GeriSağlık Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme

Yoğun ve stresli ofis temposunda sağlıklı beslenmek için öneriler...

Ofis çalışanları, hareketsiz iş hayatı, sürekli oturarak çalışmak ve ofiste tüketilen sağlıksız ara öğünler nedeni ile obeziteye ve hastalıklara yakalanma riski en yüksek olan gruplardan biridir. Bu nedenle ofis çalışanlarının kilo almadan, sağlıklı yaşama devam etmesi için dikkat etmesi gereken noktalar var...

Yoğun iş temposu içerisinde beslenme ikinci plana atılmamalıdır. Öğün atlamak kan şekerinin düşmesine neden olacağı gibi diğer öğünde gereğinden fazla yemek tüketilmesine de neden olur. Bu nedenle beslenme programında 3 ana öğün atlanmamalıdır.

Ana öğünlere ek olarak günde 3 ya da 4 ara öğün alınmalıdır. Ara öğünlerde yenecek kuru meyve, yoğurt, süt gibi besinler kan şekerini dengeleyecek, gün boyu ofiste oturmaktan yavaşlayan metabolizmayı da çalıştıracaktır.

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme

ÇALIŞANLARA ÖZEL ALIŞVERİŞ LİSTESİ

Yoğun ve stresli ofis temposunda zayıflamak veya kiloyu korumak için Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, çalışanlara özel alışveriş önerilerinde bulunuyor…

İŞTE OFİSE GELİRKEN ALINMASI GEREKENLER

  • 3 tane 500 cc şişede su (Ofiste en az 1,5 litre su içilmeli-gün içinde ise ortalama 2,5 litre bitirmelisiniz)
  • Kuru meyve (Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik veya yaban mersini - 50 gram)
  • Fındık, ceviz veya badem (50 gram)
  • Süt, ayran veya yoğurt (200 cc)
  • 1 dilim ekmek ve 1 adet yağsız peynir
  • 1-2 meyve

 
Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme
 

ÇALIŞANLAR İÇİN 6 ADIMDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Güne sağlam bir kahvaltıyla başlayın! Domates, salatalık, yeşillikler, yumurta, peynir ve tam buğday ekmeği ile hazırlanmış bir kahvaltı güne zinde başlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda protein, omega 3 ve antioksidanlardan zengin bir içerik oluşturup, günlük iş konsantrasyonunu da arttırır.

Poğaça, börek, açma, simit gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdalar ile kahvaltınızı geçiştirmemelisiniz. Bu besinler uyku ve yorgunluk hissi yaratacağı gibi fazla yağ ve enerji alımına da neden olur.

YAĞ VE ŞEKERİ RAFA KALDIRIN

Ofise dışarıdan getirilen tatlı, baklava, yaş pasta, çikolata gibi şeker ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden, ne kadar zor olduğunu bilsek de, uzak durmalısınız. Bu yiyecekler size yağ ve kalori aldıracağı gibi gün içerisinde de daha fazla acıkmanıza neden olacaktır. Kan şekerini düşürerek fazla yemek yeme isteğinizi artıracaktır.

BOL SU TÜKETİN!

Ofis çalışanıysanız sağlıklı beslenme düzeninizde mutlaka bol su tüketmelisiniz. Uzun çalışma aralarında yeterli miktarda su ihtiyacınızı almalısınız. Su içmeyi unutuyorsanız masanızda bilgisayarınızın yanında bir su şişesi bulundurun. Aynı zamanda gün içerisinde şekersiz ve sütsüz kahve, siyah çay, yeşil çay, ıhlamur, papatya gibi bitki çaylarını da tüketebilirsiniz.

 

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme
 

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLERİ UNUTMAYIN

Yoğun çalışma ortamında unutulsa da sağlıklı beslenme için ara öğünler çok önemlidir. Uzun süren toplantılar, işlerin uzaması ya da çoğu zaman unutulmaktan dolayı atlanan ara öğünleri mutlaka tüketmelisiniz. Özellikle öğle ve akşam yemeği arasındaki süre uzundur ve bu arada sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek metabolizmanızı çalıştırmalısınız. Çalışanlar sağlıklı beslenme için ara öğünlerinde; taze ve kuru meyveler, fındık, fıstık, ceviz, light bisküviler, kutu süt, yoğurt veya ayran, salatalık, çeri domatesler, galeta veya tam tahıllı bisküvilere yer verebilirler. Çekmecenizde veya varsa buzdolabında kolay hazırlanabilen, besin içeriği yüksek besinleri bulundurun. Bu atıştırmalıkları tek seferde bitiriyorsanız, küçük paketlenmiş halde bulundurabilirsiniz.

 

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme
 

ZENGİN ÖĞLE YEMEĞİ TÜKETİN

İş yerinde sağlıklı beslenme için öğle yemeğini seçimlerinize dikkat etmelisiniz. Tabağınızda mutlaka sebze yemekleri, salata, bulgur pilavı gibi tam tahıllar ve az yağlı et, balık veya kurubaklagillere yer vermeye çalışın. Ek olarak yoğurt, ayran, cacık gibi süt grubu besinleri de almayı ihmal etmeyin. Öğle yemeklerine bir kase çorba ile başlamak doygunluk gelişmesini sağlayacağı gibi öğün içinde daha fazla besin tüketmenizi de engeller.

 

Çalışanlar için 6 adımda sağlıklı beslenme
 

HAREKETSİZ KALMAYIN

Özellikle uzun süre oturarak masa başında çalışmayı gerektiren işiniz varsa mutlaka belirli aralıklarla ara verip kısa yürüyüş yapmalısınız. Ofiste hemen yakınınızdaki tuvaleti kullanmak yerine uzaktaki tuvaleti kullanabilirsiniz. İş arkadaşınızı aramak yerine yanına gidebilir, çayı kahveyi masanıza söylemek yerine gidip kendiniz alabilirsiniz. Yine masa başında ara ara esneme hareketleri yapabilir, masa altında bacaklarınızı hareket ettirebilirsiniz. Hem fiziksel aktivitenizi artırmış hem de oturmaktan dolayı yavaşlayan metabolizmanızı çalıştırmış olursunuz.

OFİS ÇALIŞANLARINA ÖZEL 3 DİYET PROGRAMI İÇİN TIKLAYIN!

[fotogaleri=928] 

False