası veya taze olarak, meyveler ise suyunu içmek yerine meyve olarak (özellikle kabuğu yenebilenlerde iyice yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte) hergün menülerde yer almalıdır. Mevsiminde meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
  • Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde 8-10 bardak su içilmelidir. Özellikle sık karşılaşılan bir sorun olan kabızlık probleminin çözümünde su tüketimi önemlidir.
  • Halsizlik hissetmemek için ana öğünler mutlaka ara öğünlerle de desteklenmelidir. Ana ve ara öğünler arasında 2-3 saat olacak şekilde beslenme düzenlenebilir.

Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak
Diyet ve Beslenme Uzmanı

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA

Yazarın Tüm Yazıları