Göğüs büyütme ameliyatından önce bunları bilmenizde fayda var!

Meme protezleri emzirmeye engel mi? Kanser riski var mı?

Haberin Devamı

GÖĞÜS AMELİYATI EN SIK YAPILAN ESTETİK AMELİYATLARDAN BİRİDİR

Göğüsler, gelişimini yaklaşık olarak 19-20 yaş civarında tamamlamaktadır. Bu nedenle 19-20 yaşlarında olan, sağlıklı, göğüslerinin büyüklüğünden memnun olmayan herkes ( göğüs dokusu hiç olmayan, yetersiz olan ya da göğüsleri yeteri kadar olup da, daha da büyütmek isteyenler) göğüs büyütme ameliyatı olabilir. Göğüs büyütmenin en etkili ve en sağlıklı yolu, silikon meme protezleridir. Silikon meme protezi ile yapılan meme büyütme ameliyatı Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok yapılan estetik ameliyatıdır. Son yıllarda uygulanmaya başlanan diğer yöntemler ise, kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusunun veya hazır dolgu maddelerinin memeye enjekte edilmesi şeklinde gerçekleştirilen tekniklerdir. Bu yöntemler henüz yeni uygulamaya başlandığı için uzun dönem sonuçları hakkında sağlam veriler bulunmamaktadır.

Göğüs büyütme ameliyatından önce bunları bilmenizde fayda var

DOLGU MADDELERİ İLE YAPILAN AMELİYATLAR NE KADAR GÜVENLİ?

Göğüs büyütme ameliyatı demek, silikon meme protezi ile yapılan ameliyat demektir. Hazır dolgu maddelerinin memeye enjekte edilmesini güvenli bulmuyorum. Çünkü çok yeni bir konu, uzun yıllara dayanan veriler henüz elimizde yok. Bu nedenle de göğüs konusunda macera aramaya gerek yok diye düşünüyorum. Yağ dokusunun göğse enjekte edilerek göğüslerin yeteri kadar büyütülebilmesi için ise 2 ya da 3 seansa ihtiyaç duyulabilir. Bu da iki ya da 3 defa ameliyat stresi ve yüklüce bir maliyet demektir, buna rağmen bile göğüsleriniz yağ dokusu ile istenilen büyüklüğe ulaştırılamayabilir.

SİLİKON MEME PROTEZİ KAÇ ÇEŞİTTİR?

Silikon göğüs protezleri temelde: Yuvarlak ve anatomik (Damla) olarak iki şekildedir. Yuvarlak protezler ve anatomik protezler kendi içinde, üzeri pütürlü (textured) veya düz (soft) olarak ayrılır. Her iki şekildeki protezlerin de düşük, orta, yüksek profilli çeşitleri vardır. Hangi protezin uygun olacağını estetik cerrahınız muayene sırasında sizin de beklentilerinizi göz önünde bulundurarak belirleyecektir.

SLİKON PROTEZLER HANGİ PLANA GÖRE YERLEŞTİRİLİR?

Göğüs büyütme ameliyatında silikon protezlerin yerleştirilebileceği 3 değişik plan vardır. Bu planlar meme dokusu altı, fasya altı ( zar altı) ve kas altı planlarıdır. Her memenin ve vücudun yapısına göre seçilecek ideal plan değişiklik gösterebilir. Hangisinin seçileceğine, muayene sırasında sizin beklentileriniz ve estetik cerrahınızın muayene sırasında tespit ettiği bulgulara göre karar verilmelidir.

KESİ YA DA İZ NEREDE OLMALIDIR?

Göğüs protezi ya da meme protezi ameliyatı yapabilmek için 3 değişik yerden kesi yapılabilir. Bunlar meme altı, meme başı etrafındaki renkli bölümün (areola) sınırı ve koltuk altı kesileridir. Dolayısı ile yapılacak seçime göre meme altı, meme başı çevresi veya koltuk altı bölgelerinden birinde yaklaşık 3,5-4 cm boyunda iz kalacaktır. Bu iz başlangıçta kızarık bir şekilde olabilir, fakat 6 ay 1 yıl civarında soluk bir renk alıp az görünür duruma gelir. Bu izlerin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. İzin yerine karar verirken, bu avantaj ve dezavantajlara, kişinin yapısına, beklentisine ve doğum yapıp yapmadığına bakılmalıdır.

MEME PROTEZİNİN BÜYÜKLÜĞÜNE NASIL KARAR VERİLİR?

Silikon meme protezinin büyüklüğüne karar vermede en önemli belirleyici kişinin memesinin taban çapıdır. Göğüs tabanının çapına göre protezin taban genişliği belirlenir. Sağlıklı, doğal ve güzel bir sonuç elde etmek istiyorsak seçilecek silikon protezin taban genişliği memenin taban genişliğinden daha az olmalıdır.

MEME PROTEZLERİ SÜT VERMEYİ ENGELLER Mİ?

Silikon meme protezleri, hiçbir zaman meme dokusunun içine yerleştirilen protezler değildir. Meme dokusunun altına, kas zarı altına veya kas altına yerleştirilirler. Yani süt yapımını ve salgılanmasını sağlayan süt bezleri ve süt kanalları protezlerin önündedirler. Buna bağlı olarak silikon meme protezi taşıyan kişiler, doğumdan sonra bebeklerini rahatlıkla ve hiçbir sorun yaşamadan emzire bilirler. Sadece eğer kesi meme başı etrafından yapılmışsa süt verme problemli olabilir. Bu nedenle doğum yapma düşüncesinde olanlara meme başı etrafından kesi yapılarak protezin yerleştirilmesi önerilmemektedir.

MEME PROTEZLERİNDE KANSER RİSKİ VAR MIDIR?

Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanserlerdendir. Amerika Birleşik Devletlerinde 8 kadında 1; ülkemizde ise yaklaşık 14 kadın 1 meme kanseri vakası görülmektedir. Yine Amerika Birleşik Devletlerinde 5000 silikonlu ve 5000 silikonsuz kadında yapılan bir araştırmada, her iki grupta meme kanseri görülme oranında bir fark görülmemiştir. Yapılan araştırmalar silikon meme protezlerinin meme kanserine neden olmadığını göstermektedir. 

DOĞUM SONRASI MEME DİKLEŞTİRME AMELİYATI İLE YENİLENİN

Yazarın Tüm Yazıları