Havuza giren terler

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde devam ederken denize kıyısı olan illerimizde yaşayanlar daha şanslı durumdalar. Ekonomik olarak kendini tatile hazırlamış olanlar da özellikle havuz mu deniz mi tercih etmek gerekir sorusunu kendilerine soruyor

Haberin Devamı

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde devam ederken denize kıyısı olan illerimizde yaşayanlar daha şanslı durumdalar. Ekonomik olarak kendini tatile hazırlamış olanlar da özellikle havuz mu deniz mi tercih etmek gerekir sorusunu kendilerine soruyorlar. Bu konu ile ilgili özellikle “Havuzu kullanma rehberi” adıyla size bazı püf noktaları sunacağım. Otellerin, yazlığımızın havuzları hem kolay ulaşılması yönünden hem de az kişiye hitap etmesi açısından denize göre kimi zaman tercih edilme konusunda daha şanslı konumdalar. Ama unutulmamalıdır ki, hem kişisel olarak hem de havuzun bakımdan sorumlu kişilerin birçok önemli alması gerekiyor.

Havuz kullanımı

Havuzlar ortak kullanım alanları olduğu için bu doğal yapıları nedeniyle ciddi birer mikrop kaynağıdır. Havuzların bakımını kendiniz yapıyorsanız bu risk daha azdır. Ama büyük oranda havuz bakımı ve içindeki suyun dezenfeksiyon değişimini yapanların insafına kalmış oluyorsunuz. Ayrıca sadece havuz bakımı değil, havuz kullanımını bilmeyen kişilerde büyük sorundur. Havuzdaki klor ve mikroplar güneşle birleşince alerji ve mantar türleri başta olmak üzere çok çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı yaz aylarında sürekli denetlenen havuzlar tercih edilmelidir. Aksi halde havuzlardan pek çok hastalık bulaşabilir.

Haberin Devamı

En büyük sorun floralar

Havuzlar birçok insanı aynı anda bulundurması ve vücuttaki floraların havuz suyuna geçmesi nedeniyle önemlidir. Örneğin; havuza giren kişilerin burun florası, deri üzerindeki bakteriler, genital akıntılar, idrar yolu akıntıları havuz suyuna karışabilir. Bu sorunlar normal özelliklere sahipken, deri üzerindeki mantarlar, çok zararlı bazı bakteriler, yarası olanların yara üzerindeki bakterileri havuz suyuna daha kolay bulaşır.

Klor ne kadar çözümdür?

Havuz nedeniyle rahatsızlanan, bulaşıcı hastalıklara yakalananların son yıllarda sayıları giderek artmaktadır. Klorlar havuzlar için kurtarıcı olarak görünse de ne azı yeterli ne de çoğu kurtarıcı olabilmektedir. Mayolarınızın rengini ağartmasından tutunda yüzme sırasında yutulması nedeniyle akciğerlerde toksik etki yaratması gibi istenmeyen bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu nedenle klorun miktarı çok önemlidir.

Haberin Devamı

Belediyenin önerdiği klor miktarlarıyla havuzun dezenfekte edildiğine dair belgenin tesis girişinde asılı olması gerekir. Bu belgeyi yetkiliye sormak havuza girenin hakkıdır. Ozon ile yapılan dezenfekte daha güvenilir ve sağlıklıdır. Ancak havuzlar baştan bu sisteme göre yapılmalıdır. Daha pahalı ve daha özen gerektirmesi nedeniyle tercih edilmemektedir.

Mantarlara dikkat!

Mantarlar, deride çoğalan ve mikroskop ile görülebilen küçük organizmalardır. Bu yüzden her yerde yaşarlar. Ayakkabı ve terliklerde, havlularda, bahçede, evde, genel kullanıma açık duşlarda, jimnastik salonlarında, yüzme havuzlarının basamaklarında, otel halıları gibi ortamlarda çok miktarda bulunurlar.

Haberin Devamı

Mantarlardan nasıl korunulur?

- Plajda ya da havuzda başkasına ait terlik, ayakkabı ya da havlu kullanmayın. Kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.
- Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkayın.
- Havuzdan sonra vücudunuzu nemli bırakmayın, iyice kurulanın.
- Hastalık ayakta sık görülüyor. Bu yüzden de ayaklarınızı nemli bırakmayın.
- Islak ve nemli zeminlerde çıplak ayakla dolaşmayın.
- Terletmeyen, açık ayakkabıları tercih edilmelidir.
- Terlemenin bol olduğu yaz aylarında pamuklu iç çamaşırı giyin.
- Havuzdan önce ve sonra mutlaka duş alın. Duş sonrasında cildinizi (özellikle ayak parmak araları, kasıklar gibi kapalı kalmaya ve mikrop üretmeye elverişle bölgeleri) iyice kurulayın.

Haberin Devamı

Mantarın tedavisi

Mantar rahatsızlıkları tedavisi uzun süren problemlerdir. Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan antimikotik ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız. Özellikle vajinal mantarlar, yaz aylarında büyük artış gösteren sağlık sorunlarındandır. Mantar hastaya klorlu suyun vajinanın PH’ı değiştirmesi nedeniyle bulaşır. Çünkü klorlu su diğer mikro organizmaları ortadan kaldırır. Mantarlarlar vücudun direnci düşük bölgelerini tercih ettikleri için enfeksiyona neden olurlar. Bu durumda mantarlardan korunmanın en büyük çözümü havuzdan çıkar çıkmaz mayonun değiştirilmesidir.

Tatilinizin burnunuzdan gelmesini istemiyorsanız özellikle havuzu tercih ediyorsanız mutlaka bu kurallara uymaya çalışmalısınız. Ayrıca güneşten koruyucu, yedek mayo, şapka ve terlik bazı şeyleri yanınızdan eksik etmemeniz gerekir. Denizin avantajlarını tekrar tekrar size söylemeye gerek duymuyorum. Ama tercihiniz havuz olacaksa size hatırlatmalıyım ki, havuza giren terler…

Yazarın Tüm Yazıları