Cildi yağlı olanlar ciltlerini nasıl temizlemeli?

Yağlı ciltlerin bakımında yapılan en büyük hata onları nemsiz bırakmaktır...

Haberin Devamı

Yağlı ciltlerin cilt bakımı nasıl olmalı? Cilt neden yağlanır?Yağlı Ciltlere Bakım Nasıl Yapılır? Yağlı ciltlerin uyması gereken cilt bakımı kuralları nelerdir? Yağlı ciltlerin yapması ve yapmaması gereken şeyler nedir?

ERGENLİK DÖNEMİNDE CİLT YAĞLANIR

Ergenlik çağına gelinceye kadar herkesin cildi yağ ve nem dengesi bakımından normaldir. Ama 13-14 yaşlarında seksüel hormonlar faaliyete geçince işler değişir. O pürüzsüz, saydam çocuk cildi, hemen herkeste biraz yağlanır. Ergenlik sivilceleriyle karşılaşmayan gençlerin sayısı azdır. Bu geçiş döneminden sonra cilt tipleri farklılaşır. Kimi insanların payına da yağlı bir cilt düşer. Bu bir talihsizlik midir? Böyle denilemez. Hakikaten şanslı olanlar sadece normal cilde sahip olanlardır. 

Yağlı ciltlere kurutucu ve tahriş edici bir bakım uygulanmadıkça, kolay kolay kırışmazlar ve daha güzel görünürler. Bu açıdan avantajlı bile sayılırlar. Aslında kadınlarda aşırı yağlı cilde pek sık rastlanmaz. Bu sorun daha ziyade erkeklere özgüdür.

Cildi yağlı olanlar ciltlerini nasıl temizlemeli

Cildimizin tipi, buluğ çağında, hamilelik ve menopoz döneminde veya ara mevsimlerde değişebilir. Özellikle sonbaharda yağlanma artar. Bu dönemlerin dışında değişiklikle karşılaşılacak olursa, önce kullanılan ürünlerden, sonra hormonal sorunlardan kuşkulanmak gerekir.

CİLT NEDEN YAĞLANIR?

Cildin yağlı olması, çoğunlukla kalıtımsaldır. Bazen temizliğin ihmal edilmesi, yanlış kozmetikler ve bakım ürünleri veya aşırı stres, metabolizmanın bozulması, bazı kan dolaşımı rahatsızlıkları, hormonal sorunlar, sağlıksız beslenme cildin fazla yağlanmasına neden olabilir. Uykusuzluk ve stres yağlanmayı geçici olarak artırır. Örneğin uykusuz bir gecenin ardından, saçlarımız sanki 1 hafta yıkanmamış gibi yağlanabilir.

CİLDİN YAĞ DENGESİ

Cildimiz sebum adı verilen bir yağ tabakası ile kaplıdır. Normal miktarda sebum yararlı ve gereklidir. Çünkü cildin nemini arttırır, pürüzsüz bir görüntü sağlar ve kırışmayı geciktirir. Aşırı sebum ise, ölü cilt tabakası ile birleşerek, gözenekleri genişletir, siyah noktaları ve akneleri oluşturur.

Cildi yağlı olanlar ciltlerini nasıl temizlemeli
  

Yağlı ciltte yağ bezlerinin sayısı normal ciltten farklı değildir. Ancak yağ üretimi ve salgısı fazladır. Yağlı cilt her çağımızda farklı sorunlara neden olur;

  • Gençler sivilce ve siyah noktalarla uğraşırlar.
  • 30-50 yaş arasında gözeneklerin genişlemesi ön plana çıkar, zaman zaman sivilcelenme devam edebilir.
  • 50 yaşın üstündeki sorun ise cildin kalınlaşması, matlaşması, gözeneklerin daha da büyümesi ve sarkmadır.

YAĞLI CİLTLERİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Günlük temizlik ve düzenli peeling yağlı ciltler için daha önemlidir. Çünkü hava ve çevre kirliliği, yağ ve makyaj artıkları zaten geniş olan gözeneklerin ağzını tıkar ve siyah noktaları oluşturur. Bu siyah noktalar temizlenmezse sivilcelere dönüşür.

