Ramazan ayında suyun önemini bir kez daha anlayın

Ramazan ayının hem yaza hem de aşırı sıcaklara denk gelmesi nedeniyle özellikle su konusunda dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

Yaşamın su ile başladığını artık nerdeyse bilmeyen yoktur. Su sadece biz insanlar için değil dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için de çok önemli yere sahiptir. Nerdeyse yaşayanların tamamının Müslüman olduğu ülkemizde Ramazan ayı ile birlikte herkes dini vecibelerinden biri olan “oruç tutarak” ibadetlerini yerine getirmeye çalışacak. Ramazan ayının hem yaza hem de aşırı sıcaklara denk gelmesi nedeniyle özellikle su konusunda dikkat edilmelidir. Suyun faydaları hücrelerimizin derinliklerinde başlayıp tenimizin renginde son bulur. Ramazan ayının manevi havasında sağlıklı ve huzurlu bir ibadet sergilemek elimizdedir, yemekten daha da önemli suyumuzu içerek.

Vücudumuzdaki suyun önemi

Bizler güzellik ve sağlıkla ilgili her türlü yayında bol bol su içmenizi öneriyoruz. Gerçekten su, sağlık için de güzellik içinde çok önemlidir. Anne karnında olduğumuz günlere dönelim ve o zaman bilincimiz yokken suyun bize neler kazandırdığına bakalım.

Haberin Devamı

Cenin, anne karnında su içinde büyür. Yeni doğan bir bebekte vücudun %75’i sudur. Orta yaşlarda vücuttaki su oranı % 60’a iner, giderek % 50’ye düşer. Su kaybı doğrudan doğruya bir ölüm nedenidir, ağır ishallerde olduğu gibi. Kadınlarda vücut ağırlığının %50'si sudur. Erkeklerde bu oran %60 dır. Suyun büyük çoğunluğu (%40) hücrelerimizdedir. Bu oranlara bakarak, gençlik ve canlılıkla vücuttaki su oranı arasındaki ilişkiyi açıkça görebiliriz. Yani bir bakıma, vücudunuz su açısından ne kadar zenginse, o kadar gençsiniz, denilebilir. Yaşlandıkça cilt de, saçlar da kurur zaten. Yaşlandıkça vücuttaki su dengesi bozulur. Yeteri kadar su içilse bile, hücreler suyu tutmakta zorlanır. Çünkü hücreleri çevreleyen koruyucu yağlar gittikçe fakirleşirler. Bu da hücrelerin su kaybetmesine neden olur. Yani yağlar sandığımızdan daha önemlidir!

Günlük su ihtiyacımız

Gün boyunca ortalama 2,5 litre su kaybederiz. Bunun 1,5 litresini idrarla, 0,4 litre kadarını terleme yoluyla, gene 0,4 litre suyu da nefes verirken kaybederiz. Demek ki, günde en az 2,5 litre suyu yerine koymak yaşamsal önem taşır. Hava sıcaksa veya herhangi bir nedenle fazla terlemişsek su ihtiyacı da artar.

Haberin Devamı

Suyun faydaları

Su vücudun kan yapmasını ve kan dolaşımını sağlar, mukoza dokularını ve cildi nemli tutar, bazı vitaminleri çözer, idrarla böbreklerin temizlenmesine aracı olur, sindirimi düzenler, kabızlığı iyileştirir. Vücutta biriken ödemi atmanın en iyi yolu da su içmektir. Çünkü en iyi idrar söktürücü (diüretik) bizzat suyun kendisidir. Vücudunda su biriken kadınların genellikle yeteri kadar su içmedikleri görülür. Sabahları aç karnına su içilmesi vücuttaki zararlı toksinleri temizler.

Öte yandan, yorgunluğumuzu alan nedir? Hiç kuşkusuz güzel bir duş, banyo, havuz veya deniz. Yani su! Sabah yüzünüzü yıkamadan kendinize gelebilir misiniz? Yorgun ayaklarımızı sıcak suda dinlendiririz. Su içinde 7’den 70’e herkesi neşe sarar. Su insanı arındırır, canlılık, keyif, moral ve sağlık verir.

Haberin Devamı

Ramazanda vücudu susuz bırakmamak gerekir!

Yukarıda da bahsettiğim gibi kadınların günlük ortalama ihtiyaçları 2,5 litre erkeklerin ise 3,5 litredir. Yaklaşık 13-14 bardak suyun dışında geri kalan kısım ayran, komposto, çorba, soda gibi içecekler ve sebze meyveden takviye edilmelidir. Aslında ne kadar çok mevsim meyvesi ve sebzesi yersek vücudumuzun su dengesi o kadar iyi sağlanır.

ORUÇ TUTARKEN GÜN İÇERİSİNDE YAŞADIĞINIZ SIVI KAYBINI KOMPOSTO İLE GİDERİN. KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Oruç tutarken bütün gün aç ve susuz olduğumuz için dikkatli davranmalıyız. Oruç döneminde iftardan sahura kadar gece boyunca su içmek için zamanımız var. Bu zamanı iyi değerlendirmeli ve bizi zorlamayacak şekilde en az 1,5 litre su içmeliyiz. Çay kahve gibi içecekleri tabii ki içebilirsiniz ancak bu tür içecekler su içmenizi engellemesin. Önce su sonra çay kahve kuralını uygulayın. Ayrıca gün içinde oruçluyken su içme şansınız olmadığı için su kaybının da minimum olmasına özen gösterin. Yürümeyin, minimum hareket edin, sıcak ortamlarda bulunmama ya özen gösterin. İftarla birlikte sizi zorlamayacak şekilde yavaş yavaş su içmeyi ihmal etmeyin.

Suyun önemi o kadar büyük ki ibadetimiz de bile yemek ve su ile sınanırız. Suya hasret kalacağınız bu günlerde sağlığınız için hem iftar hem de sahurda bolca su tüketin. Canınız istemese bile gün içini düşünerek su tüketmeye çalışın. Ayrıca ramazan öncesi sıkça yaptığınız yürümek, koşmak, aşırı hareket etmek gibi eylemleri elinizden geldiği kadar miniminize etmeye çalışın. Çünkü su kaybı zaten hava sıcaklığı nedeniyle fazla olacaktır. Üzerine bir de aşırı aktivitelerde bulunursanız su kaybı ile doğru orantılı tuz kaybınız artacaktır. Bu da rahatsızlanmanıza dolayısıyla ibadetinizi yerine getirememenize neden olacaktır. Bu manevi ayda bir kez daha suyun kıymetini bilin vücudunuzu susuz bırakmayın.

Yazarın Tüm Yazıları