Zeynep Zor
Zeynep Zor
Zeynep Zor

Emzirmek hakkında her şey!

Oturduğunuz yerden ciddi anlamda kalori yakıyorsunuz!

Haberin Devamı

Geçirdiğiniz 9 ay boyunca göğüslerinizdeki gözle görülür büyük değişimi fark etmeme şansınız olmayacaktır. Bu büyümenin rastgele olmadığını ve göğüslerinizin doğanın en önemli görevlerinden birine yani minik bebeğinizi beslemeye hazırlık yaptıklarını farkındasınızdır.

EMZİRMEYE HAZIR MISINIZ?

Göğüsleriniz sütle dolup bu göreve ne kadar gönüllü olmuş olsalar da acaba siz bu duruma ne kadar hazırsınız? Emzirmekle ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz? Doğumdan önce mutlaka incelemeniz gereken anne sütü ile ilgili bazı detaylardan bahsetmek istiyorum.

Anne sütü en güvenli besindir. Neden mi? Çünkü dışarıdan bebeğinize verdiğiniz bir ürün gibi değildir. Sütün kötü hazırlanmadığından, hileli ya da bozuk olmadığından emin olabilirsiniz. Hiçbir zaman son kullanma tarihi geçmiş olmaz. Anne sütünün içeriğinde, inek sütünde bulunmayan ve ticari bebek mamalarında taklit edilemeyen en az 100 farklı madde bulunur. Anne sütünde bulunan yağlar bebek tarafından daha kolay bir şekilde parçalanabildiği için midesine iyi gelir ve hazmı kolaylaştırır. Hemen hemen kabızlık sorununu hiç yaşamazlar. Aynı zamanda anne sütü ishale neden olan organizmaları yok ettiği için de bir çok fayda sağlar.

Haberin Devamı

OBEZİTEYİ ÖNLÜYOR

Öğrendiğimde şaşırdığım detaylardan biri ise en az 6 ay-1 sene aralığında anne sütü ile beslenmiş olan bebeklerin ileride şişmanlama ve obezite sorunu ihtimalinin düşük olmasıydı.

Bizler için ve haliyle bebeğimiz için en büyük sorunlardan biri de alerji... Hemen hemen hiçbir bebeğin anne sütüne alerjisi yoktur. Ne yedi de alerji oldu ne içti de dokundu dertlerimiz olmaması adına yine tek çözüm anne sütü gibi gözüküyor.

Aslında emzirmenin en güzel taraflarından birisi de pratik olmasıdır. Bir düşünsenize önceden plan yapmanıza gerek yok. Paketleme veya pişirme... İstediğiniz zaman istediğiniz yerde bebeğinizi doyurabilirsiniz. Parkta, arkadaşınızın evinde, uçakta, arabada...

Emzirdiğinizde yanınızda biberonlar, temizlik malzemeleri, biberon emzikleri gibi şeyler de taşımanıza gerek kalmaz. Tek yapmanız gereken bebeğinizi alıp çıkmak olacaktır. Aynı zamanda bir o kadar da ekonomiktir. Anne sütü de sevgisi de bedavadır :)

Haberin Devamı

EMZİRMEK KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Anne için duyduğum en güzel avantajlardan biri ise bazı kanser risklerinin emzirildiği takdirde azalıyor olmasıydı. Bizler için en önemli kanser çeşitlerinden göğüs ve yumurtalık kanseri riski ciddi anlamda düşüyormuş. O kadar faydası var ki insan emzirmek için can atıyor adeta!

OTURDUĞUNUZ YERDEN KALORİ YAKIYORSUNUZ

Ve tabii ki hepimiz için son derece önemli olan hamilelik öncesi formumuza en hızlı şekilde kavuşmak... Emzirmek oturduğunuz yerden ciddi anlamda kalori yakmanızı sağlıyor. Bu da kilo verirken işimize yarayacak bir detay! Üstelik bebeğin meme emmesi annenin oksitosin hormonu salgılanmasını tetikliyor. Bu da rahmin hamilelik öncesi boyutlarına hızlıca geri dönmesini sağlıyor ve lohusalık akıntısını azaltıyor. Daha ne olsun ki!

Haberin Devamı

Bir de düşünsenize günde belki de en az 6-8 defa bebeğinizle ten tene, göz göze temas kuruyorsunuz. Duygusal bağ, yakınlaşma, sevgi ve mutluluğu bir arada yaşıyorsunuz. Paha biçilemez bir duygu olsa gerek...

Bahsettiğim faydalara rağmen yine de emziremiyorsanız, sorun yaşıyorsanız üzülmeyin. Biberonla beslemenin de bazı faydaları var tabii ki. Mesela eşinizle bebeğinizi besleme sorumluluğunu paylaşabilirsiniz. Bebekle ilişki kurma avantajını eşinizde yaşamış olur. Yine biberonla beslemek sizi biraz daha özgür kılabilir. Nasıl mı? Mesela biberonla beslemek bebeği size bağlamaz. Sütünüzü sağdığınız sürece dışarıda çalışabilirsiniz. Bebeği başka biri besleyebilir. Yanınızda bebek olmadan seyahate çıkabilirsiniz. Hatta gece boyunca deliksiz uyuyabilirsiniz. Siz uyurken eşiniz besleyebilir.

Haberin Devamı

Ve son olarak biberonla beslenme(hazır mama) sizin yeme alışkanlıklarınızı sınırlamaz. İstediğiniz kadar acı ve baharatlı yemek yiyebilirsiniz. Bir sonraki emzirme saatinizi düşünmeksizin bir kadeh şarap içebilirsiniz. Emzirirken olduğu kadar da besin değerleri konusunda endişe etmeniz gerekmez.

Biberon ile besleme konusunda bahsettiğim önerilerin hiçbiri olmazsa olmaz değildir. Sadece ciddi emzirme sorunları yaşadığınızda, sütünüz gelmediğinde veya başka problemler yaşayabileceğiniz durumlarda tercih etmelisiniz.

Anne sütü bu kadar faydalıyken (hem sizin için hem bebek için) elinizden geldiği kadar emzirmeye çalışmalısınız. Ön yargılarınızdan ve korkularınızdan arının. İlk zamanlar deneme süreçleri zorlu geçebilir. Sakın vazgeçmeyin. Sonunda her şey rayına oturacaktır. Bence doğru kararı zaten bebeğinizle ilk kavuşmanızda vereceksiniz :)