Yüksel Yangel
Yüksel Yangel
Yüksel Yangel

23 Nisan'da neyi ve neden kutladığımızı biliyor musunuz?

23 Nisan 1920'de açılmış olan TBMM’nin birinci yıl dönümünde bu bayram TBMM’nin açılışı münasebeti ile ilk "Ulusal Bayram" olarak kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

A- 2 Mayıs 1921 tarihinde yayınlanan 13 sayılı resmi gazetede 112 sayılı “23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun” ile 23 Nisan devletimizin ilk ulusal bayramı olarak kabul edilmiştir. Bu tarihteki kanunda bu bayrama hiçbir isim verilmemiştir. Yani bu kanunda ne "Ulusal Egemenlik"ten ne de çocuklardan bahsedilmemektedir. 23 Nisan 1920'de açılmış olan TBMM’nin birinci yıl dönümünde bu bayram TBMM’nin açılışı münasebeti ile ilk "Ulusal Bayram" olarak kabul edilmiştir. İşte o günkü resmi gazetenin sayfalarının resimleri.

23 Nisanda neyi ve neden kutladığımızı biliyor musunuz

23 Nisanda neyi ve neden kutladığımızı biliyor musunuz

Haberin Devamı

B- Daha sonra 1 Kasım 1922'de kaldırılan saltanatın yıldönümü olan 1 Kasım, o günkü adı ile “Hâkimiyet-i Milliye Bayramı” olarak adlandırılmış ve kutlanmaya başlamıştır.

C- 1927 yılında ise o günkü adı ile “Himaye-i Etfal Cemiyeti” bu günkü adı ile “Çocuk Esirgeme Kurumu” 23 Nisan gününü ki ilki Mustafa Kemal Atatürk’ün himayesinde olmak üzere; “Çocuk Bayramı” olarak kutlamaya başlamıştır. Savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacı ile bu uygulama yapılmıştır.

1935 yılında ise bu 3 kutlama kendiliğinden 23 Nisan gününe getirilerek birlikte kutlanmaya başlanmıştır.

1980 Askeri İhtilali döneminde ise darbecilerden oluşan Milli Güvenlik Konseyi “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak bu bayramı adlandırmıştır.

Böylece, her 23 Nisan’da Ulus olarak egemenliğimizi, TBMM’nin kuruluşunu ve hem de çocuklarımızın bayramını kutlar olduk.

Tüm yurttaşlarımın 23 NİSAN BAYRAMI kutlu olsun!...