GeriBebek Beslenmesi Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun!

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun!

Brokoli, karnabahar, pırasa, enginar, brüksel lahanası gibi besinler...

Anne sütü alan çocuk ilk 3-4 ayda normal bir gelişim gösterir. Dört aydan sonra büyüme hızı yavaşlamaya başlamaktadır. 6. aydan sonra da ek besin verilmeye başlanmaktadır. Ülkemizde annelerin çoğunlukla çocuklarını 1,5- 2 yaşına kadar emzirdikleri bilinmektedir. Annenin 2 yaşına kadar emzirmesi de dünya sağlık örgütlerinin önerisidir.

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun

EN BÜYÜK ŞİKAYET BEBEK VE ANNEDE GAZ SORUNU

Emzirme döneminde en büyük şikâyet bebekte ve annede oluşan gaz sorunu. Emzirmenin ilk aylarında sık gözlenen ve hem anneyi hem bebeği sıkıntıya sokan gaz problemine. Annenin tükettiği besinlerin tüm içeriği bilinmesi gereken ilk parametredir ki tamamı ile süte geçmez. Annenin gaz yapan besinlerden uzak olması ve hassasiyet göstermesi genel anlamda önemlidir. İçerik sütün niteliğini kalitesini değiştirmektedir.

Özellikle doğumdan ilk 15-20 günlük süreçte çok katı olmasa da gaz yapabilen besinlerden uzak bir diyet uygulanması gerekir.

GAZ YAPAN BESİNLER

Gaz yapan besinler başta çiğ bütün sebze ve meyvelerdir. Sebzelerin ve meyvelerin pişirilmesi gaz yapan içeriğin kayba uğramasını sağlar. Meyvelerin komposto yapılması sebzelerin yemek yapılması bir örnektir.

Brokoli, karnabahar, pırasa, enginar, brüksel lahanası gibi besinler pişirilse haşlansa bile gaz yapıcı özellikleri tamamı ile kaybolmamaktadır.

 

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun
 

İLK BİR AYLIK SÜREÇTE TÜKETİLMEYEBİLİR

Kurubaklagiller ilk 1 aylık süreçte tüketilmeyebilir. Özellikle sezeryan doğum yapan annelerde sindirim sisteminin düzene girip annenin aktivite yapması artana kadarki süreç için önemlidir. Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi yemekler sakıncalıdır.

Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Süt ve yoğurt yerine ilk haftalarda yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar hastalara verilebilir. Süt ve yoğurt pişince gaz yapıcı özelliği değişmektedir.

[fotogaleri=949]

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False