Ramazan ayında “detoks” fırsatını kaçırmayın!

Ramazan ayını geçirdiğimiz şu günlerde gerek ulvi havası gerekse vücudumuza faydaları ile ramazan bol bol dillendiriliyor. Yıllar önce orucu vücuda zararlı gösteren bilim, son yıllarda 'detoks' özelliğini öğrendi.

Haberin Devamı

Ramazan ayını geçirdiğimiz şu günlerde gerek ulvi havası gerekse vücudumuza faydaları ile ramazan bol bol dillendiriliyor. Yıllar önce orucu vücuda zararlı gösteren bilim, son yıllarda “detoks” özelliğini öğrendi. 11 ay boyunca durmadan çalışan vücut, ramazan ayında oruç tutarak kendini terbiye eder, vücudunda oluşan ödemlerden kurtulur. Bunun bazı şartları vardır tabii ki…

Öncelikle yaşlılar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar oruç tutmaktan hem tıbben hem de dinen muaftır. Sağlıklı, dinamik ve vücut fonksiyonlarında problem olmayan her insan tutabilir. Ve ruhen yaşanan detoksun dışında sağlık açısından da büyük bir fayda sağlar. Önce “detoks” kavramına bir göz atalım…

Detoks

İnsan vücudu bir kimya laboratuarı gibi hiç durmaksızın bedenin ürettiği zehirlerden kendisini arındırmak zorundadır. İdrar, dışkı, terleme, soluma ve safra yoluyla bu zararlı maddeleri atmaya çalışır. Bu işlemin baş aktörleri karaciğer, böbrekler, akciğer ve bağırsaklardır. Bu arındırma eylemi yetersiz kalırsa vücutta birçok olumsuz belirti kendini göstermeye başlar.

Haberin Devamı

Bu otomatik sistemde eğer vücut atıkları atamazsa bedeni daima yorgun ve halsiz olacaktır. Şöyle çevrenize bakın bu tarz insanları çok uzaklarda değil hemen yanı başınızda bulacaksınız. Özellikle endüstriyel atıklar çevremizi kirlettiği gibi bu çevrede yaşayan bizleri de zehirlemektedir.

3 beyaz

Endüstriyel atıkların dışında severek tükettiğimiz 3 beyaz da bu zehirlerin içerisinde yer alır. Un, şeker ve tuz doğru hatırladınız… Detoks işlemine önce şekerden başlamak gerekir. Yapay olarak vücuda alınan her şeker aslında vücudumuzun kendi zehrini kendi üretmesini sağlar. Doğaya bakın zaten birçok meyve ve üründe doğal olarak şeker bulunur. O yüzden rafine şekerden uzak durmaya hemen şimdi başlayın…

Katkı maddeleri

Besinlerin raf ömrünü uzatmak için, suni tat ve kokular ekleyerek diğer önemli bir zehir grubunu oluşturuyoruz fark etmeden. Hazırlanışından saklanışına kadar hemen her safhası besin kalitesini azaltacak aşamalarla dolu olan gıda teknolojileri artık suni ürünler kadar, suni bizleri de yeniden üretiyor.

Haberin Devamı

Orucun vücuda faydaları

Yukarıda giriş cümlesinde belirttiğimiz gibi ramazan bir detoksdur. Çünkü vücudu rahatlatır, yorulan organlarınız dinlenme fırsatı bulur. Bu durumda iftar ve sahurlar çok önemli duruma geliyor. Bizlerin az az, sık sık yemek yiyin önerisi 1 aylığına askıya alınıyor. Özellikle o iki öğünde vücudunuza yüklenip ağır yiyecekler kesinlikle tüketmeyiniz. Her yemekte sebze, meyve olmasına, bol sıvı tüketilmesine ve vitamin dengesine dikkat etmeye çalışın. Ayrıca farkında olmadan vücudunuzu diyet mantığı ile terbiye ederseniz. Obez kişiler eğer bu testi başarıyla geçerse devamında sağlıklı bir yaşantı için kendilerine fırsat tanımış olurlar. Vücut açken dinlenir; bu yüzden iftarda çok ağır yenirse birden yorulur ve bu sefer de oruç mide hastalıklarına neden olur.

Haberin Devamı

POSA BAKIMINDAN ZENGİN VE İYİ BİR DETOKS MEYVESİ OLAN ELMA İLE TATLI İHTİYACINIZI GİDERİN. ELMA TATLISI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Başlangıçlar hep zor olur

Ramazan ayının ilk haftasını geride bıraktık. Sağlıklı kişiler bu mutluluğu doludizgin yaşarken, aslında ramazanın ilk 3 günü, devamındaki 27 gün için önemlidir. Eğer ramazan ayı başlamadan hemen önce tatlı ve şekerden kaçarak kendimizi hazırlamaya başlarsak devamı için daha kolay olacaktır. Dinlenin, ağır yemeyin, şekerli gıdalar yerine proteinli gıdalara ağırlık verin. Protein; kan şekerini daha yüksek tutar ve acıkmayı azaltır. Sıvı tüketimini artırmaya başlayın.

Hem ibadet hem de zayıflamayı düşünenler yanılıyor

Haberin Devamı

Ramazan ayını zayıflamak için çok büyük bir fırsat olarak görmeyin. Aksine vücudunuzun toksinlerden arınması ve sağlığınızı düzenleyebileceğiniz bir detoks süreci olarak kabul edin. Zayıflama mantığında evet, oruç açlıktır. Ama düşük metabolizmada bir anda gece hızlı bir şekilde yeme olursa, bu aynen yağ olarak geriye döner. Daha az enerji harcandığı için hareketsizlik kilo alımını kolaylaştırır.

İslam dini için söylenen “akıl dini” benzetmesi çok doğrudur. Sadece gıda tüketimi açısından değil, namaz kılma bile bir spordur. Özellikle namaz vakitlerine bakılırsa yemek sonrasına denk getirilmiştir. Yemek yedikten sonra kan şekerinin artması nedeniyle uyku haline geçmeye çalışır vücut. Namaz bu süreçte uyuyarak kilo almamızı engelleyip üzerine hem ibadet hem de spor yapmamızı sağlar. Bu açıdan baktığımızda ramazan vücudun madden ve manen bir detoks yaşamasını sağlayan, güzel bir aydır. Sağlıklı hissediyorsanız kendinizi bu ayı kaçırmayın…

Yazarın Tüm Yazıları