Dans ederek genç kalmak mümkün mü?

Dans muhteşem de bir spordur. Siz alabildiğine eğlenirken, yağlar, kaloriler eriyip gider. Dans etmek bizi mutlu eder.

Haberin Devamı

Dans etmek nasıl bir şeydir? Neşe, iletişim, kendini ifade, yaşamla barışma, kendinle barışma, müzikle ve doğayla bütünleşme, birlik ve daha neler neler... Dans muhteşem de bir spordur ayrıca. Siz alabildiğine eğlenirken, yağlar, kaloriler eriyip gider. Dans etmek bizi mutlu eder. Mutluluk hormonu endorfin vücudumuzda dalga dalga yükselir. Ve kendimizi harika hissederiz.

Dans etmek sporların en keyiflisidir. Kasları uzatır, kemikleri güçlendirir ve dokuyu sıkılaştırır. Beliniz hareket ettikçe, çevresindeki yağlar eriyip gider.

Aletli jimnastik yaparken veya yürüyüş, koşu sırasında, zihin bir ölçüde sorunları taşımaya devam eder. Ama takım oyunları, yüzme ve özellikle dans tüm sorunları zihnin dışına atar.

Dans etmek, kendi içinde bir yolculuk yapmak gibidir

Dans ve müzikle tedavi, insanlığın en eski keşiflerinden biridir. Hala da dans terapisi merkezlerinde, dans, pek çok zihinsel ve psikolojik hastalığın giderilmesinde yardımcı tedavi olarak kullanılıyor. Yaşlanma psikolojisini dengelemek için dans merkezleri açılıyor. Fiziksel özürlü olanlar ve denge sorunları yaşayanlar da dans ederek vücut koordinasyonunu geliştirme olanağını buluyorlar.

Haberin Devamı

Yaşadığımız çağda yalnızlık, bireylerin kendilerini ifade etme sorunu gittikçe büyüyor. İçimizde biriken, paylaşmakta zorluk çektiğimiz öfke, endişe korku, aşk, sevgi, coşku gibi duygular üzerimizde bir baskı yaratıyor. Dans ederken bütün bunlar ortadan kalkar. O sırada doya doya sadece “an”ı yaşarız. Böylece bilinçaltımız temizlenir, rahatlar...

Dans terapisi

Modern dans terapisi 1940’lı yıllardan bu yana tekrar geliştirilmiştir. En önemli yararı, zihin ve beden bütünlüğünü sağlayan dolaysız bir psikoterapi yolu olmasıdır. Kişi içinden geldiği gibi dans eder. Bu süreç içinde kendini hareket ile ifade etmeyi keşfeder, bir yandan da kendini geliştirme fırsatını bulur. Dans terapisinin en güzel yanlarından biri, “yanlış-hata-ayıp” konseptinin olmayışıdır. Ülkemizde de gayet güzel dans terapisi merkezleri var.

Genel olarak amaçlarını şöyle özetliyorlar;

  • Dans insanı rahatlatır.
  • Zindelik verir, ruhsal rahatlık getirir.
  • Kendimizi ifade etmemizi sağlar.
  • Neşelendirir, eğlencelidir.
  • Pozitif düşünmeyi ve kendimizle barışık olmayı teşvik eder.
  • Gündelik sıkıntılar ve/veya travmaların yükünü hafifletir.
  • Bedensel farkındalığı arttırır.
  • Çevre ile ilgili farkındalığını arttırır.
  • Kişiler arası iletişimi geliştirir.
  • Estetik duygusunu geliştirir.
  • Konsantrasyonu artırır.
  • Hayata karşı daha net bir bakış açısı kazandırır.
  • Yaratıcılığı harekete geçirir.

İçinizdeki çocuk dans etsin

Hiç dikkat ettiniz mi, her fırsatta rahatça dans eden insanlar, masalarında otururken bile kıpır kıpır kıpırdayan kişiler genelde hayatla ve kendileriyle daha barışık tiplerdir. Çocuklarınızı, gençleri dansa teşvik edin. Yerine göre davranmayı, kendimizi tutmayı, ağırbaşlı olmayı öğrenmek bazılarımıza pahalıya mal oldu. Şimdi sırası gelmişken, artık içinizdeki çocuğu serbest bırakın!

Haberin Devamı

Dans kursları

Tango, Latin, Flamenko, oryantal derken büyük kentlerde dans kursları ciddi bir ilgi görüyor. Bence folklor kurslarını da önemsemek lazım. Folklor çalışmak insana bambaşka özellikler kazandırır. Özellikle çocuklar ve gençlere neşe içinde bir ekip ruhu, ekip çalışması eğitimi verir.

Evet, dans etmek yaşamla ve kendi gerçeğimizle ilişki kurmanın, barış yapmanın en güzel yöntemidir gerçekten. Zihin, ruh ve beden dansta yeniden uyum içinde buluşmaya başlar. Sanki parçalarımız bir araya gelip tamamlanır. Ayrıca mükemmel bir spor ve ruhsal olarak ciddi bir rahatlamadır. Estetik, sanat ve müziği de göz önüne alınca, dans önemli bir terapi, önemli bir vitamin, eşsiz bir anti aging iksiridir.

Yazarın Tüm Yazıları