Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir?

Bahar ve yaz; şifalı otlarla, diğer tıbbi bitkiler için en güzel zamandır. Otlar çiçek açar, sıcaklar başladığında tohumları olgunlaşır, kökler güçlenir. Bir çok hastalığın çaresi doğada filizlenirken, kısırlıktan dert yanan kadınlar için de bir çok bitki boy verir. Doğal doğurganlık takviyeleri bir çok toplumda popülerdir. "Şifalı otlar ve tıbbi bitkiler gebe kalamayanlara nasıl faydalı olabilir?" sorusuna tabiatta çok yanıt mevcut.

Haberin Devamı

Hamile kalmaya çalışan kadınlar doğurganlığı bu uygulamalarda kazanabilirler. Bitkilere ve bitki özlerine dayalı hamile kalma yöntemleri, klasik ilaçlara alternatif değil tamamlayıcıdır. Ve bu yöntemlerin ancak fitoterapide uzman bir doktor tarafından kontrol altında tutulabildiğini unutmayalım.

Kadınlarda kısırlığın adet düzensizliği, luteal faz yetmezliği, endometriozis, polikistikover sendromu, miyomlar, rahim içinde veya tüplerde yapışıklık veya tıkanıklıklar gibi birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin araştırılması ve ona göre öncelikli tedavilerin yapılması gerekmektedir. Esas nedenin belirlenmesi ile birlikte tıbbi bitkilerden alacağımız destekler belirlenmiş olur. "Kısırlıkta tıbbi bitkilerden nasıl yararlanabiliriz?" sorusunda size fayda sağlayabilecek yanıtları paylaşıyorum.

Haberin Devamı

ADET DÜZENSİZLİĞİNDE ETKİLİ DOĞAL ÇAY

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Genel olarak adet düzensizliğinde, civanperçemi otu, hayıt tohumu ve aslanpençesi otundan eşit miktarlarda karıştırılır. Demleme usülü hazırlanır. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 7-8 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirildikten sonra süzülür, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere içilir. En az 3 ay kullanılması uygundur.

MİYOMUNUZ VARSA ASLANPENÇESİ OTU

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Miyomu olan kadınlarda ise aslanpençesi otu, at kuyruğu otu, civanperçemi otu ve çoban çantası otu kullanılabilir. Eşit miktarlarda karıştırılır. Demleme usülü hazırlanır. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 7-8 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirildikten sonra süzülür, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere ılık olarak yudum yudum içilir. En az 2-3 ay kullanılması uygundur. Duruma göre aslanpençesinden bir miktar daha fazla kullanılabilinir.

Haberin Devamı

POLİKİSTİKOVER SENDROMUNA BAĞLI KISIRLIKTA ÖZEL BİR TARİF

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Eğer polikistikover sendromu ve buna bağlı kısırlık varsa ayrık otu kökü, civanperçemi otu ve hayıt otu kullanılabilir. Bu formülasyon iki aşamalı hazırlanır. Birinci aşamada, ayrık otu kökünden 2 tatlı kaşığı alınır ve büyük cezveye konur, üzerine oda sıcaklığında su ilave edilir ve ısı kaynağında 5 dk kaynatılır ve sıcakken süzülüp ılınması beklenir. Bu esnada ikinci aşama devreye girer, civanperçemi otu ve hayıt otu tohumu karışımından 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. (Bu karışımda hayıt otunun miktarı civanperçemine göre 1.5 kat daha fazla olmalıdır). Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 7-8 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirilirken sonra süzülür ve ayrık otundan elde edilmiş, süzülüp ılıtılmış karışım ile birebir oranında karıştırılır, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere ılık olarak yudum yudum içilir. Bu destek tedaviye en az 2-3 ay devam edilmelidir.

Haberin Devamı

"Çikolata kisti" olarak anılan endometriozis problemi varsa aslanpençesi otu ve hayıt tohumu otu birlikte yine eşit miktarlarda karıştırılıp demleme usülü hazırlanır. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 10 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirildikten sonra süzülür, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere ılık olarak yudum yudum içilir. En az 3 ay kullanılması uygundur.