  • Cildiniz yağlıysa, günde iki kez temizleyin.
  • Sabah ve akşamları önce temizleme jeli ve ardından tonik kullanın.
  • Gün içinde cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle temizleyin.
  • Akşam eve gelir gelmez hemen cilt temizliğinizi yapın.
  • Yüzünüzde sebuma yapışan egzoz ve sigara dumanları, tozlar ve diğer kirlerle yatıncaya kadar beklemeyin.
  • Yağlı ciltler için en uygun temizleyiciler, jel kıvamında olanlardır. Jeller ciltten kolayca akarak arınır. Sabun kullanıldığında, siyah noktaların oluşması ihtimali artar. Sabunların cildi kurutması da mümkündür.

CİLDİNİZ GERÇEKTEN TEMİZ Mİ? 

 Cildi yağlı olanlar ciltlerini nasıl temizlemeli 

A VİTAMİNİ VE AHA'LAR

AHA’larla yapılan peelingler cildin yağ dengesini düzenler. Geceleri A vitamini, Tretinoin veya AHA içeren kremleri kullanabilirsiniz. Cildin yağlılık derecesine göre, bunları her gece veya gün aşırı uygulayabilirsiniz. Cildinizi hafifçe soyan bu kremleri sürdükten sonra ayrıca nemlendirici kullanmanıza gerek kalmaz.

PEELİNG GÖZENEKLERİ DENGELER

Mikrodermabrazyon hafif bir peeling yöntemidir. Belli bir basınç ile son derece ince alüminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek yapılır. Cilde çarpan kristaller, cilt yüzeyini hafifçe aşındırırken, alt deriyi uyarırlar. Hafif aşınma, ölü derinin soyulmasını ve taze bir deri oluşmasını sağlar. Uygulandıkça cilt canlanır, nem dengesi düzelir ve genişleyen gözenekler sıkışır.

YAĞLI CİLDİ KURUTMAYIN!

Yağlı ciltlerin bakımında yapılan en büyük hata onları nemsiz bırakmaktır. Yağlı ciltlerin su ve nem ihtiyacını karşılamak için en önemlisi kurutucu bakımlardan sakınmaktır. İkincisi ölçülü bir şekilde nemlendirmektir. Bu amaçla hazırlanan değişik ürünleri kullanabilirsiniz;

  • Yağ oranı %10-15 i geçmeyen hafif nemlendiriciler: Bunların içeriğinde silikon bulunur.
  • Tamamen yağsız nemlendiriciler: Bu ürünlerde nem çekici ve koruyucu maddeler bulunur.
  • Ciltteki yağ oranını dengeleyen ürünler: Bunların içinde pudra, kil, mikro süngerler veya polimerler gibi maddeler bulunur. Cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler. Yüzünüzü yıkandıktan sonra hemen nemlendirici sürmeyin. 10-15 dakika kadar cildin kendine gelmesini bekleyin.

 Cildi yağlı olanlar ciltlerini nasıl temizlemeli 

CİLDİ YAĞLI OLANLAR CİLTLERİNİ NASIL TEMİZLEMELİ?

Sirke toniği: 1 kaşık elma sirkesi ile 8 kaşık kaynak suyunu karıştırıp, yağlı ciltler için güzel bir tonik elde edebilirsiniz.

Doğal maden sodası: İçindeki zengin mineraller sayesinde tüm ciltler için yararlı ve besleyici bir toniktir. Bundan da yararlanabilirsiniz.

Yumurta akı maskesi: Yumurta akını iyice çırptıktan sonra içine bir çay kaşığı limon suyu koyun ve bekletmeden yüzünüze ve boynunuza sürün.

Yoğurt maskesi: 1 çay kaşığı yağsız sade yoğurdu, arpa unu ile karıştırırsanız, yağlı cildi sakinleştirecek bir maske hazırlayabilirsiniz.

Kil maskesi: Satın aldığınız kili doğrudan doğruya sulandırarak hazırlayabilirsiniz. Kil ciltteki fazla yağı alan ancak kurutmayan harika bir maddedir.

Yazarın Tüm Yazıları