Türkiye genelinde alarm! Uyuz vakaları her geçen gün artıyor

Uzmanlara göre, son günlerde uyuz vakalarında ciddi artış görüldü. Hastanelere şiddetli kaşıntı, deride kızarıklık gibi nedenlerle başvuran pek çok hasta mevcut.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, son günlerde uyuz vakalarında ciddi artış görüldü. Hastanelere şiddetli kaşıntı, deride kızarıklık gibi nedenlerle başvuran pek çok hasta mevcut. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dermotoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Uyuz özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ile belirti verir. Aynı aile bireylerinde benzer şekilde döküntü ve kaşıntının ortaya çıkması uyuz konusunda uyarıcı olmalıdır” diyerek vatandaşları uyardı.

İstanbul başta olmak üzere tüm yurt genelinde arttığı belirtilen uyuz vakalarını değerlendiren Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Böcek benzeri, gözle görülmeyen bir parazit türü olan ‘sarcoptes scabiei hominis’ akarının deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık; vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı, döküntü ve deri yaralarına yol açar. Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntılara dikkat edilmelidir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde alarm Uyuz vakaları her geçen gün artıyor

VÜCUTTA EN ÇOK BU BÖLGELERE YERLEŞİYOR

Uyuz vakalarında hastaların kırmızı renkli döküntüler, küçük su dolu kabarcıklar, kabuklanma gibi şikayetlerle uzmanlara başvurduğunu belirten Prof. Dr. Özlem Su Küçük, uyuzun yaygın olarak görüldüğü bölgelere dikkat çekti:

“Uyuz mikrobu bel ve göbek çevresi, el bileği iç yüzü, parmak araları, kalçalar, kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölgede sıklıkla tutunur. Bebeklerde ve yaşlılarda farklı olarak avuç içi ve ayak tabanları, yüz, boyun hatta tüm vücutta görülebilir.”

SANILDIĞI GİBİ HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞMIYOR

Okullar, yurtlar, hastaneler, huzurevleri gibi kalabalık ortamlarda bulunanların daha çok risk altında olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özlem Su Küçük, “Temas ile kişiden kişiye bulaşan uyuz hastalığı, sanılanın aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. Özellikle aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı veya aynı havluyu paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılır. Uyuz, yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin bulaşabilir. Her kaşıntı uyuz belirtisi değildir. Kaşıntının pek çok farklı sebebi vardır. Geceleri şiddetlenen kaşıntı ve küçük kırmızı renkli döküntüler en uyarıcı belirtilerdir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BAŞKASINA AİT EŞYALARA DİKKAT!

Uyuzun el ele tutuşma, dans etme gibi uzun süreli deri teması ve cinsel ilişki ile bulaşabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, alınabilecek önlemler konusunda şunları söyledi:

“Hastalık, uyuz enfeksiyonu olan biri tarafından kullanılmış olan giysiler, yatak örtüleri veya havluları paylaşma yoluyla bulaşabilir. Uyuz çoğunlukla doğrudan fiziksel temas yoluyla bulaştığından aile bireylerine, arkadaşlara ve eşlere kolayca geçer. Evde bütün giysiler ve eşyalar temizlenmelidir. Hastalar tedavi sonrasında iyi bir banyo yapmalı, bütün giysiler, yatak çarşafları, nevresim ve örtüler 60 derecede yıkanıp kızgın ütüyle ütülenmelidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı kapalı poşet içinde yaklaşık 3 gün tutulması önerilir.”

Haberin Devamı

Türkiye genelinde alarm Uyuz vakaları her geçen gün artıyor

İLAÇLAR DOKTORUN ÖNERDİĞİ ŞEKİLDE KULLANILMALI

Şüpheli kişilerin doktora başvurması, doğru ve yeterli tedavinin alınarak yayılmanın önlenmesi açısından çok önemlidir” diyen Prof. Dr. Özlem Su Küçük, uyuz tedavisiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Tedavide çoğunlukla, vücut yüzeyine uygulanan, yaşa ve hastanın durumuna göre miktarı değişebilen losyon ve krem gibi ilaçlar önerilir. Bunlar doktorunuzun önerdiği kullanım şekli ve sıklığına göre özenle uygulanmalıdır. Tedaviyle paralel olarak eşyalardaki parazitleri yok etmeye yönelik uygulamalar da önerilir. Bazen kaşıntıyı azaltmak için anti-alerjik ilaçlar tedaviye eklenebilir.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları