Spora başlamanın mükemmel zamanı tatiller

Hareketsiz bir yaşam, yıllar geçtikçe, sağlığın bozulmasına yol açar. İnsanın gücü azalır, kasları zayıflar, esnekliği kaybolur ve dengesi bozulur.

Haberin Devamı

Herkesin tatilden yararlanma şekli farklıdır. Ben herkese, vakit bulduğu anda spor yapmasını tavsiye ediyorum. Kedilere, köpeklere dikkat ediyor musunuz, uykudan uyandıklarında hemen bir bakıma stretching (esneme) hareketleri yapıyorlar. Bazen durup dururken koşmaya başlıyorlar. Evcil hayvanlar her ne kadar insanlara benzemeye başladılarsa da, gene de içgüdülerini koruyorlar. Ya küçük çocuklara ne demeli? Onlar da tüm kaslarını çalıştıracak nefis hareketler yaparlar ve sürekli oynarlar. Sonra zamanla uslanırlar ve maalesef günün birinde televizyon karşısında veya çalışma masasının başında hareketsiz oturmayı öğrenirler.

Spor, yaşam kalitemiz için çok önemlidir. Tüm bilimsel araştırmalar ve bir çeşit koruyucu sağlık alanı sayılan, sayısız anti aging ekolü, fiziksel aktivitenin ve düzenli spor yapmanın önemi üzerinde durmaktadır. Özellikle orta yaştan itibaren, en ılımlı egzersizler dahi uzun yıllar genç kalmanın en güvenilir yolu olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

Sporun vücudumuzda yarattığı değişim

Fiziksel aktivite ve düzenli jimnastik, her şeyden önce insanın moralini yükseltir, stresi giderir, iyimserliği ve neşeyi besler, uykuyu düzenler. Hiçbir yan etkisi olmayan, doğal bir antidepresan rolü oynar. Uzun vadede savunma sistemini güçlendirir ve birçok hastalığı önler. Kireçlenmeler, fıtıklaşmalar, denge bozuklukları, diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon, kemik erimesi ve bazı kanser türleri bile bunların arasında sayılabilir. Düzenli spor yapmak, kan dolaşımını düzenler. Sağlıklı kan dolaşımı güzel bir cildin ilk koşuludur. Daha önce yazdığım gibi; kılcal damar çatlamaları, varisler, selülit son tahlilde birer dolaşım sorunudurlar. Karın bölgesindeki yağları eritmenin, vücudu şekle sokmanın, sıkılığını korumanın da tek yolu, bildiğiniz gibi, spor yapmaktır.

Hareketsiz bir yaşam, yıllar geçtikçe, sağlığın bozulmasına yol açar. İnsanın gücü azalır, kasları zayıflar, esnekliği kaybolur ve dengesi bozulur. Kas kütlesi hızla azalır, yağ kütlesi artar ve yıllar geçip giderken, insan yatağa değilse bile koltuğa çakılıp kalır.

Haberin Devamı

Egzersiz çeşitlerini 4 ana grupta toplayabiliriz. Bunları ağırlık, denge, esneme ve dayanıklılık olarak sıralayabiliriz.

Ağırlık egzersizleri

Vücuttaki kas kütlesini arttırır, metabolizmayı hızlandırır, yağları yakar ve kan şekerini dengelemede yardımcı olur.

Denge alıştırmaları

Bacaklarınızı güçlendirir, vücut dilini gençleştirir, öz güveni ruhsal dengeyi ve aktivitenizi arttırır.

Esneme hareketleri

Vücut esnekliğini sağlar…

Dayanıklılık egzersizleri

Kalp atışlarını biraz hızlandıran tüm aktiviteleri içine alır. Yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme, merdiven çıkma, bahçe bakımı, köpeğinizi gezdirmek gibi.

Yoga ile başlamak

Düzenli bir program yapacaksanız, yoga gibi uzak doğu disiplinlerini de seçebilirsiniz. Yoga size gevşeme, zihni boşaltma ve öz farkındalık
konusunda ek yararlar da sağlar. Ayrıca azimle çalıştığınız sürece; tüm kas gruplarının, tepeden tırnağa tüm omurganın, iskelet ve eklemlerin esnekliği artar; kan ve lenf dolaşımı düzelir, bağışıklık sistemi güçlenir. İç organlar ile salgı bezleri daha etkin çalışır ve metabolizma düzene girer.

Haberin Devamı

Aerobik yapmayı hafife almayın

Aerobik yapmayı, aletli jimnastik salonlarını, dans etmeyi veya yüzmeyi de hararetle tavsiye ederim. Kentimizde birbirinden güzel spor salonları, kışın da yüzebileceğiniz havuzlar ve birkaç dans okulu var. Size uygun olan hangisiyse, onu seçebilirsiniz. Önemli olan bunu bir disiplin içinde yapmak ve düzenli olarak sürdürmektir. Bir antrenör olmadan spor yapacaksanız, başlarken ısınma hareketlerini ihmal etmemelisiniz. Öte yandan tenis, golf, voleybol, basketbol, kayak, su sporları yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa, sizin için çıkış yolu zaten hazır demektir. Eminim spor yaptığınız günleri özlemle anıyorsunuzdur. Sağlığınız müsaitse, hemen bugün yeniden başlayabilirsiniz. Aradan çok zaman geçmişse, yaşınız ilerlemişse, doktorunuza danışıp, farklı bir aktivite alanını seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Hangi sporu yaptığınız veya ne kadar güzel yaptığınız da önemli değildir. Ya hiç-ya hep mantığı sadece zaman kaybetmenize yol açar. İster sörf yapın, ister dans edin, ister her gün yarım-bir saat yürüyün, ip atlayın, bir salonda aerobik yapın veya merdiven çıkın. Önemli olan tek şey, bunu bilinçli, düzenli yapmak ve alışkanlık haline getirmektir.

Yazarın Tüm Yazıları