Bir ilaç ile yaşlanmayı durdurmak mümkün olacak mı?

Eğer sonuçlar pozitif olursa ilaç genel kullanıma sunulacak ve piyasadaki ilk gerçek yaşlanma önleyici olacak.

Haberin Devamı

Hayalleri için yaşayan ve hayallerini gerçeğe çevirebilecek bu dünya üzerinde yaşayan tek canlı bizleriz, yani insanlar. Yazının başlığını okuyan birçoğunuz, ‘’hadi canım’’ derken, bir kısmınız da ‘’gerçekten mümkün mü’’ diye düşündü.

Biz doktorlar, özellikle de araştırma safhasında yer alan meslektaşlarım, hastalardan gelen geri dönüşümler ile durmadan çalışmaya devam ediyor. Gelecek 10 yıl içinde bazı meslekler kaybolup yenileri çıkacağı gibi aynı zamanda bir çok hastalık dünya üzerinden silinip yenileri ortaya çıkacak!

Bu haftaki yazımda biraz daha hayallerimizi güncellemek adına büyük araştırmaya yer vermek istedim. İşte Japon ve Amerikalı bilim insanlarının o çalışması…

YAŞLANMAYI DURDURAN MUCİZE İLAÇ

Bir ilaç ile yaşlanmayı durdurmak mümkün olacak mı

Haberin Devamı

Nikotinamid mononükleotid, yani fareler üzerindeki testlerde yaşlanmayı durdurduğu görülen mucize ilacın ana maddesi! Bu ay Japonya’da gerçekleştirilecek deneylerle insanlar üzerinde test edilmesi için onay aldı. İlaç kısaca, yaşlanma belirtilerini yavaş yavaş silerken süreci de yavaşlatıp yaşam süresini sağlıklı bir şekilde uzatmayı sağlamaya çalışıyor. Yaşlandıkça üretimi azalan sirtuin adlı proteini hedef alan bu ilaç, sadece dışarıdan tespit edilen belirtileri değil, aynı zamanda vücut içerisinde görülen yaşlanma mekanizmasını da onarmaya çalışıyor.

İNSANLAR ÜZERİNDE YAPILAN DENEY İLE NE HEDEFLENİYOR?

Bir ilaç ile yaşlanmayı durdurmak mümkün olacak mı

10 sağlıklı katılımcıya bu ilaç verilerek, herhangi bir zararlı yan etkisi olmadan yaşlanmanın yavaşlaması beklenecek. Eğer sonuçlar pozitif olursa ilaç genel kullanıma sunulacak. Bu durumda ilaç, piyasadaki ilk gerçek yaşlanma önleyici olacak. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, vücudun doğal yaşlılık belirtileri olan metabolizmanın yavaşlaması, görme yeteneğinin azalması ve glikoz duyarlılığının artması gibi etkilerin durdurulabildiği görüldü. Ancak yine de fareler üzerinde yapılan deneylerin insanlar üzerinde ne kadar geçerli olacağına dair ciddi şüpheler de bulunuyor.

Haberin Devamı

JAPONLAR NEDEN YAŞLANMAYI DURDURMAK İSTİYOR?

Bir ilaç ile yaşlanmayı durdurmak mümkün olacak mı

Bu çalışmalar, Japonya’nın Keio Üniversitesi ve ABD’nin Washington Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Japonlar için önemli kısmı ise 2055 yılında nüfuslarının yaklaşık yüzde 40’nın, 65 yaş üzerinde olacağı acı gerçeğidir!

Piyasaya sunulan ilk yaşlanma engelleyici ilaç bu olabilir ancak dermatoloji alanında gerçekleştirilen ilk gelişme değil.

Geçtiğimiz yıl Alzheimer ilacının bazı yaşlanma engelleyici etkileri olduğu görülmüştü. Aynı şekilde yaygın olarak kullanılan bir diyabet ilacının da bu yıl insanlar üzerindeki yaşlanmayı önleyici etkileri olduğu tespit edilmişti.

SAĞLIKLI VE UZUN YAŞAMAK İSTİYORUZ

Bir ilaç ile yaşlanmayı durdurmak mümkün olacak mı

Yazının başında da, sonunda da anlatmaya çalıştığım şey aslında aynı!

Haberin Devamı

Biz insanlar uzun ve sağlıklı yaşamak istiyoruz. Bunun için de bilimin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmaktan yanayız. Bu araştırmada da sıkça vurgulanan şey, öngörü gereği oluşturulan ilacın faydalı olacağı konusudur. Unutulmaması gereken biz insanların çok değişken bir yaşama sahip olduğumuzdur. Yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim...

Yazarın Tüm Yazıları