YGS öncesi kaygılı aileler için 8 öneri!

Sınav kaygısının olumsuz sonuçlarını yaşamamak için bunlara dikkat!

Haberin Devamı

En temel insani duygularımızdan biri de kaygıdır. Kaygı; bedenimizin içinden ve dışından gelen tüm uyaranlara karşı verdiğimiz doğal tepkiler bütünüdür. Özünde olumlu ya da olumsuz değildir. Şartlara, kişisel yaşantımıza göre değişen sonuçları olur kaygının. Sınav kaygısı da etkisi itibariyle süreci, öğrencilerin performansını olumsuz etkilediği düşünülen kaygı türlerinden biridir.

SINAV KAYGISININ OLUMSUZ SONUÇLARINI YAŞAMAMAK İÇİN...

Eğer çocuğunuz; sağlıklı bir yaşama (uyku, beslenme, dinlenme, eğlenme) sahipse, çalışma alışkanlıklarını kazanmış, olumlu ve gerçekçi bir düşünce yapısına sahipse ve en önemlisi ruhsal açıdan farklı bir problem yaşamıyorsa sınav kaygısı çocuğunuzun sınav performansını olumsuz etkilemeyecektir diyebiliriz. Kaygının olumsuz sonuçlarını yaşamamak ya da en aza indirmek için önümüzdeki YGS öncesi bunlara dikkat edebilirsiniz…

Haberin Devamı

1- POZİTİF VE GERÇEKÇİ OLUN

Sınav sürecine ve onun geleceğine dair her zaman doğru bildiğiniz, araştırdığınız bilgileri paylaşın ve mutlaka olumlu senaryolar üzerinden değerlendirmelerde bulunun.

 YGS öncesi kaygılı aileler için 8 öneri 

2- KENDİNİ TANIMA FIRSATI OLARAK GÖRÜN

Sınav yolculuğunu bir kendini tanıma, bulma süreci olarak düşünün ve mümkün olduğu kadar çocuğunuzu kendini araştırmasına yönlendirin. Bu konuda öğretmenlerinden, rehberlik servisinden ve aile büyüklerinden yönlendirme, destek alması konusunda destekleyin.

3- SINAVI SADECE SINAV OLARAK GÖRÜN

Bu sınav hayatlarını belirlemeyecek, kaderlerini tamamen değiştirmeyecek. Sadece bu sınavın sonuçlarına göre tercihlerinde değişiklikler olabilecek. Örneğin çocuğunuz ilerde iyi bir mühendis olmak istiyorsa sınavları çok kötü bile geçmiş olsa hala bu hedefinin önünde gerçek bir engel olmayacak. Ayrıca önemli bir imkanı –YGS/LYS tekrarı olabilen sınavlar- sanki son ve tek şansmış gibi yaşamasına izin vermeyin. Her şey yolunda gitmesine, çok çalışmasına rağmen sınavı iyi geçmeyebilir, sonuç beklediği gibi gelmeyebilir. Dünyanın sonu olmadığını tekrar deneyebileceği ve başarabileceğini hatırlatın.

4- ONU ELEŞTİRMEDEN DİNLEYİN

Bu zorlu süreçte bilmelisiniz ki bu sürecin, stresin bitmesini kesinlikle o sizden çok daha fazla istiyor. Ancak yaptıkları, konuşmaları, çalışma alışkanlıklarıyla bunu gösteremiyor olabilir. Onu sürekli eleştirmek, ona sürekli kendi pencerenizden tavsiyelerde bulunmak yerine onu dinlemeye, duymaya çalışın.

Haberin Devamı

5- KENDİ KAYGILARINIZIN FARKINDA OLUN

Hayatla ilgili, gelecekle ilgili kendi kaygılarınızı gözden geçirin kontrol etmekte güçlük yaşıyorsanız destek alın. Çoğu zaman çocuklar ebeveynlerin kaygısı nedeniyle kaygılanır ve sınav performansları olumsuz etkilenir. Sizi neler kaygılandırıyor ve bunlarla baş etmek için neler yapıyorsanız gözden geçirin.

 YGS öncesi kaygılı aileler için 8 öneri 

6- ERGENLİĞİNİ ISKALAMAYIN

Bulundukları dönemi aklınızdan ve hatırınızdan çıkarmayın, unutmayın ki sınav sistemin ve toplumun bir gerçeği. Çocuğunuzun gelişimsel ve ruhsal açıdan şu anda içinde bulunduğu ergenlik dönemi sizlerin daha hassas, ölçülü ve esnek davranmasını gerektiriyor.

7- PROBLEMLERİ ÇÖZÜN

Hayatında diğer alanlarda işler ne kadar yolundaysa sınava o kadar kolay odaklanacaktır. Çözmekte zorlandığı sorunlarda yanında olun, çözüm konusunda yanında olduğunuzu hissettirin. Ailece yaşadığınız ortak problem alanlarınız varsa mutlaka bu konularda da birlikte çözümler arayın. Sadece sınava odaklanıp hayatı es geçmeyin.

Haberin Devamı

8- ZORLANIYORSANIZ DESTEK ALIN

Süreci yönetmekte güçlük yaşıyorsanız, çocuğunuzun bu süreçte çözümsüz kaldığını görüyorsanız okul rehberlik servisinden ya da bir uzmandan yardım almakta çekinmeyin ve gecikmeyin.

Şamil Saribaş, Aile ve Çift Terapisti

Yazarın Tüm Yazıları