Sivilceli cilde makyaj yapılır mı?

Özellikle genç kızlar sivilcelerinden dolayı psikolojik bunalımlar yaşarlar.

Haberin Devamı

Bu soruya beklediğiniz cevabı vermeyerek sizi biraz şaşırtacağım. Hastalarım bana bu soruyu sorduğunda benden hep kocaman bir "hayır" beklerler. Oysa ki benim cevabım tam tersine kocaman evetdir. Bu cevabın arkasında da aslında 2 önemli neden vardır. İşte o nedenler:

  1. Özellikle genç kızlar sivilcelerinden dolayı psikolojik bunalımlar yaşarlar. Makyaj ile sivilcelerini kapattıklarında kendilerini daha mutlu hissediyorlar. Ayrıca psikolojileri düzelince öz güvenleri artıyor. Bu sayede stresin sivilce artışındaki olumsuz etkisinden kurtuluyorlar.
  2. Aslında cilde kalıcı hasar veren sivilcelerin kendisi değil, sivilceleri sıkmak ve kaşımaktır. Makyajlı yüzlerde hasta yüzüyle daha az uğraşıyor. Dolayısı ile en büyük hasarı veren tırnaklardan ve elden uzak kalınıyor.

Makyaj yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Makyaj temiz cilde yapılır. Sabah uygun temizleme jeli ve tonikten sonra cildinize uygun yağ dengeleyici nemlendiriciyi sürünüz. Sonrasında üzerine makyaj yapmalısınız.
  2. Kullanılan fondöten ya da pudra organik olmalıdır. Kısacası yağlı ve sivilceli ciltlere uygun olan ürünlerden olmalıdır.
  3. Makyaj fırçası kullanılıyorsa sık sık değiştirmeli ya da temizlenmelidir. Çünkü sivilceli cilt demek, iltihap demektir. Dolayısıyla fırçaların bakımı önemlidir.
  4. Akşam 18.00'da nerede olursak olalım yüzümüzü yıkayıp temizlemeliyiz. Çünkü bu saatlerde cildimiz yağlanmaya başlar. Evdeysek dermatologumuzun verdiği sivilce ilaçlarını kullanalım. Dışarıdaysak makyajımızı sil baştan yeniden yapmamız gerekir.
  5. Eve girer girmez makyajımızdan kurtulmalıyız. Ve gereken kozmetik, tıbbi ilaçlarımızı kullanmalıyız.

Sivilceli cildin bakımı nasıl olmalı?

Sivilce sorunu olanlar, cildi kuruttuğu için sabun benzeri temizleyicileri kullanabilir, üzerine de yağsız nemlendirici sürebilirler. Ayrıca, sivilce sorunu olanların yağ içermeyen fondöten ve pudra kullanmaları gerekiyor.

  • Sivilceli cildi temizlerken tahriş etmeyin. Sivilcelere limon, pudra, alkol, kolonya ve benzeri maddeler sürmek deride tahrişe yol açar.
  • Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın.
  • Cildi fazla kurutmamak için pH değeri derinin doğal pH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanın.
  • Derinlemesine bir temizlik için, her 3-4 günde bir, gözenekleri açmak için derin temizlik maskesi yapılabilir.

Sivilceden nasıl uzak kalabiliriz?

Uykunuza dikkat edin!

Cilde en iyi gelen güzellik sırrı uykudur. Sakin, stressiz bir uykuyla yeterince dinlenmek cildinize çok iyi gelecektir. Gecede en az 7-8 saat uyumaya çalışın.

Beslenmeye dikkat!

Beslenme tarzı ve yediklerimiz, vücuttaki yağ ve iltihaplanmayı düzeyinde etkilidir. Dolayısıyla iltihaplanmayı önleyen bir beslenme ile kortizon düzeyini düşürerek sivilce oluşumunu önleyebiliriz. Sivilce ve akne sorunu olanların öncelikle hayvansal yağlardan uzak durması gerek. Yağ ve şeker miktarı fazla olan hazır yiyecekler de sivilce ve akneleri besleme özelliğine sahip.

Haberin Devamı

Sivilce düşmanı yiyecekler

Baklagillerle zenginleştirilmiş, meyve ve sebze açısından zengin sağlıklı beslenme cilde çok iyi geliyor. Sivilcesiz, sağlıklı bir cilt için yenmesi gerekenler besinleri şöyle sıralayabiliriz: Elma, enginar, badem, fındık, tatlı kavun, barbunya, mercimek, kuşkonmaz, fasulye, armut, yoğurt, domates, ıspanak, ay çekirdeği, kiraz, vişne, kabak, kereviz, brokoli, brüksel lahanası, mantar, zeytin, zeytinyağı, istiridye, karnabahar, nohut, balık - kabuklu deniz ürünleri, somon, nar, hindi.

Ayrıca, kahve yerine yeşil çay içmek, günde 8-10 bardak su tüketmek, ıhlamur ve rezene gibi bitki çayları içmek de sivilce oluşmasını engeller.

Sivilce yapan yiyecekler

Çikolata, dondurma, sosis ve dondurulmuş hazır et yemekleri, muz, ekmek, kek, şekerleme, kurabiye, mısır, patates kızartması, sosisli sandviç, pirinç, pizza, makarna, margarin, meyve suları, puding, krakerler-cipsler, pasta, krem peynir, kızarmış yiyecekler, tatlı içkiler sivilce oluşumunu hızlandırır.

Haberin Devamı

Sivilcelerinizle oynamayın

Sivilcelerinizi asla sıkmayın. Hangi aşamada olursa olsun sıkılan sivilceler enfeksiyon kapıp, yara izi ve ciltte leke yapabilir, yayılabilir.  

Yazarın Tüm Yazıları