Zeynep Zor
Zeynep Zor
Zeynep Zor

Hamilelikte uyku sorunu ve çözümleri

Bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz andan itibaren psikolojik ve hormonel olarak bazı değişimler yaşarsınız. Bunların başında bilinçaltınızda bulunan bazı endişeler ve korkular yer alır.

Haberin Devamı

Bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz andan itibaren psikolojik ve hormonel olarak bazı değişimler yaşarsınız. Bunların başında bilinçaltınızda bulunan bazı endişeler ve korkular yer alır. Bu birçok doktor tarafından onaylanmış bilimsel bir gerçektir. Acaba iyi bir anne olabilecek miyim? Doğumum kolay geçecek mi? Çocuğumun geleceğini en güzel şekilde hazırlayabilecek miyim? Hamileliğimi nasıl geçireceğim? Bunun gibi bazı durumlar geceleri kabus görmenize ve uyku sorunlarınızın başlamasına yol açar.

Üstüne üstlük hamileliğinizin son trimesteri yaz aylarına denk geldiyse vay halinize!

Neyse ki bu durumların hepsi geçici…

Hamilelikte uyku sorunu ve çözümleri

Haberin Devamı

Hamileliğin ilk dönemleri en çok uykuya ihtiyacınız olduğu zamanlardır ve elinizde olmadan her köşede uyuyakalırsınız. Bebeğin, plasentanın ve rahminizin hızlıca büyüdüğü bu dönemde vücudunuz öyle bir yapım çalışmasındadır ki her daim yorgun düşer ve dinlenmeye ihtiyaç duyar. Uyku, sizin için vazgeçilmez bir hal alır. Bu da geçici bir durumdur. En fazla ilk 5 ay sürer ama kişiden kişiye göre de değişiklik gösterebilir.

Bebek büyüdükçe uyku sorunları da beraberinde büyür. Vücudunuz ağırlığı arttıkça uyku pozisyonlarında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Özellikle sırt üstü yatmak çok zorlaşır. Sırt üstü uyuyakaldığınızı fark ettiğinizde muhtemelen bebeğin, plasentanın ve rahminizin ağırlığından dolayı rahatsız hissedersiniz. Bu dönemde en iyi uyku pozisyonu sol veya sağ tarafınıza yatmaktır. Özellikle sol tarafınıza yatmanızın vücudunuzdaki kan akışı için ve karaciğerinize baskı yapmamış olduğunuz için daha faydalı olduğu söylenir.

HAMİLELERE ÖZEL YASTIKLARDAN FAYDALANIN

Yan pozisyonda yatmak için hamilelere özel tasarlanmış bazı yastık modellerini internet sitelerinden veya mağazalardan kolayca temin edebilirsiniz. Oldukça rahat olduklarını söyleyebilirim. Benim çok işime yaramıştı. Sırtınıza veya belinize destek yapabilirsiniz, bacaklarınızın arasında da kullanabilirsiniz. En rahat pozisyonu deneyerek keşfedeceksiniz.

Haberin Devamı

Bir diğer uykuyu bölen sorun ise sık sık idrara çıkmanız olacaktır. Bebek büyüdükçe mesanenize baskı yapar. Normalde gittiğinizden çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız. Geceleri ise bu durum kabusa dönüşebilir. O yüzden yatmadan en az 1 saat önce sıvı alımınızı biraz azaltmanızı tavsiye ederim. Ama gün içinde mutlaka gereken sıvı tüketiminizi yapmış olmalısınız.

Hamilelikte uyku sorunu ve çözümleri

ŞU MEŞHUR KRAMPLAR!

Gece tam uyurken sürpriz yapmayı çok severler!

Gün içinde normalden daha fazla ağırlık taşıdıkları için geceleri de uykunuzun arasında boy gösterirler. Siz en iyisi uyumadan önce vücudunuzu iyice gerin, esneme hareketlerinizi tekrar edin. Biraz da olsa iyi gelecektir. Kalsiyum eksikliğiniz de bu duruma sebep olabilir. Eğer kramplarınızda azalma olmazsa veya dayanılamayacak kadar ağrı yapıyorsa mutlaka doktorunuza durumu anlatmalısınız.

GÜZEL BİR UYKU İÇİN TÜYOLAR

  • Çay, kahve ve kola tarzı içecekleri öğleden sonra tüketmeyin.
  • Sıvı alımınızı yatmadan en az 1 saat öncesinden azaltın.
  • Günlük sporunuzu, yürüyüşünüzü mutlaka aksatmadan yapın.
  • Yağlı, çok ağır yemekler yemeyin. Midenizde yanma olursa tuzsuz, yağsız kraker atıştırın.
  • Mideyi rahatlatmak için süt için.
  • Rahatlamak için ılık bir duş alın.
  • Yine de uyuyamıyorsanız kendinizi zorlamayın, strese girmeyin. Kitap okuyun, loş bir ışık açıp hafif müzik dinleyin. Rahatlamak en güzel çözümdür!