Gamzeli mi gamzesiz mi?

Yanaklarda gamze olması bazı toplumlarda şansın göstergesi olarak kabul edilmiş, bazı toplumlarda melek dokunuşu olarak adlandırılmıştır.

Haberin Devamı

Gamzeli olmak aşağı yukarı tüm toplumlarda hoş karşılaşılan, imrenilen bir durum... Toplumda gamzeleri olan hem erkek hem de kadın hep sevilen ve özenilen insanlardır. Ayrıca gamzeli kadınların daha çekici olduğu söylenir. Sempatikliğin arttığı ve yüzyüze iletişimde kolaylaştırıcı yönü de hiç yadsınamaz bir durumdur.

Gamze nedir?

Gamze vücudumuzda kısalmış kaslara verilen addır. Kişi dinlenme halindeyken gamzenin neden her zaman göründüğünü açıklar çünkü kaslar genelde kısalmış şekildedir. Yüzde, kısa yüz kasları özellikle kişi güldüğünde cildi gerebilir ve klasik gamzeyi oluşturabilir. Zamanla, yüz kasları yavaş yavaş esneyebilir, o yüzden bazı kişilerde gamze gençken olur ama yaşlandıkça onları kaybederler. Aynı zamanda gamzeler başka vücut bölgelerinde, örneğin kalçanın hemen üstünde de olabilir. Ama bu bölgedeki gamzelere genelde yüzdekiler kadar kıymet verilmez çünkü yüzdekiler halihazırda görülebilirken diğer yerlerdekiler değildir.

Haberin Devamı

Gamze genetik bir hadisedir

Genetik nedenlerin ortaya çıkardığı gamze oldukça ilginçtir. Baskın bir özelliktir, yani bu kusuru kalıtım yoluyla almak için tek bir gen gerekir. Annede de babada de gamze yoksa çocuklarda da olmaz, spontan bir mutasyon yaşamadıkları sürece. Anne babadan birinde varsa çocuk geni %25-50 kalıtsal olarak alma ihtimali vardır çünkü anne babanın geni anne babasının ya birinden ya da ikisinden aldığı anlamına gelir. Anne babanın ikisinde de gamze varsa, anne babasının kendi genlerini nasıl aldıklarına bağlı olarak çocuğun geni %50-100 kalıtsal olarak alma ihtimali vardır.

Nesilden nesile geçebilir

Yüz gamzeleri iki yanakta da ortaya çıkar ama çenede de oluşabilirler ve genelde, kasların kullanılma şeklinden dolayı kişi gülümseyene kadar görülebilir değildir. Ama bazı kişilerin tek tarafında gamzesi olur ve bazı kişiler bu fiziksel özelliği oldukça çekici bulur. Gamzelerin görüntüsü değişebilir; kalıtımsal bir özellik olarak tuhaf gamzeler de ailenin çoklu nesillerine geçebilir.

Gamze bir şans mıdır?

Yanaklarda gamze olması bazı toplumlarda şansın göstergesi olarak kabul edilmiş, bazı toplumlarda melek dokunuşu olarak adlandırılmıştır. Gamze üzerine sayısız şiir ve şarkı bestelenmiştir. Tanrı vergisi olan bu anatomik oluşumun insanın gülümsemesine güzellik ve karizma kattığı kesindir.

Haberin Devamı

Gamze estetik ile oluşturulabilir mi?

Ufak bir operasyonla yanaklarda sonradan gamze oluşturmak mümkün. Düzgün yapıldığı takdirde çok kolay ve basit bir cerrahi operasyonla artık yanaklarınızda gamzeler oluşturulabilir. Doğal yanak gamzesi, genellikle yanak kasları ( Buccinator Kas) arasında ufak bir boşluk olduğunda ortaya çıkar. Bu boşluğun üzerindeki cilt ve yumuşak doku içeri doğru çökerek fasiyal animasyon esnasında (mesela gülerken) gamze oluşmasına neden olur.

Uygulama nasıl yapılır?

Tamamen lokal anestezi altında uygulanan bu yöntemde yanak içerisinden acısız bir iğne yapılarak gamze oluşması istenilen bölgeye kendiliğinden eriyen bir dikiş atılır. Yanak dış yüzeyinde ve cildinizde herhangi bir ameliyat yada dikiş izi olmaz. Gamze oluşturma cerrahisi tamamen lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Tüm operasyon 20 dakika kadar sürer. Operasyon sona erdiğinde yürüyerek evinize gidebilirsiniz. Günlük aktivitelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrası ne bekleniyor?

Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca doktorunuzun size vereceği ağrı kesici ve antibiyotik hapları kullanmanız gerekecek.
Görüldüğü üzere küçük bir cerrahi opersyon ile kişi de gamze oluşturulabiliniyor. Estetik müdahalelerde hep dediğimiz gibi kişinin mutluluğu ön plandadır. Eğer kişi operasyon sonrası mutlu olacaksa küçük müdahalelere yeşil ışık yakıyoruz. Ama daha büyük ve sorunlu operasyonları keyfi müdahaleler için önermiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları