Cildimizdeki çatlaklar geçer mi?

Cilt çatlaklarının gerçek nedeni hormonlardır.

Haberin Devamı

Çatlaklar, kozmetik dünyasında daima önemini koruyan bir konudur. Tabii yalnız kozmetik dünyasını değil, birçoğumuzu düşündüren, güç durumda bırakan bir sorundur. Bunlar hızlı kilo alıp verme, gebelik, kortizon kullanımı, hormonal nedenlerle oluşabilir. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerin de başına gelebilir. Ayrıca hem beyaz hem esmer ciltlerde ortaya çıkabilir. Kilo alınca gerilen, alışılmadık ölçüde genişleyen ve sınırları zorlanan deri dokuları çatlayıverir ve beyaz çizgilerle dolar. En kolay etki altında kalan yerler mide, karın, kollar, bacaklar, göğüsler ve kalçalardır. Neredeyse bütün gebeliklerde, en azından karın bölgesinde çatlamalar oluşur.

Çatlakları önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır. En azından ilk belirtileri görüldüğünde bir şeyler yapmaya çalışırsak, başarı şansımız çok daha yüksektir. Özellikle gebelik çatlakları, henüz pembe veya mor renkte iken, tedavi edilmeleri mümkündür. Beyazlaştıktan sonra iş işten geçmiş olabilir.

Haberin Devamı

Cilt çatlaklarının nedeni hormonlar mıdır?

Cilt çatlaklarının gerçek nedeni hormonlardır. İnsanlar kilo aldıklarında hormonlar üretilir ve yağ hücrelerinin metabolizma sürecine dahil olur. Bu nedenle kilo alıp verdiğimizde, vücudumuzdaki hormonlar ve aynı zamanda cildimizdeki hormonlarımız etkilenir.

Örneğin, sadece güçlü lokal kortizonlu kremler kullanmak suretiyle normal cilt üzerinde suni olarak cilt çatlakları yaratılmıştır. Bu sonuç, test deneğinde herhangi bir kilo alma veya kilo verme olmadan elde edilmiştir. Steroidler vücudumuzdaki hormonlara benzerler; dolayısıyla cilde uyguladığımızda cilt çatlaklarına neden olmaktadırlar. Burada cildin gerilmesi söz konusu olmadığından, bu deney cilt çatlağı nedeninin cildin ‘gerilmesi' olmadığını gösteren pozitif bir kanıttır.

Özellikle vücudunuzda yapısal olarak yağ çıkıntıları varsa, kilo aldığınızda en fazla bu kısımlar yağ toplar ve deri içerden gelen basınca dayanamayıp çatlar. Ona bol bol nem vermek, deriyi içten ve dıştan suya doyurmak, esnekliğini arttırmak gerekir. Kremler ve losyonlar önemlidir. Aloe vera, A ve E vitaminleri, kakao yağı çatlamaya niyeti olan ciltleri korurlar. Onu nemlendirirler, beslerler ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olurlar. Bunları uygulamadan önce hafif bir peeling yaparsanız cilde nüfuz etmelerini kolaylaştırırsınız.

Haberin Devamı

Gerçekçi olmalıyız ki …

Çatlakların tedavisi için ne yazık ki henüz kesin bir çözüm bulunabilmiş değildir. Çatlağın rengi, yüzeyin gerginliği, çatlağın kaç senedir var olduğu göz önüne alınarak birçok yöntem denenmektedir.

Mikrodermabrazyon, Foto IPL, Fraksel lazer ve karbondioksit tedavileri çatlak tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemler doğumdan kısa bir süre sonra uygulandığında, çatlakları gidermekte veya azaltmakta başarılı olmaktadır.

Beyaz tenlerde fraksel laser gayet iyi sonuçlar veriyor. Esmerlerde TCA peeling ve karboksi terapi daha etkili oluyor. Öte yandan kozmetik boyama, lazer cerrahi gibi farklı uygulamalar da yapılmaktadır.

Kremlere gelince, bunların en iddialısı içinde peptid hormonu olanlardır. Buna rağmen, esas olarak çatlakların yeni başladığı dönemlerde yardımcı olmaktadır. Bazı durumlarda liposuction ile veya doğrudan cerrahi kesi ile sorunlu bölgeler azaltılabilmektedir.

Haberin Devamı

Özetle, siz fazla kilo alıp vermekten kaçının ve çatlaklarla karşılaşırsanız gecikmeden bir doktora başvurun...

Yazarın Tüm Yazıları