Alışveriş poşetlerine virüs bulaşır mı?

Kapının önüne geldiniz, kesinlikle ev balkonuna çıkarmak için poşetleri ev içinden geçirmeyin.

Haberin Devamı

Hızlıca hayatımızın tam ortasına giren ve hayatımızı işgal eden koronavirüs hakkında merak ettiklerimiz her geçen gün artıyor. Belki de bunlardan en önemlisi alışveriş düzeni ve sonrası yapılacaklar…

Zorunlu haller dışında markete gitmeyi önermiyoruz ancak ev ihtiyaçlarının da bir şekilde karşılanması gerekiyor. Hal böyle olunca kesinlikle evden çıkarken maskenizi takmayı unutmayın. Ayrıca eldiven kullanmanız da korunma düzeyini artıracaktır.

MASKE TAKMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Sizden önce markete giren birinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını bilemezsiniz. Belki az önce önünde durduğunuz reyonda o da durdu ve öksürdü ya da hapşırdı. İşte maskenin koruması burada devreye giriyor. Çünkü havadaki damlacıkların doğrudan solunması engellenmiş olunuyor.

PEKİ, YA ELDİVEN?

Az önce bahsettiğimiz bu kişi sizin şu anda elinizde tuttuğunuz yoğurdu elledi mi onu da bilmiyoruz. Eldiven de işte burada devreye giriyor. Elinize bulaşacak mikrobun ağız ve göze taşınmasını engelliyor. Ancak unutulmaması gerekiyor ki elinizde eldiven varken kesinlikle yüzünüze götürmemeniz gerektiği…

Haberin Devamı

ALIŞVERİŞ YAPTINIZ VE EVE GELDİNİZ, ŞİMDİ NE OLACAK?

Kapının önüne geldiniz, kesinlikle ev balkonuna çıkarmak için poşetleri ev içinden geçirmeyin. Çünkü geçirirken sağa sola değmeyeceğini bilemeyiz. Poşetleri kapı girişinde, dışarıda bırakın ve eldivenlerinizi atarak yeni eldiven takın. Ürünleri poşetten çıkararak hazırlamış olduğunuz çamaşır suyunda bir bezi ıslatın ve paketli ürünleri tek tek silin. Sebze ve meyveleri en sona bırakın. Sildiğiniz paketli ürünleri bir tepsi üzerine dizin ve en son balkon ya da hava alan, güneş gören bir yere götürün. Hem kurusun hem de havalansın.

SEBZE VE MEYVELERİ NE YAPACAĞIZ?

Sebze ve meyveleri, sirkeli sudan ziyade karbonatlı su ile yıkamalısınız. Sirkeli suyun ürün üzerindeki kalıntıları gidermediği biliniyor.

Detaylı bilgi için bu yazıyı da detaylı okuyabilirsiniz:

Yıkama suyuna sirke ilave etmenin temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturarak yetersiz yıkama ihtimaline karşılık gıda üzerinde bulunabilen muhtemel zararlı biyolojik etkenlerin uzaklaştırılmasıdır. Ancak, günümüzde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin pek çoğunun aktif maddesi asidik koşullarda daha kararlı hale gelmektedir. Hangi sebze ve meyvede hangi pestisitin kullanıldığı bilinmediği için sirkeli suyla yıkanmamaları gerekir. Bu durumda sirkeli su meyve ve sebze yıkamak için uygun değildir. Mutfak lavabonuzu tıkayarak içini iyice temiz suyla doldurun ve karbonat katın. Karbonatlı suyun içerisine sebze ve meyvelerinizi katın, en az 1 saat bekletin. Sonra temiz suyla durulayın ve temiz bir bez üzerine serin, kurulayın. 

Haberin Devamı

Unutmayın ki herhangi bir ürünün ambalajı üzerinde koronavirüs varsa, virüs elinize bulaşsa bile el ağza, buruna ya da gözün içindeki yumuşak dokuya değmediği sürece vücudunuza yayılamaz.

Yazarın Tüm Yazıları