Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Suyun erken gelmesine nasıl müdahale edilir?

Erken doğan bebeklerde yaklaşık %30-40’ında suların erken gelmesi sorumludur.

Haberin Devamı

Membran rüptürü suların doğum eylemi başlamadan önce gelmesidir. 37 haftadan önce olursa erken membran rüptürü olarak tanımlanır. Doğum eylemi başlamadan suların gelmesi doğumların % 10’unda rastlanır ve sevindirici olarakta %80 kadarı miadında gebelerdir. Ancak % 20’si miada gelmemiş olan küçük haftalardaki gebeliklerdir. Erken doğan bebeklerde yaklaşık %30 -40’ında suların erken gelmesi sorumludur.

Suyun erken gelmesine nasıl müdahale edilir

HAMİLELİKTE SUYUN ERKEN GELMESİNİN NEDENİ NEDİR?

Bebeğe ait zarlarda ince ve içte olanı amnion, kalın ve dışta olanı ise koryondur. Her ikisi arasında kollajenden zengin bağ dokusu vardır. Bu zarlardaki büyüme, gelişme 28. gebelik haftasına kadar devam eder ve sonra gerilemeye başlar.

Haberin Devamı

Amniyon koryona göre daha fazla gerilme kuvvetine sahiptir. Ancak gebelik ilerledikçe, biyokimyasal ve biyofiziksel değişikliklere bağlı olarak membranlarda zayıflama meydana gelir, kollajen miktarı azalır. Membranların patlamasında temel mekanizma; içeriğindeki kollajen miktarında azalma olması ve kompozisyonunun değişmesidir. Ancak çeşitli vajinal enfeksiyonlar yarattıkları mikro çevre ile suların gelmesini kolaylaştırabilirle bu nedenle gebelikteki vajinal enfeksiyonlara dikkat edilmelir.

SUYUN ERKEN GELMESİ TANISI NASIL KONULUR?

Erken suyu gelen vakalarda sıklıkla karşılaşılan durum aniden oluşan devamlı ya da aralıklı, az ya da çok miktarda vajenden sıvı gelmesidir. Sadece hastanın anlatması ile tanı koymak çok kolay değildir. Hemen doğum yaptırılması düşünülmüyorsa, bakterilerin rahme ve bebeğe ilerlemesini kolaylaştırabileceğinden ve ağrıları başlatabileceğinden dolayı elle muayene ertelenmelidir. Steril spekulum muayenesinde vajina arkasında sıvı göllenmesi görülebilir. Ya da hekim hastayı ıkındırarak rahim ağzından sıvı gelişinin direk olarak izlenmesi ile tanı kesinleştirir.

 Suyun erken gelmesine nasıl müdahale edilir 

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE SUYUN ERKEN GELMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Eğer bebek miada ise yaklaşık 12 saat beklenip suni sancı desteği ile bebek doğurtulur. Ancak bebek erken doğmuşsa bu sürede beklenmeli ve zaman kazanılmalıdır. Hasta antibiotik baskısına alınır ve enfeksiyon parametreleri oluşana kadar beklenmeye çalışılmalıdır. Çünkü tüm dünyada en büyük bebek kaybı halen prematüredendir.

[fotogaleri=949]

BEBEK TAHMİNİ DOĞUM TARİHİ