Otizm korkulacak bir hastalık mıdır?

Otizmli çocukların yaşıtlarından geç bile olsa beyin fonksiyonları yavaş yavaş tamamlanmakta, duygusal tepkiler vermekte ve gelişimleri yavaş yavaş ilerlemektedir.

Haberin Devamı

Otizm, otistik belirtiler denilen belirtilerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu otistik belirtiler sosyal çekilme, konuşma gecikmesi ve tekrarlayan davranışlardan oluşmaktadır. Bu belirtilerin azlığına ya da çokluğuna bakarak otizmin korkulacak bir hastalık olup olmadığına karar vermek gerekir. Sonuçta tek bir otistik hastalık yoktur.

Otizm korkulacak bir hastalık mıdır

Atipik otizm denilen otizm belirtilerini taşıyan hastalığın yanı sıra otizmin zihinsel gerilik ile birlikte gittiği durumlar vardır. Zihinsel gerilik çok büyük seviyede değilse bu çocuklar gelişim gösterir ve ileriki senelerde yaşıtlarının arasına karışıp eğitim olanaklarından faydalanabilir. Çok azı dışında otizimli hastaların genel gidişi kötü değildir. Bir çocukluk hastalığı olduğu için çocukluk çağında yaşanan belirtiler ergenliğe geçtikten sonraki dönemlerde hafifler, ağır davranış sorunları yoksa yaşıtlarına göre biraz geriden gitmenin dışında çok sorun yaşamazlar.

Haberin Devamı

OTİSTİK ÇOCUKLAR SONRAKİ SENELERDE YAŞITLARININ ARASINA KARIŞIYOR

Otizm korkulacak bir hastalık mıdır

Otizm, beynin gelişimsel bir hastalığıdır. Anne karnında gelişim sırasında ya da doğduktan sonraki bir-iki sene içerisinde ortaya çıkabilir.

Nedeni çok bilinmemekle birlikte genetik olarak gelen bir hastalık olduğu, bu geni taşıyan çocuklarda doğumdan sonraki süreçte hastalığın ortaya çıktığı, annenin hamilelik sırasında geçirdiği enfeksiyonların, bazen aşıların, ya da bağırsaklarda emilen bir takım maddelerin kanda birikmesi (örneğin kurşun gibi) sonucu ortaya çıkabileceğine inanılmıştır. Ama kesin olarak şundan dolayıdır demek çok mümkün değildir.

Bu yüzden tek bir nedene bağlı olmadığı gibi şiddeti de beynin etkilenmesine bağlı olarak değişir. Hastalık nedeniyle beyin hücrelerinin gelişimi etkilenmekte, duygusal cevap veren ayna nöronlar etkilendiği için duygusal tepkiler vermemekte ve her şeyi somut düşünmektedirler. Bu beynin tüm fonksiyonlarının etkilenmesi ile ilişkilidir. Aynı çocuklarda idrar kaçırma gibi 4 yaşında bazı çocuklar altına idrar kaçırabilmekte ama bu yaştaki birçok çocuk idrarını tutabilmektedir. İdrar kaçırma nedeni idrar torbasının sinirsel gelişimi ile tamamlandığında 12 yaşında bile olsa çocuklar idrarını tutabilmeye başlamaktadır.

Haberin Devamı

Otizm de aynı şekilde yaşıtlarından geç bile olsa beyin fonksiyonları yavaş yavaş tamamlanmakta, bu çocuklar duygusal tepkiler vermekte ve gelişimleri yavaş yavaş ilerlemektedir. Bu durum belki hemen olmamakta, arkadaşları tarafından dışlanmakta kimi zaman ilerleme umut kırıcı yavaşlıkta gitse bile bu çocuklar mutlaka sonraki senelerde yaşıtlarının arasına karışmakta ve kişisel gelişimlerini sürdürmektedir.

OTİZM KORKULACAK BİR HASTALIK DEĞİLDİR

Otizm korkulacak bir hastalık mıdır

Sonuç olarak otizm hafifliğine ya da ağır oluşuna göre ilerleme göstermekte ve ağır otistik belirtilerin dışında çocuklar gelişimlerini sürdürerek biraz geriden bile olsa yaşıtlarını yakalayabilmektedir. Ağır olduğu durumlarda eklenen ilaç tedavileri, ilaç dışı yöntemler, özel eğitimler ile bu çocuklar ilerleme göstermekte ve aileleri için kaygı yaratacak davranışları geçmektedir. Bu yüzden otizmin korkulacak bir hastalık olmadığını ancak disiplinlerarası tedavi ile iyi sonuçlar alınacağını vurgulamak istiyorum.

Haberin Devamı

Unutmayın otizimliler sadece farklıdır.

Yazarın Tüm Yazıları