ÖSTROJENİ DENGELEYEN ISIRGAN

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Hormonal olarak problemleri olan kadınlarda ısırgan özütü tercih edilebilir. Isırgan, östrojeni dengelemesi açısından önemlidir. Bu nedenle menapozal dönemde de etkilidir. Önerilen dozlarda günde 3 kere içilmesi uygundur. Özellikle luteal faz yetmezliğine bağlı progesteron eksikliği olan kadınlarda ısırgan özütü ile birlikte hayıt otu tohumunun beraber kullanılması etkinliği arttırır.

Haberin Devamı

Yumurtalık veya rahim kisti olan veya tüplerde tıkanıklık olan bayanlarda kırmızı yonca bitkisinin özü ve çayı tercih edilebilir. Kırmızı yonca, lenfatik kanalların açılmasına yardım eder. Bu şekilde kısırlık destek tedavisine katkısı olur. Kurutulmuş kırmızı yonca otundan 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 10 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirildikten sonra süzülür, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere ılık olarak yudum yudum içilir. 20-30 gün kullanılması önerilir. Kırmızı yonca, östrojen etkili olduğu için menapozal şikayetlerde de etkilidir.

BEDEN ENERJİSİNİ KORUYAN MELİSA ÇAYI

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Eğer enfeksiyon varsa, propolis veya melisa yaprağının tıbbi çayı da demleme usülü destek tedaviye eklenebilir. Melisa çayı sakinleştirme özelliği yanında, antiviral, antibiyotik etkilidir. Vücudun enerjisini korur ve vücudu rahatlatarak, Parasempatik sistemi aktif hale getirir. Kısırlığa bağlı sinir sistemi zedelenmesini giderir.

Haberin Devamı

ÖZEL HAZIRLANMIŞ VAGİNAL FİTİLLER

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Kadınlarda kısırlık destek tedavisinde aromaterapiden de yararlanılır. İnfertilitede sabah aç olarak 1 yemek kaşığı calendula sabit yağı içerisine 4-5 damla limon uçucu yağı ilave edilir. Düzenli olarak 2 ay içilmesi önerilir. Polikistik over hastalığında ise Hindistan cevizi yağı, calendula sabit yağı ile beraber miks adaçayı ve ıtır uçucu yağları ile eczacılar tarafından özel hazırlanmış vaginal fitiller de kullanılır. Bu uygulama kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastaya göre miktarlar belirlenmelidir.

Binlerce yıldır insanlık bitkisel ilaçlarda tecrübe kazandı. Onları görmezden gelmez akıllıca olmaz.. Özellikle kısırlığa faydalı olduğu bilinen bitkiler, fitoterapist doktorlar tarafından incelendiğinde şifa özelliği belirlenir. Kadınlarda kısırlık destek tedavileri gerçekleştirilirken, öncesinde çok ayrıntılı tetkiklerin yapılması ve o kişiyi takip eden kadın hastalıkları uzmanı ile koordineli çalışılması, etkin sonuç alınmasında konusunda oldukça önemlidir.

ÇİĞ OLARAK EZİLMİŞ SARIMSAK

Doğurganlığı arttırmanın doğal yolları nelerdir

Gebe kalmada beslenme şekli de önemli. Örneğin yumurta, kuşkonmaz, lahana, fesleğen, omega 3 gibi besinlerin düzenli kullanılması ve sarımsağın çiğ olarak ezilmiş bir şekilde tüketilmesi bayanlarda doğurganlığı etkileyen besinlerdir.

Kadınlarda kısırlık sorunları durumunda yardımcı olabilecek bitkilerin neler olduğunu, bitkisel çaylar ve doğal karışımlar gibi sadece güvenli olabilecek çözümleri ele aldık. Bana bu konuda aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi de danışabilirsiniz.

Her anımızda tabiata saygıyla hareket edelim. Doğaya her daim teşekkürü unutmayalım.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL