Vücudunuz sonbahara hazır mı?

Yapacağımız bakımlar, yaz mevsiminin yol açtığı hasarları onarırken, cildimizi de önümüzdeki günlerde hırpalayacak zamana adapte edecektir.

Haberin Devamı


Eylül ayının son günlerini yaşamaya başladık. Serin havalar, aniden bastıran yağmurlar ve bir bakıp bulut arkasına saklanan güneş hazır mısın diyor, duyuyor musun?

Doğanın sonbahardaki değişimini biz ölüm ve yas olarak niteleriz, gerçekten öyle mi? Sonbahar bitkiler için ölüm değil, yenilenmeye hazırlık ayıdır aslında. 1 yıl boyunca yeşil olan, durmadan yeşil kalmak için çalışan ağaçlar eskimiş, yıpranmış yapraklarını dökerler. Bir dahaki seneye daha canlı ve sağlıklı olmak için.

İşte vücudumuz için de doğanın bu sürecine benzer bir durum vardır. Vücudumuzu kışa hazırlamalıyız. Yapacağımız bakımlar, yaz mevsiminin yol açtığı hasarları onarırken, cildimizi de önümüzdeki günlerde hırpalayacak zamana adapte edecektir. Yaz sıcağında ısı, güneş ve aşırı terlemenin etkisiyle, cildin nem dengesi bozulur ve elastikiyeti azalır. Durmadan aldığımız duşların, aşırı şampuanlanmanın, deniz suyunun veya ilaçlı havuzların da bu yıpranmaya katkısı olur. Bu nedenle sonbaharda yapılan cilt bakımı çok yararlıdır.


CİLTTE OLUŞAN SİYAH NOKTA VE BUTONLAR

Vücudunuz sonbahara hazır mı


Sıcak ile çok terlediğimiz için, cildimiz normalden daha fazla yağlanır. Yağ bazlı güneşten koruyucu kremler kullanırsak; cildimizde yağ butonları, siyah veya beyaz noktalar oluşabilir. Bunları kendi kendimize temizleyemeyiz. Uğraşsak bile cildimizi tahriş etme olasılığı yüksektir. En doğrusu yaz sonunda bir uzmana gidip, güzel bir cilt bakımı yaptırmaktır. Uygun ürünlerle yapılan işlemler; cildinizi canlandırır, yeniler, tıkanan gözenekleri açar ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.


GÜNEŞİN HATIRASI, LEKELER

Vücudunuz sonbahara hazır mı

Ozon tabakasındaki incelme, güneş ışınlarının cilde daha fazla zarar vermesine neden oluyor. Bu zararların başında photo-aging dediğimiz ışıkla yaşlanma ve güneş lekeleri geliyor. Güneş lekeleri alında, yanaklarda veya vücudun güneşe maruz kalan her yerinde oluşabilir. Cildimizde daha önce bulunan, belki de farkına varmadığımız hafif lekeler güneşte koyulaşır. Yüzünüzde, omuzlarınızda çiller varsa, güneşte bunların koyulaşmaya başladığını fark edersiniz. Tüm yaz boyunca yüksek faktörlü güneşten koruyucu bir krem kullanmak, bu hasarı en aza indirir ama ya ihmal ettinizse! Özellikle beyaz ciltlerde hele yaşınız biraz da ilerlediyse, yeni lekeler hemen kendini gösterir.


GELENEKSEL VE MODERN BAKIM AYRIMI YOK!

Vücudunuz sonbahara hazır mı

Yazın vücut cildi de kurur, kalınlaşır ve eski esnekliğini kaybeder. Özellikle kollar ve bacaklarda derimiz pul pul soyularak kendini yenilemeye çalışır. Profesyonel bir vücut peelingi toparlanmayı hızlandırır, nemi dengeler. Eğer hoşlanıyorsanız, bir hamama gidip, güzelce keselenmeyi de deneyebilirsiniz. Ayak bilekleri ve ayak en çok kirlenen ve yıpranan bölgemizdir. Her akşam soğuk su ile ayakları yıkamak çok rahatlatır. Hem temizlenir hem de kan dolaşımı düzelir.


GÜNEŞE YENİLEN SAÇLAR

Vücudunuz sonbahara hazır mı

Güneş saçlarımızı kurutur ve cansızlaşmasına yol açar. Özellikle boyalı ve kimyasal işlem görmüş saçlar yıpranmaya daha fazla eğilimlidir. Yaz boyunca saçlarınızda kullanacağınız UV filtreli ürünler bu hasarı en aza indirebilir. Saçlarınız çok yıpranmış ise, cesaretle kestirmenizi öneririm. Az yıpranmış saçların bile hiç olmazsa biraz uçlarını, kırıklarını aldırmanız yararlıdır.

Sonbaharda yapılan cilt bakımları cildi güzelleştirirken, bir yandan da direncini arttırır ve kış koşullarından daha az etkilenmesine yardımcı olur.

Yazarın Tüm Yazıları