Cildinizin geleceği "Deri-DNA" testinde yatıyor

Bu test ile tamamen kişiye özgü anti-aging stratejileri geliştirilebilir.

Haberin Devamı

Deri hücrelerinde bulunan bazı genleri inceleyerek kişiye özgü DNA özelliklerini ortaya çıkaran yeni bir genetik test olan Deri-DNA testi son günlerde çok konuşulmaya başlandı. Yaşam boyu bir kez yapılan ve tüm hayat boyu geçerli olan bu testin sonuçlarına göre; başta deriniz olmak üzere doku ve organlarınızın hastalıklardan, erken yıpranmadan ve yaşlanmadan korunmasının mümkün olması aslında teste olan ilgiyi artırıyor.

Cilt yaşlanması kişinin genetik yatkınlıklarına ve çevresel faktörlerine bağlıdır. Deri-DNA testi ile cildin genetik yapısı, ihtiyaçları ve yıpratıcı zararlı çevresel faktörlere yakınlığı bilimsel olarak belirlenir. Test sonuçlarına göre kişiye özgü korunma, tedavi ve anti-aging stratejileri dermatologunuz tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

Deri-DNA testi nedir?

Deri-DNA testi cildinizin genetik bakımından güçlü yönlerini ve zayıflıklarını belirlemek için belli genleri ve aktifliklerini araştıran DNA esaslı bir laboratuar testidir. Bu test kişinin cildinin genetik yatkınlıklarını zayıf ve güçlü yönlerini, zaman ve çevresel faktörlere bağlı geleceğe yönelik olası sorunları ortaya çıkarır.

Bu testin ne faydası vardır?

Test sonuçlarına göre deri ve yumuşak dokuların yıpranma, yaşlanma ve hatta bazı hastalılardan korunmasında kişiye özel tedavilerin ve önlemlerin dermatolog tarafından uygulanmasını sağlar. Tamamen kişiye özgü anti-aging stratejiler geliştirilebilir.
Sonuç raporunda hangi bilgiler vardır?

Deri-DNA testi ile deri ve yumuşak dokularda işlev gören 5 grup gene ve bunların aktifliğine bakılmaktadır.

1- Sıkılık - esneklik
2- Glikasyon
3- Güneş hasarları - pigmentasyon
4-Serbest radikal hasar
5-Hassasiyet - enflamasyon

Test, 5 kategoride DNA'nızı inceler

Deri-DNA testi ilk olarak deri sıklığı ve elastikiyetini düzenleyen genlerinizi inceleyerek işe başlar. Bu kategoride Gen 1 kolajeni eriten MMP1 enzimlerin kontrolünü, Gen 2 ise kolajen dokusunun yapısının yapımı ve korunmasından sorumludur. 1.kategorideki bu iki genimizdeki aktivite düşüklüğü saptandığında deri ve dokularınızda sıklık ve elastikiyetten sorumlu kolajenin yapım ve koruması az veya yıkımı normalden hızlı demektir. Bu de erken deri ve doku yaşlanması yavaş veya iyileşmesi deri ve yumuşak dokuda sarkma, gevşeklik, göz altında torbalanma ve çöküntülere yatkın olduğunu ortaya koyar.

Haberin Devamı

Deri-DNA testi ikinci kategoride glikasyon kontrol eden geni inceler. Kategori 2'de incelenen glikasyon kontrol geni, deri ve dokularınızda tam metobilize edilemeyen fazla şekerin glikoz kolajen ve elastik liflere çapraz bağlanmasını, yani glikasyon geliştiği taktirde deri ve yumuşak dokularda iskeletimiz bozulduğundan, doku elastikiyeti, doku yenilenmesi azalır. Deri ve doku yaşlanması hızlanır. Kategori 2'de bakılan glikasyon kontrol geni az veya eksik çalışıyor ise dermatologunuz size buna yönelik koruyucu önlemler ve tedaviler önerecektir.

Deri-DNA testi üçüncü kategoride, UV hasarı ve pigmentasyonunu kontrol eden 6 adet gen incelenir. Güneş ve ultraviole (UV) ışınları erken yaşlanma ve deri kanserinde en önemli etmenlerdir. Deri-DNA testi üçüncü kategoride test edilen 6 gen UV'den doğal korunma durumunuzu, UV hasarının onarılma hızınızı ve pigment üretim miktarınızı belirler. Bu kategorideki sonuçlarınızı değerlendiren dermatologunuz size özel önlem ve tedaviler önererek:

Haberin Devamı

- Erken deri yaşlanmasını,
- Deride incelme,
- İnce kırışıklıklar,
- Derin hatlar oluşması,
- Deri kanserinden korunmanızı,
- Güneş lekelerinin meydana gelmesini önleyici tedavi önerileri getirecektir.

Deri-DNA testi dördüncü kategoride, serbest radikal hasarı ve çevresel kirlilikten korunmayı sağlayan 2 geni analiz eder. Bu kategoride incelenen genleriniz deri ve dokularınızda oksidatif stres - serbest radikal hasarı ve çevre kirliliğine duyarlılığınız ölçülmektedir. Serbest radikaller ve çevre kirliliği:

- Deride ve dokularda hücre yoğunluğu,
- Erken yaşlanma,
- Erken hücre ölümü,
- Deride cansız görünüm,
- Aşırı kuru veya aşırı yağlı deri,
- Düzensiz pigmentasyon-renk bozukluğu,
- Lekelenme, kaba ve gevşek deri görümüne neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Deri-DNA testi beşinci kategoride, deri hassasiyeti, kızarıklık ve inflamasyonu kontrol eden 4 geni analiz eder. Deri hassasiyeti ve inflamasyon kontrolünden sorumlu bu 4 geninizin durumu derinizin görünümünü ve dış etmenlere verdiği yanıtı belirlemektedir. Bu genlerinizdeki değişimler:

- Derinizde kızarıklık, kolay tahriş, kaşıntı,
- Şişlik-ödem,
- Hızlı yaşlanma,
- Doku iyileşmesinde yavaşlamadan sorumlu olabilir.Test sonuçlarınızı değerlendiren dermatologunuz 5.kategoride bir zayıflık saptadığı takdirde inflamasyonu baskılayıcı ve koruyucu önlemler ve tedavileri bu hedefe yönlendirecektir.

Bu test nasıl yapılır?

Testi yaptırmak son derece basittir. Dermatologunuz yanak içinden Deri-DNA kiti ile sürüntü numunesi alır. Numune akredite laboratuarlarda analiz edilir ve analiz sonuçları 2-3 hafta içerisinde doktorunuza bildirilir.

Haberin Devamı

Bu test ne kadar sıklıkla yaptırılmalıdır?

Herkes, Deri-DNA testi yaptırabilir. Kaç yaşında olursanız olun cildinizin geleceğini öğrenmek için geç kalmadınız. Deri ve dokularınızla ilgili genetik ilişkileri ne kadar erken öğrenirseniz önlem almanız o kadar kolay olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları