Kansere yeni çare "botoks" mu?

Botoks nedir? Kimler tarafından uygulanmalıdır? Yan etkileri var mıdır?

Haberin Devamı

Botoks ile ilgili yapılan araştırmalar sadece hastalarımızı değil, biz hekimleri de şaşırtıyor. Güzellik alanı dışında da bazı rahatsızlıkların tedavisinde isminin sıkça telaffuz edilmesi tüm gözlerin tekrar botoksa çevrilmesine neden oldu. Science Transnational Medicine adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, "sinirlerin, mide kanseri oluşumuna neden olduğunu" göstermiş. Fareler üzerinde yapılan testlere göre, mide tümörünün büyümesini tetikleyen sinirleri öldürmek için toksin kullanılması, bu sinirleri kemoterapi tedavisine de daha dayanıksız kılıyormuş.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi, araştırmanın henüz başında olduklarını belirtirken botoks iğnelerinin "hayat kurtarıp kurtarmadığının da kesinlik kazanmadığını" eklemeden geçmemişler.

Haberin Devamı

New York'taki Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde ve Trondheim'deki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, beyinden sindirim sistemine giden vagus sinirinin mide kanseri üzerindeki etkisini incelemiş. Siniri kesmenin veya botoks toksinini kullanmanın tümörlerin büyümesini yavaşlattığı veya kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdiği anlaşılmış.

"Daha gidilecek yol var ama umutluyuz"

Dr. Timothy Wang, "En azından erken evresinde sinirin işlevine engel olursanız, tümör kemoterapi tedavisine daha duyarlı hale gelir. Dolayısıyla bunu tek tedavi yöntemi olarak görmüyoruz ama mevcut tedavi yöntemleriyle gelecekte başvurulacak yöntemleri daha etkin kılıyor" diyor.

Mide kanseri tedavisi için ameliyat olan hastalar üzerinde denemeler yapılmaya başlanmış. Dr. Wang "Kanserde her şey yeni, güzel görünse bile hastalara uygulamaya başladığınızda kanserin bizden daha akıllı olduğunu görüyoruz. Tümörlerin herhangi bir maddeden gelişebilme yeteneği var, dolayısıyla masanın tek bir bacağını kesmekle masa devrilmez. Ama büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Gelecek on ya da yirmi yıl içinde diğer yolların da hedefte olacağını görebiliyorum" demiş.

Özellikle son günlerde gündeme gelen mide kanseri dışında, ben de güzellik alanında kullandığımız botoksun neler yapabildiğini sizlere anlatmak istedim. Peki, botoks nedir? Kimler tarafından uygulanmalıdır? Yan etkileri var mıdır?

Haberin Devamı

Botoks nedir?

Botoks adı ile tanımlanan "botulinum toksini", Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir maddedir. Bu madde, onaylı olarak 2 farklı isimle piyasaya sürülmektedir: Dysport (İngiltere) ve Botox (İrlanda).

Botoks vücudumuzun hangi bölgelerine uygulanabilir?

  • Alın bölgesindeki yatay, iki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgilere.
  • Alt göz kapağındaki çizgiler ve kısık göz şikayetinin olduğu bölgeye.
  • Güldüğümüzde üst diş etinin görünmesini kapatmak için.
  • Üst ve alt dudaktaki dikey çizgilere. (Sigara içimi çizgileri de denir)
  • Alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgiye ve çenedeki cildin daha pürüzsüz hale getirilmesi için.
  • Her iki gözün yan tarafında bulunan ve yüzde yaşlanmayı gösteren çizgiler ve kırışıklıklar için.
  • Burun köküne yakın olan yatay çizgilere.
  • Boynumuzdaki yatay çizgilerin ve dikey bantların tedavisinde.
  • Eller, ayaklar, yüz ve koltuk altındaki aşırı terlemenin tedavisinde.

Botoks kimler tarafından uygulanmalıdır?

Botoks eğitim almış uzman doktorların uygulaması gereken bir ilaçtır. Yukarıda da bahsettiğim gibi son yıllarda bazı estetik ve güzellik merkezlerinde botoks ve dolgu enjeksiyonları yetkili olmayan kişiler veya hekimler tarafından uygulanmaktadır. Bu uygulamalar ilgili uzmanlar tarafından yapılmadığı takdirde doku tahribatı (nekroz) ve tehlikeli enfeksiyonların bulaşma riski gibi ciddi yan etkiler yaşanmaktadır.

Ayrıca orijinal olmayan sahte ürünler uygulanabilmektedir. İşlemlerinizi sadece "dermatolog" veya "plastik cerrahi uzmanı" tarafından güvenli ve bilimsel biçimde yaptırınız.

Haberin Devamı

Botoksun yan etkileri var mı?

Botoksun bilinen yan etkisi olmadığı gibi etkisi de sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır. Çünkü 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi ise etkisi ortalama dört- altı ay arasındadır. Bugüne kadar dünyada "Myasthenia Gravis" (kas hastalığı) hastalığına sahip, sadece bir hastada yan etki bildirilmiştir. Kas hastalarına ve sistemik "Lupus Eritematosus" gibi "Otoimmun" hastalığı olanlara botoks önerilmez.

Uygulama sırasında oluşan iğneye bağlı kızarıklıklar ise gündelik hayatta kullandığımız makyaj malzemeleriyle kolayca kapatılabilir. Ciltte morluk özellikle kaz ayağı çizgilerine uygulama yapılan yerlerde görülebilir. Aspirin, ağrı kesiciler, sarımsak ve kan sulandırıcılar 10 gün içinde kullanılmaması gerekir. İşlem öncesi anestezik krem sürmek yan etkiyi azaltabilir. Meydana gelen hafif morluk 1 haftada geçer ve kapatıcılarla kolayca kapanır. Botoksu uygulayan kişinin tecrübeli olması ve doğru yerlere uygulama yapması işlemi güvenli kılar.

Yazarın Tüm Yazıları