Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk Özseren
Yasemin Soytürk ÖzserenYazarın Tüm Yazıları

PRP tedavisi nedir, ne işe yarar?

PRP tedavisinin başarı puanı oldukça yüksektir. Ancak tedaviye katkı sağlayacak olan uygulanan...

Haberin Devamı

PRP, trombosit (kan bulunan hücre adı) hücrelerince zenginleştirilmiş oluşuma verilen isimdir.

Kan likit yani akışkan olmasına karşın kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi ve trombosit gibi katı içeriğe de sahiptir. Kandaki trombosit adı verilen bileşenler yaralanma tedavisinde oldukça etkin olan ve büyüme faktörü adı verilen yüzlerce proteinden zengin bir hücredir.

PRP elde edebilmek için kan önce kişiden kan alınır ve trombosit adı verilen hücreleri ayırt etmek için özel bir cihazda uygun hızda döndürülür, bu işlem sonrasında trombosit hücreleri uygun şekilde toplanır. Normal kana göre trombosit 10 kata kadar fazla büyüme faktörü barındırabilir. Büyüme faktörünce zengin bu kan hücreleri tekrar kişinin problem yaşadığı bölgesine enjekte edilir.

Haberin Devamı

PRP tedavisinin başarı puanı oldukça yüksektir. Ancak tedaviye katkı sağlayacak olan uygulanan vücut bölgesini durumu, hastanın genel sağlık durumu, kişinin yaşadığı problemin kronik kaynaklı mı yoksa akut kaynaklı mı olduğu gibi etmenlerin durumu da oldukça önemlidir.

PRP uygulanarak tedavi edilebilecek durumlara bakacak olursak;

Ameliyat sonrası rehabilitasyon
Tenisçi dirseği
Golfçü dirseği
Çeşitli kireçlenmeler
Kas ve tendon yaralanması ile alakalı ağrı durumları
Cildinizde kırışıklık, leke, sivilce ve yara izi, çatlak tedavileri
Saçta dökülme tedavisinde kullanılabilir.

PRP tedavisi uygulamalarının yan etkisi düşünüldüğünde;

Yanlış uygulama kaynaklı olarak enfeksiyon durumu, sinirde yaralanma, işlem yapılan alanda ağrı ve kanama, dokuda hasar olabilir.
PRP uygulaması kişini sağlı durumuna başlı olarak belirli aralıklarla ve sıklıkta birkaç defa uygulanabilir. Bu sıklık kişiye ve sıkıntılı bölgenin vereceği tepkiye göre değişim gösterir.

Yazarın Tüm Yazıları