Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu?

Deniz suyunuzun adını biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Burun, nefes almada kullandığımız en yaşamsal organlardan birisi. Nefes yaşam için o kadar vazgeçilmez ki, yaratılış bunu tek bir organa bırakmamış. Evet, gerektiğinde ağızdan da nefes alabiliriz ancak burundan aldığımız kadar konforlu olmaz bu. Ağzı var, dili yok diyebileceğimiz kadar masum, derdini anlatamayan çocuklarımız için durum çok daha zordur.

BURNU TIKALI ÇOCUK GECE ÇOK TERLER

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Burnu tıkalı çocuk, gece mecburen ağzı açık uyur. Horlar. Dudakları kurur. Normalde ağızdan nefes almaya programlanmamış vücut ağızdan yeterince nefes alamaz. Çocuk bu yüzden, gece boyu defalarca farkında olmadan nefessiz kalıp uyandığı için, gece uykusu kaliteli ve dinlendirici olmaz. Uykuda stres hormonlarına bağlı terler. Frakında olmadan, teri üzerinde soğuyunca, üşür ve hastalıklara yatkın hale gelir. Gündü sebepsiz yere gergin, sinirli olur ve okulda derslere odaklanamaz.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZ TELEVİZYONUN SESİNİ ÇOK AÇIYOR MU?

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Burun ve kulak boşlukları komşu iki bölge olduğundan, burun tıkanıklığının en korkulan sonucu tekrarlayan kulak iltihapları ve işitme kaybıdır. İşte bu yüzden eğer çocuğunuz gece ağzı açık uyuyor ve horluyorsa, televizyonun sesini çok açıyorsa, sizi bir kerede duymuyorsa, bunu istemediği için duymuyor ya da televizyonu sesi yüksek dinlemeyi seviyor gibi yorumlamayın. Çocuğunuz burun tıkanıklığına bağlı orta kulak hasarı nedeniyle duymuyor olabilir.

ÇOCUK VE BURUN TIKANIKLIĞI DEYİNCE AKLA İLK TUZLU SU GELİR

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Bebeklikten itibaren burun tıkanıklığı denilince, genellikle ilk iş çocuğun burnuna tuzlu su (Serum fizyolojik) damlatmak ya da sıkmak olur. Peki, burun yıkamayı ve burna sıktığınız tuzlu suların etkilerini yeterince biliyor musunuz? Kış aylarında okula gidip de hasta olmayan çocuk bulmak zor olduğu için, neredeyse çocuk olan her evde bir deniz suyu spreyi var diyebiliriz. Bu spreyler burnun içindeki fazla salgıyı temizlediği için gerçekten faydalıdır. Ancak deniz suyu da olsa çocuğa uygularken içeriğine ve uygulama şeklinde çok dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

DENİZ SUYU BURNU AÇAR

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Gerçek deniz suyu içinde yüksek oranda tuz ve mineraller içerir. Bunlar sayesinde de burundaki ödemi kısmen çözüp, burnun açılmasına yardımcı olur. O yüzden yazın denize girince çocukların burnu açılır. Ancak bu etki çok kısa süreli olur. Bir süre sonra çocuğun burnu yeniden tıkanır.

DENİZ SUYUNUZUN ADINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Deniz suyunun, içindeki tuz ve minerallerin vücut tuz dengesine uygun hale getirilmiş formlarına “İzotonik Deniz suyu” spreyleri denir. Diğer bir deyişle içindeki tuz oranı azaltılmıştır. Bunlar burnu ödem çözücü etkisi ile açmaz sadece yıkama yapmak suretiyle mekanik temizlik sağlar. Bu tip “İzotonik deniz suyu” spreyleri, uzun süre, devamlı kullanılabilir. “Hipertonik Deniz suyu” spreyleri ise deniz suyundaki tuz ve mineralleri, yüksek oranda içerir ve kullanıldıklarında ödem çözücü etki ile burnu açma özelliğine sahiptir. Ancak bunlar “Deniz suyu nasılsa, bir şey yapmaz” diyerek yıl boyu her gün devamlı kullanılırsa, içeriğindeki yüksek tuz burun kılcık hareketlerini bozup enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Bu yüzden bu yazıyı okuyan herkes şimdi gidip, deniz suyunun üzerinde ne yazdığına baksın.

Haberin Devamı

TUZLU SU BİR BURUN DELİĞİNDEN GİRİP, DİĞERİNDEN ÇIKIYOR MU?

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

Bir diğer burun temizleme şekli olan tuzlu, karbonatlı su ile pompalı yıkama aparatları da sıkılınca burna yüksek basınçlı su göndermektedir. Su, bir burun deliğinden girip diğerinden çıkmaktadır. Gerçekten çok etkili bir temizleme şekli olan bu burun yıkama uygulamasında, pompayı sıkma işlemini, bazı anne babalar çocuğun burnu iyice açılsın diye çok kuvvetli yapmaktadır. Bu yüksek basınçlı uygulama, çocuğun kulaklarında basınç dengesizliğine, ağrıya ve orta kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bu tip bir aparat kullanılacaksa pompanın sıkılması ya çocuğun kendi kontrolüne bırakılmalıdır ya da anne baban tarafından çok düşük basınçla, az sıkılarak yapılmalıdır.

Haberin Devamı

DENİZ SUYU DEYİP GEÇMEYİN

Deniz suyu bir burundan girip diğerinden çıkıyor mu

O yüzden deniz suyu deyip geçmeyin. Yaz aylarında denizden yararlanın ancak deniz suyunu ya da tuzlu suyu, kışın burun tıkanıklığını açmak için kullanacaksanız mutlaka doktor önerisi ile bilinçli kullanın. Aksi takdirde, anlam vermediğiniz burun akıntıları ve kulak enfeksiyonları peşinizi bırakmayabilir.

Bunun yanı sıra çocuklarda burun tıkanıklığının en sık nedeni olan alerjinin araştırılması ve tedavi edilmesi yönünde kökten çözümü de ihmal etmeyin. Sonuçta tuzlu su sadece geçici iyilik sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları