Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk
Prof. Dr. Yıldız Dilek ErtürkYazarın Tüm Yazıları

İnternet okuryazarlığı

Bilgisayar teknolojilerinde üretilen pek çok küçük boy el oyuncağı, bilgisayar donanımlarıyla çocukların oyun dünyasında yerini aldı.

Haberin Devamı

Can, 12 yaşında uzaya meraklı bir hayalperest,
Eda, 11 yaşında dinamik ve tarafsız bir haberci,
Mert, 11 yaşında, doğayı, hayvanlar alemini, bugünü, insanı belgeleyen bir fotografçı,
Maya, 14 yaşında ve bir çocuk gazetesinin editörü...

Bu çocuklar, Hürriyet Çocuk Kulübü tablet uygulamasının çalışanları. Karakterleriyle çocuklarla iletişim kuruyor ve onlara bilgisayar dünyasından, tablet uygulaması ile ulaşıyorlar...

İnternet okuryazarlığı

Bugün, gazete, dergi, radyo, televizyon gibi pek çok iletişim mecrası, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi pek çok farklı teknoloji ile takip edilebiliyor. İletişim teknolojileri yaşamımızı sararken, çocukları bu uygulamalardan uzak tutmak çok güç olmaya başladı.

Haberin Devamı

Bilgisayar teknolojilerinde üretilen pek çok küçük boy el oyuncağı, bilgisayar donanımlarıyla çocukların oyun dünyasında yerini aldı. Dokunmatik uygulamalar, çocukların ilgisini en az oyuncaklar kadar, hatta daha da fazla çekmeye başladı. Neredeyse bu teknolojiyi bilerek doğan çocuklar, yeni teknolojik gelişmeleri anne babalarına öğretir oldu.

Ebeveynler bu hızlı değişime karşı, genellikle kendi gelişim dönemindeki toplumsal gelişimin daha iyi ve doğru olduğu inancıyla, teknolojik gelişmelerin çocuğun doğal gelişimini olumsuz yönde etkilediğini düşünmeye başladı.

Bugüne kadar çocukları, şiddet içeren haber içeriklerinden, bilgisayar oyunlarından, çizgi filmlerden, avcı reklamlardan korumamız, içerikleri denetlememiz gerektiği söylendi. Bu çok doğru bir söylemdi. Ancak teknolojinin tamamen reddedilmesini ve sansürü içermiyordu. Bu söylem kontrollü ve iç denetimli bir kullanıcı olunmasının öğrenilmesini vurguluyordu. Sansür ve yasak her zaman merak duygusunu da beraberinde getirmekte. Oysaki bilgi sahibi olmak ve eleştirel bakabilmek, seçenekler arasında uygun olanı bulmayı kolaylaştırmakta.

İletişim teknolojileri ve medyanın etkisi dünyayı sarmışken, tamamen kısıtlanması ve yasaklanması gerçek dışı ve çocuğun bugünün sosyalleşme süreçlerinden uzak tutan bir durum. İnternet okuryazarlığı bugün bilinçli kullanıcılar olmanın bir takım yollarını bize sunmakta. Bu öneriler içinde içeriğin bilindiği ve çocukları eğlendirirken öğretebilen oyun, çizim ve katılımcı bir kavrayışla, günün teknolojik araçlarına uyum sağlamalarını geliştiren uygulamalar öne çıkmakta.

Haberin Devamı

   İnternet okuryazarlığı 

  Günümüzde pek çok ülkede, öğrencilerin eğitimi ile yakından ilgili olan eğitimcilerin bazıları, gençlerin metin yazma, fotoğraf çekme, kendilerine ait internet sayfalarını tasarlamak gibi etkinlikleri denemediği sürece kitle iletişimin tam anlamıyla eleştirel tüketicisi olamayacakları kabul edilmekte. Böylece, “Teknoloji gücünün serbestçe dağılabilmesi için, çocuklar teknolojiyi yaratıcı çalışmalar sergileyerek kullanabildikleri takdirde, eleştirel bakış açısıyla sorgulayarak yaratıcılıklarını yansıtmaları gerektiği ileri sürülmekte.

***

Yetişkinler çocukların internet aracılığıyla ulaşacakları içeriği ve yarar zarar dengesini sürekli bir test etme çabası içine girmekte. Yeni teknolojiler bu kadar yaygın kullanılırken çocuklara yönelik içerik üretmek kaçınılmaz olmakta. Bu yarar zarar dengesini gözeten bir uygulama örneğini Hürriyet Çocuk Kulübü tablet gazetesi ile gerçekleştirdi. Bu uygulama aslında çocuklara yönelik bir gazete. Her hafta yenilenen bu tablet gazetesi güncel haberler, sanat kültür bilgileri, yeni icatlar, farklı spor dallarının tanıtımları, zekâ geliştiren oyunlar ile eğlendirici ve bilgilendirici bir içerikle dokunmatik çocuklara sunulmakta.

Haberin Devamı

Bu içerik içinde, yeni eğitim anlayışında önerildiği gibi, çocuklar kendi yazılarını yayımlıyor, el becerileri geliştiren yarışmalara katılabiliyor, farklı hayvan türlerini, uzayı, evreni tanıyor, yeni keşifleri ve tarihin bilinmeyenlerini fark ediyor, eğlenerek okumaya ve araştırmaya yöneliyor.

“Çocuğum internette neler yapıyor, nerelerde geziniyor?” demek yerine bu ve benzeri uygulamalara üye olarak, kontrollü bir rahatlıkla çocuğunuzun hem haberdar olma, hem eğlenme, hem de boş zaman değerlendirme haklarına yeni bir içerik sunmuş olacaksınız.

HÜRRİYET ÇOCUK KULÜBÜ REKLAM FİLMİ

   

Appstore: itunes.apple.com/app/hurriyet-cocuk


Andorid: play.google.com/store/apps/details?id=tr.com.hurriyet.cocuk&hl=tr

Yazarın Tüm Yazıları