Sırt bakımı ne kadar önemlidir?

Sırtımız ne yazık ki ilgi ve alaka düzeyinde görünmeyen sınıfında kaldığı için ancak yazdan yaza hatırlanır.

Haberin Devamı

Görünenlerin görünmeyenden daha önemli hale gelmesi tüm konularda geçerlidir. İşte sırtımız da ne yazık ki bu ilgi ve alaka düzeyinde görünmeyen sınıfında kaldığı için ancak yazdan yaza hatırlanır. Ama sırt bakımını ihmal etmemek ve bakımını belli periyotlarda yaptırmak gereklidir. Bu bakımı evinizde da yapmanız mümkündür.

PEKİ, EVDE NELER YAPABİLİRSİNİZ?

  • Sırtı hafifçe fırçalamak çok yararlıdır. Ama keskinlikle yumuşak bir fırça hatta yüz fırçası kullanmalısınız. Aksi halde, deriniz zarar görebilir. Vücut peelingi yapıyorsanız, fırçalanmaktan vazgeçin. Deriniz tahriş olabilir.
  • Banyo yaparken, uzun kollu yumuşak bir fırçayla sırt temizliğinizi yapın. Sert dokulu keseler yerine de, ıslandığında yumuşayan doğal lifleri tercih edin.
  • Sırt derisi, zerrecikler içeren arındırıcıları çok sever. Arındırıcıyı sırtınıza yaydıktan sonra yumuşak bir fırçayla masaj yapar gibi cildinizi canlandırabilirsiniz.
  • Keselenmek, gayet güzel bir mekanik peeling uygulamasıdır. Ama rasgele değil! Yumuşacık, ipek bir kese ile. Tabii aşırıya gitmemeli ve derinizi tahriş etmemelisiniz.
  • Sırtınıza hazır peeling uygulayabilirsiniz. Piyasada çeşit çeşit vücut peelingi var. Deniz tuzu, çilek, greyfurt kabuğu, limon kabuğu, üzüm çekirdeği, ceviz, şeker kristalleri içeren ve daha birçokları... Aralarında en popüler olanı, deniz tuzudur. Çoğu yumuşacıktır ve kokuları birbirinden güzeldir.
  • Yazın deniz suyu hafif bir peeling sağlar. Tuzun, yosunların, kumların, suyun hareketleri ile oluşan masaj etkisiyle, cildinizin pürüzsüzleştiğini, nemlendiğini fark edebilirsiniz. Ama güneşte fazla kalırsanız, tabii ki bütün bunlar tersine döner!
  • Sırt derisinin kurumasına fırsat vermemelisiniz. Onu giysilerin içinde veya güneşin altında kaderine terk etmeyin. Banyodan sonra da nemlendirici sürün.

SIRTINIZ NE KADAR ESNEKSE O KADAR GENÇSİNİZ!

Yogada omurganın esnekliği ve hareketliliği büyük önem taşır. Omurga ne kadar esnekse, insanın o kadar genç olduğu kabul edilir. Tüm yoga duruşları omurganın hareketini sağlayan kasların esnekliğini, kuvvetini ve omurga eklemlerinin hareketliliğini artırır. Böylece duruş düzelir, hatalı duruş bozukluklarından veya hareketsizlikten kaynaklanan bel, sırt, boyun ağrıları giderilmiş olur.

HİÇ ‘’KEDİ DURUŞUNU’’ DUYMUŞ MUYDUNUZ?

Yoganın temel bir şekli olan “kedi duruşu”, tüm sırt ve karın kaslarını güçlendirir, esnekleştirir; sırt ağrıları ve ensedeki gerginliklerin giderilmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

PEKİ NASIL YAPILIR?

Yere hafifçe esnekliği olan bir mat veya battaniye serin. Sonra aynı kediler gibi 4 ayaklı, dizleriniz ve elleriniz üzerinde bir duruş oluşturun. Yüz ve boynunuzun gevşek, omuzlarınızın arkada, ellerinizin tam olarak omuz hizasında olmasına dikkat edin. Ayaklarınızın ön yüzü ve avuçlarınızla zemine aynı kedinin pençeleriyle kavradığı gibi yerleşin. Ve nefes alıp vermeye başlayın.

Nefes verirken, sırtınızı kamburlaştırın ve alırken de belinizi çukurlaştırın. Bu arada karın kaslarınızı kasın, başınızı kaldırın, boynunuzu ve ensenizi zorlamadan yukarıya bakın. Bir süre nefessiz kalın. Omuzlarınızı geriye alın. Uyluklarınız yerle dik açı oluşturmalı. Sırt kaslarınızın kasıldığını hissedin. Nefesinizi bir süre içinizde tutun. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Daima dik yürüyün, dik oturun ve her gün bu hareketleri tekrarlayın.

Zamanla çok rahatladığınızı ve hoş göründüğünüzü fark etmeye başlayacaksınız. 

Yazarın Tüm Yazıları