Nerede hareket (spor) orada bereket

Spor yapma zamanı sizin için şimdidir...

Haberin Devamı

Uzun bayram tatiline üzüntü ve endişe içinde girdik. Son terör olayları hepimizi derinden sarstı. Buna rağmen, yaşam hep devam ediyor ve bayram da bir gerçek. Birçoğumuz, içimiz sızlasa da, programımızı değiştirmemeyi tercih ettik. Ziyaretler, akrabalarımızla buluşma ve biraz da gezmek, seyahat etmek veya dinlenmek için elimizdeki nadir fırsatlardan biri olan bayram günlerini değerlendirdik.

Herkesin tatil anlayışı farklıdır. Ama vakit bulunduğu anda spor yapmak gibisi yoktur. Doğaya bakalım, hayvanlar uykudan kalkar kalkmaz esneme hareketleri yaparlar. Ya da durup dururken koşmaya, yuvarlanmaya başlarlar. Herhalde küçük çocuklar kadar enerjik ve hareketli olan birileri yoktur. Bu hareketler sayesinde farkında olmadan tüm kaslarını çalıştırırlar. Spor, yaşam kalitemiz için çok önemlidir. Tüm bilimsel araştırmalar ve bir çeşit koruyucu sağlık alanı sayılan, sayısız antiaging ekolü, fiziksel aktivitenin ve düzenli spor yapmanın önemi üzerinde durmaktadır. Özellikle orta yaştan itibaren, en ılımlı egzersizler dahi uzun yıllar genç kalmanın en güvenilir yolu olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

Düzenli sporun faydaları

Fiziksel aktivite ve düzenli jimnastik

- İnsanın moralini yükseltir.
- Stresi giderir.
- İyimserliği ve neşeyi besler.
- Uykuyu düzenler.
- Hiçbir yan etkisi olmayan, doğal bir antidepresan rolü oynar.
- Uzun vadede savunma sistemini güçlendirir ve birçok hastalığı önler.
- Kireçlenmeler, fıtıklaşmalar, denge bozuklukları, diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon, kemik erimesi ve bazı kanser türlerinin tedavisi sırasında olumlu etki sağlar.
- Kan dolaşımını düzenler.

Sporsuz bir yaşam ile neler olur?

Atalarımızın da dediği gibi "Nerede hareket orada bereket". Hareket olmayan yerde bırakın bereket beklemeyi sorunlar yumağı karşımıza çıkar. İnsanın gücü azalır, kasları zayıflar, esnekliği kaybolur ve dengesi bozulur. Kas kütlesi hızla azalır, yağ kütlesi artar ve yıllar geçip giderken, insan yatağa değilse bile koltuğa çakılıp kalır.

Hangi egzersizleri yapmalısınız?

Haberin Devamı

Egzersiz çeşitlerini; ağırlık, denge, stretching ve dayanıklılık olarak sıralayabiliriz.

Ağırlık egzersizleri: Vücuttaki kas kütlesini arttırır, metabolizmayı hızlandırır yağları yakar ve kan şekerini dengelemede yardımcı olur.

Denge çalışmaları: Bacaklarınızı güçlendirir, vücut dilini gençleştirir, öz güveni, ruhsal dengeyi ve aktivitenizi arttırır.

Stretching hareketleri: Vücut esnekliğini sağlar.

Dayanıklılık egzersizleri: Kalp atışlarını biraz hızlandıran tüm aktiviteleri içine alır.

Trend çalışmalardan yoga da, düzenli spordur. Düzenli bir program yapacaksanız, Yoga gibi uzak doğu disiplinlerini de seçebilirsiniz. Yoga size gevşeme, zihni boşaltma ve öz farkındalık konusunda ek yararlar da sağlar. Ayrıca azimle çalıştığınız sürece; tüm kas
gruplarının, tepeden tırnağa tüm omurganın, iskelet ve eklemlerin esnekliği artar; kan ve lenf dolaşımı düzelir, bağışıklık sistemi güçlenir. İç organlar ile salgı bezleri daha etkin çalışır ve metabolizma düzene girer.

Haberin Devamı

Kışın sporun adresi spor salonları oluyor

Düzenli spor kavramı içerisine her gün yapılan ve vücudumuzu hareket ettiren tüm faaliyetler girebilir. Örneğin 5 vakit kılınan namazda düzenli spor içerisinde yer alan faaliyetlerden biridir. Hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendiren...  Bir antrenör olmadan spor yapacaksanız, başlarken ısınma hareketlerini ihmal etmemelisiniz. Öte yandan tenis, golf, voleybol, basketbol, kayak, su sporları yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa, sizin için çıkış yolu zaten hazır demektir.

Bilinçli, düzenli ve alışkanlık haline getirilerek yapılan hareketler toplamıdır zaten spor. Ben artık geç kaldım fikrinden biran önce sıyrılmalı vücudunuza, yaşınıza, keyfinize göre bir spor dalına başlamalısınız. Spor yapma zamanı sizin için şimdidir...

Yazarın Tüm Yazıları