GeriSağlık Doğumdan ne kadar sonra seks yapabilirsiniz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğumdan ne kadar sonra seks yapabilirsiniz?

Doğumdan ne kadar sonra seks yapabilirsiniz?

Cinsellikte hava embolisine dikkat!

Yeni anneler doğumun ardından karmaşık bir ruh haline girerler (hemen söyleyelim bu tamamen normal) ve anne psikolojisi her kadında farklı reaksiyonlar yaratır. Bazı anneler tüm dikkat ve enerjilerini yeni doğan bebeklerine yönlendirir. “Yeterince süt emebiliyor mu, sütüm doyurucu şekilde geliyor mu?” gibi endişelere, hamilelik esnasında pek çok kadında başlayan ve özellikle normal doğum yapıldığında artan hemeroid problemleri ve gece sık sık kalkıp emzirmekten kaynaklanan uykusuzluğu ekleyin. Bu annenin canının sevişmek istememesi kulağa gayet normal gelmiyor mu?

Diğer yandan sorunsuz hamilelik, hafif atlatılan doğum sonrası stresi, rahat emen ve uyuyan bir bebek başka bir anneyi diğer türlü etkileyebilir ve yeni anne bir an önce eski cinsel yaşamına kavuşmak isteyebilir. Öyleyse şunu anlamalıyız ki, doğum sonrası cinsellikte tek bir doğru değil herkesin kendi doğrusu var. Yine de birazdan üzerinde duracağımız bazı noktaları bilmek, her anne için işleri kolaylaştıracaktır.

• Doğumun hemen akabinde cinsel ilişki için her iki tarafın da (hem sizin hem eşinizin) istekli olması gereklidir.

• Normal doğum yapan anneler, doğum esnasında vajinal yırtık yaşadılarsa ve dikişleri varsa, dikişler alınana kadar beklerlerse daha güvenli olur.

• Eşinizle birlikte olmak istiyor ancak endişelerinizden dolayı havaya giremiyorsanız eczanelerde satılan bayanlara özel, antialerjik sıvılar kuruluğa iyi gelebilir.

• İlk emzirirken hamile kalmayacağınızı söyleyen arkadaşlarınız olabilir ama emzirdiği halde hamile kalan çok anne var. Lohusayken yeniden hamile kalmak istemiyorsanız, korunmanızda fayda var (Geri çekilme veya prezervatif kullanma olabilir).

• Pekala, şimdi özele giriyoruz ama konumuz sağlık. İngiltere’de son yıllarda yapılan araştırmalar ve lohusalığı esnasında aniden ölen kadınlarla ilgili yapılan soruşturmalar esnasında, çok enteresan bir bilimsel veriyle karşılaşılıyor. Lohusalık esnasında erkek kadına oral seks asla yapmamalı ve bunun iki sebebi var:

1. Özellikle normal doğumdan sonra hassas olan rahim ve vajina bölgesi her tür mikroba çok açık oluyor.

2. Tıp literatürüne “air embolism” yani hava embolisi diye geçen bir rahatsızlık oluşuyor. Bu rahatsızlıkta; koca istemeden (oral seks esnasında) vajinaya hava üflediğinde, yeni doğum yapmış rahim yüzünden bu hava kolaylıkla damarlara taşınıyor ve ani ölümlere kadar sonuç verebilen hava embolisine sebep oluyor.

• Lohusalığınız esnasında “fazla fantastik” olmaya çalışmadan, mümkün olduğunca kendinizi en konforlu hissettiğiniz ve basınç yaşamadığınız pozisyonda sevişin. 

Hazırlayan: Mehtap Erel

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False