Cemil Karakuş
Cemil Karakuş
Cemil Karakuş

Yumurta kalitenizi yükseltmeniz için 7 ipucu

Son yıllarda yumurta kalitesi problemi giderek artıyor. Peki bu problemin önüne geçebilmek için yani yumurta kalitesini attırmak için neler yapılabilir? Daha çabuk bebek sahibi olma yolunda yumurta kalitenizi yükseltmek için neler yapabileceğiniz konusunda sizlere kısa kısa ipuçları vereceğim.

Haberin Devamı

1. SİGARADAN UZAK DURUN 

Sigara içiyorsanız yumurtalıklarınızdaki yumurta kapasiteniz hızla kayboluyor demektir. Ayrıca sigarananın verdiği bu azalma kalıcıdır. Yani sigarayı bıraksanız da geri dönmeyecek bir kayıptır. Sigaranın içindeki zararlı kimyasallar yumurta hücrelerinizin DNA’sında mutasyona yani değişimlere neden olur ve döllenemez hale getirir. Kadın sahip olduğu yumurta kapasitesinin tamamı ile doğar. Bu sayı sonradan artmaz, ancak doğumdan itibaren yaşla beraber hep azalır. İşte bu yumurtaları sağlıklı tutmanın en iyi yolu hızla azalan bu yumurtaları gereksiz tüm kimyasallardan uzak tutmak, zararlı toksin ve kimyasallarla karşılaştırmamaktır.

2. STRESİNİZİ AZALTIN, KONTROL ALTINA ALIN

Stres, kortizol ve prolactin gibi bazı hormonların fazladan üretimine yol açar ki bu hormonlar yumurtlamayı ve olgun yumurta üretimini engeller veya durmasına yol açarlar. Stresinizi kontrol altına almak için stres azaltıcı aktiviteler (Yoga, meditasyon, egzersiz) yapabilir veya sıcak duş alabilirsiniz.

3. SAĞLIKLI BESLENİN

Sağlıklı gıdalar tıpkı genel sağlığınızı iyileştirdiği gibi yumurtalarınızın sağlıklı ortamda kalmasına ve fertilite dediğimiz döllenebilme, gebe kalabilme yeteneğinizin artmasına da yardımcı olacaktır. Öğünlerinize lifli yeşil sebzeler, tam tahıllı gıdalar, iyi kalite et, deniz balığı, fındık ve taze sebzeleri ve vitamin deposu meyveleri mutlaka ekleyin. Trans yağlardan, sadece karbonhidratla yapılmış gıdaların tamamından işlenmiş gıda veya işlenmiş et ürünlerinden (salam, sosis, jambon vs.) ve aşırı tuzlu veya şekerli tüm gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız.

4. İDEAL KİLONUZA ULAŞIN, FAZLALIKLARINIZDAN KURTULUN!

Şişmanlık yumurta hücrelerinin mitokondri fonksiyonlarını değiştirir, oksidatif stresi arttırarak fertiliteyi yani doğurganlığı ve yumurta kalitesinin düşmesine yol açar. Ayrıca hormonal dengeyide değiştirir, yumurtlamayı sekteye uğratarak, bozarak gebe kalabilmenin önüne set çeker. Hedef BMI’nız (Vücut Kitle İndeksi - VKİ): 18.5 - 24.9 arasında olmalıdır.

Bunu şöyle örnekleyerek fikir verebilirim:1.67m boy için 52 - 68 kilo arasında bir kiloya sahip olmalısınız.

İDEAL KİLONUZU HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

5. KAN AKIŞINIZI İYİLEŞTİRİN, HIZLANDIRIN

İyi kalite yumurta sağlığı için yumurtalıklara yüksek oksijen taşıyan zengin bir kan akımı gerekir. Vücudumuzda dolaşan kan dikkat etmez isek hızlıca dehidrate kalıp su miktarı azalabilir. Bu sebeple Günde en az 2 litre sıvı almalısınız. Yoga yaparken yapacağınız lotus pozisyonu, çocuk pozisyonu, yatarak uzanan kahraman pozisyonu (reclining hero) ve Seated Forward Bend pozisyonu yumurtalıklarınıza giden kan akımını sağlıklı olarak düzeltip, bölge kaslarının gevşemesini sağlar. 

6. GIDA DESTEK ÜRÜNLERİ SATIN ALIN 

Vitaminlere çok para harcamıza gerek yok. Düşük bir bütçe belirleyerek yumurta kalitenizin artmasına yardım edecek 3 ucuz seçeneği sıralayalım; Co-enzim Q10, melatonin ve balık yağı. Co-enzim Q10 antioksidan özelliği ile mitokondrial fonksiyonları iyileştirip yumurtalıklarınızı güçlendirebilirsiniz; Melatonin yine antioksidan özelliği ile yumurtalık fonksiyonlarında iyileşme sağlayıp yumurtalığın uyku durumuna geçmesini engeller. Balık yağı ise daha yüksek kalitede yumurta hücresi üretimine yardımcı olurken özellikle ilerleyen yaştaki kadınların doğurganlık fonksiyonlarını iyileştirmektedir.

7. YUMURTALARINIZI DONDURABİLECEĞİNİZİ SAKLAYABİLECEĞİNİZİ BİLİYORMUSUNUZ?

Eğer geç anne olma fikriniz var ise, ilerleyen yaşlarda hamile kalmayı planlıyorsanız doğurganlığınızı korumanın en iyi yolu biyolojik saatinizi durdurabilir ve yumurtalarınızı dondurabilirsiniz. Bir kadının yumurta kalitesi ve doğurganlık kapasitesi zaman ilerledikçe, yıllar geçtikçe düşecek, azalacaktır. Fakat yaşınız genç iken yumurta verip dondurursanız, yıllar geçse de, zaman ilerlese de yumurta kaliteniz o gün verdiğiniz dondurduğunuz andaki biyolojik saatiniz hiç yaşlanmadan sizi bekleyecek, yumurtalarınız bebeğe dönüşmesini isteyeceğiniz günü döllenebilme yeteneğini kaybetmeden, fertilite kapasitesi azalmadan bekleyecektir.