İçtiğiniz her sigara ile cildinize darbe vuruyorsunuz

Sigara, ciltte kırışıklıklardan sivilceye, renk sararmasından cilt kalitesinin azalmasına kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Ciltte yaşlanma sürecinde ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıkların oluşumunda genetik özelliklerin yanı sıra; güneş ışınları

Haberin Devamı

Sigara, ciltte kırışıklıklardan sivilceye, renk sararmasından cilt kalitesinin azalmasına kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Ciltte yaşlanma sürecinde ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıkların oluşumunda genetik özelliklerin yanı sıra; güneş ışınları, hava kirliliği, yanlış beslenme alışkanlıkları ve sigara dumanına maruz kalma gibi faktörler de büyük önem taşıyor. Özellikle sigara kullanımı sonucu ortaya çıkan cilt problemleri en çok kadınlarda görülüyor. Bazı uygulamalarda ülke olarak çağdaş birçok ülkenin önündeyiz. Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda en başarılı olduğu uygulama “Dumansız Hava Sahası” projesi. Bunu sadece sigara içmeyen birisi olarak yazmıyorum. Birçok sigara içen kişi kapalı mekanlarda içilmemesine seviniyor. Çünkü hiç olmazsa dışarıda sigara içiyoruz böylece başkasının dumanı ile zehirlenmiyoruz diyorlar. Onların kendilerini psikolojik olarak rahatlatmaları açısından değişik bir bakış açısı.

Sigaranın zararını bilmeyen var mı?

Biz hekimler olarak, her bulduğumuz mecrada aynı şeyleri tekrarlıyoruz. Sigaranın vücuda zararlarını burada yazmaya başlasam emin olun hepiniz onları okumaktan sıkılırsınız. Benim üzerinde duracağım konu, biz kadınların kimi zaman tonlarca para harcayarak düzeltmeye çalıştığımız güzelliğimizi, her gün üzerine para vererek paketlere yaptığımız yatırımlarla bozduğumuzu hatırlatmak. Şimdi cildimize açtığı problemleri madde madde hatırlayalım.

- Dudaklarımızın iki yanından aşağı ve yukarı doğru beliren kırışıklıklar, çenede yüzeysel, yanaklarda daha derin görünen çizgiler. Dudak ve göz kenarlarında oluşan kırışıklıklar; sadece sigaranın toksik etkilerine değil, içerken dudakların çekme hareketi ve de dumandan korunmak üzere sıkça tekrarlanan göz kısma hareketlerine de bağlanmaktadır.

Haberin Devamı

- Cildinizin renksiz, kaba saba, pürüzlü görüntüsü. Yanaklar başta olmak üzere yüzünüzün zayıf, yorgun ve sağlıksız görüntüsü

- Deri renginde mor, turuncu, kırmızı karışımı, bozlaşma tarzında değişiklik

- Ciltte hafif lekelenmelerin olması, pul pul bazı kısımların dökülmesi

Haberin Devamı

- Tırnakların sararması, dilde kahverengi-siyah renk değişikliği, saçlarınızın çabuk kırılması ve güçsüz görünmesi.

- Sigara A vitamini seviyesini azaltır ve kırışıklıkların oluşumunu kolaylaştırır.

Onsuz yaşamayı öğrenmek

Sigarayı bırakarak hayatınızda en önemli kararlardan birini verirsiniz. Ama iradenize kendinize güvenemiyorsanız size yaptığınızda yarar sağlayacak bazı uygulamaları tavsiye edebilirim.

- Antioksidan özellikli C vitaminini sigara içmeyen insanlardan daha fazla kullanmalısınız.

- Yatak odanızda içmemeye özen gösterin.

- Cildinizde makyaj olsun olmasın kesinlikle temizleyin, gün içinde yüzünüze işleyen dumanın etkilerini azaltırsınız.

Haberin Devamı

- Haftada iki kez peeling yaptırınız, cildinizi belirli periyotlarda dermatologa gösteriniz.

Bugün sigarayı bırakmaya başladığınızda vücudunuzda neler değişmeye başlayacak?

20 dakika sonra: Tansiyon ve nabız normal düzeye iner.

8 saat sonra: Kandaki oksijen düzeyi normal seyreder.

24 saat sonra: Kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar.

48 saat sonra: Sinir uçları kendini yenilemeye başlar.

2 haftadan 3 aya kadar: Dolaşım dengesi düzelir, akciğer fonksiyonu yüzde 30 oranında iyileşir.

1 aydan 9 aya kadar: Öksürük krizleri ve yorgunluk azalır. Akciğer bir nebze olsun temizlenir.

1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yüzde 30 azalır.

Haberin Devamı

5 yıl sonra: Akciğer kanseri ve kalp enfarktüsü riski yüzde 30 azalır, nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

10 yıl sonra: Akciğer kanseri riski yüzde 50-100 oranında azalır.

15 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur.

Bugün sigarayı bıraktığınızda tam anlamıyla sağlıklı bir insan olabilmek için 15 yıla ihtiyacınız var. İnsan ömrü tahmin ettiğimiz kadar uzun değil 80 yaşına kadar yaşadığınızı düşünürsek yaşamınızın %20’sini sigaranın açtığı zararı tamir için uğraşacaksınız. Cildinizin mat, lekeli ve renksiz olması hem sizi mutsuz edecek hem de sosyal yaşamda sizi memnun etmeyecektir. Sigaranın açtığı zararları sınıflamaya çalışsak, cilde, iç organlara, psikolojinize gibi birçok etmene ayrılır. Aynı şekilde tedavisi için de çeşitli uygulamalara başvurmak gerekiyor. Bugün iyi bir karar vermek hayatınıza anlam katmak istiyorsanız, sigarayı bırakarak başlayabilirsiniz. 

Haberin Devamı

OMEGA 3 İÇEREN SOMON FİLETO İLE PARLAK BİR CİLDE KAVUŞUN. TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları