GeriDoğum Lohusalıkta 4. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lohusalıkta 4. hafta

Lohusalıkta 4. hafta

Cinsellik daha çok arzu edilmektedir fakat enfeksiyon riskine karşı ilişki önerilmez.

FİZİKSEL DEĞİŞİM

Dikişler artık tüm dış etkenlere karşı dayanıklılığını büyük oranda tamamlamıştır. Rahim neredeyse eski boyutuna dönmüştür. Akıntı azalmakla beraber devam etmektedir. Kısıtlamalar artık kaldırılabilir. Cinsellik daha fazla arzu edilmektedir fakat yine de rahim ağzı tam olarak kapanmadığı için cinsel ilişki enfeksiyonlara yol açabilir. Eğer çok arzu ediliyorsa içeri boşalmamak şartıyla ilişkiye müsade edilebilir. Tabii bu komplikasyon gelişmemiş ve vaginal sorunlar oluşmamış normal giden doğumlar için geçerlidir. Kanamalar nedeniyle vaginanın bir çok yerine dikişler atılmış komplikasyonlu hallerde 6. haftanın sonuna kadar ilişki yasağı uygulamak daha mantıklıdır. Seyahat yasağı yoktur. Yolculuk yapılabilir.

PSİKOLOJİK DEĞİŞİM

4. hafta anne, baba ve bebek ilişkilerinin iyice oturmaya başladığı dönemdir. Özellikle ilk çocuklarda anne ve baba, çift olma psikolojisinden bebekli bir çift olmaya terfi ederken, ailelerinin büyümesinin hayatlarına etkilerini daha net görmüş ve deneyimlemiş olurlar. Bu dönemde anne ve babanın birbirlerine ebeveynlik rollerinin yanı sıra eşlik rollerini de hatırlatacak biçimde davranmaları önemlidir. Anne, aynı zamanda bir kadın ve eştir. Aynı şekilde baba da bir erkek ve kocadır. Birbirlerine sevgi ve aşklarını ifade etmeyi ihmal etmemeleri yeni düzene alışmalarını kolaylaştıracaktır.

Bebeklerin belli rutinleri vardır. Ancak her gün beklenmedik bir sürpriz bu rutini alt üst edebilir. Bu nedenle, annelerin esnek olmaları, kurallarını genel seviyede tutarak anlık hareket edebilmeleri ve “mükemmel anne” olma çabalarını bir kenara bırakarak “yeterince iyi anne” olmanın mutlu bebekler yetiştirmedeki püf nokta olduğunu hatırlamaları çok önemlidir.

BESLENME

Bu haftadan itibaren gaz şikayetleri azaldığı için artık normal beslenmenize geçebilirsiniz. Süt, yoğurt, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler ve salatalara başlayabilirsiniz.

Q-3 yeterli alımı için haftada ortalama 2 kere balık tüketmeye çalışınız. Eğer bu mümkün olmuyorsa diyetinize günlük olarak 2 ceviz, 6-7 badem ekleyiniz.

Sizin yediğiniz kurubaklagiller bazı bebeklerde gaz sıkıntısı yapabilir. Eğer bebeğinizde böyle bir durum gözlemlediyseniz bu besinleri tüketmeyiniz. Ancak herhangi bir sıkıntı yaşamadıysanız haftada ortalama 1-2 kez kurubaklagil yemeği tüketebilirsiniz. Bu besinleri C vitamininden zengin (domates, yeşil biber, maydanoz, taze soğan, portakal, mandalina) besinlerle tüketmeniz içeriğindeki demirden daha fazla faydalanmanızı sağlayacaktır.

Vitamin açısından zengin olan sebze ve meyveler her öğün tüketilmelidir. Ancak tarım ürünleri veya haşere öldürücü ilaçlar ile muamele edilmiş olabilecekleri için sebze ve meyveleri mutlaka iyi yıkayınız. Aynı kurubaklagillerdeki gibi sizin yediğiniz bazı gaz yapıcı sebzelerin bebeğinizde de gaz yaptığını gözlemlediyseniz bunları emzirdiğiniz müddetçe tüketmeyiniz.

Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren hazır besinlerden uzak durmaya çalışınız. Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Kuruyemişler ve kuru meyveler yüksek enerji, demir ve kalsiyum içerirler. Özellikle her gün kuru meyve tüketmeye çalışın.

Emziklilik süresince kalsiyuma olan ihtiyacınız da artmaktadır. Özellikle ileri yaşlardaki kemik sağlığınız açısından çok önemli olan bu minerali yeterli alabilmek için günlük aldığınız sıvının en azından 3 su bardağının süt ve süt ürünlerinden oluşmasına özen gösteriniz. Eğer bunları tüketmekte zorlanıyorsanız ya da sevmiyorsanız bu ihtiyacı peynir ve yeşil yapraklı sebze tüketerek karşılayabilirsiniz. 1 su bardağı sütün sağladığı kalsiyumla ortalama 2 kibrit kutusu beyaz peynirinki aynıdır.

Sigara kullanmayınız. Gebelik sırasında kullandığınız vitamin ve mineral desteğine doktorunuza danışarak devam edebilirsiniz.

BU İÇERİK, JİNEKOLOG OP. DR. TURGAY KARAKAYA, UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ŞEYMA ÇAVUŞOĞLU ITRİ VE DİYETİSYEN SEÇİL KENAR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False