Zorbalık yapacak adam çocukken belli olur

Çocuk, ergen psikiyatrisinde önemli bir yer tutan akran zorbalığı, küçümseyici söylemlerle başlayıp, dalga geçme, isim takma, eşyalarına ya da yiyeceklerine el koyma, oyunlara almama gibi durumlarla başlıyor, sonrasında fiziksel tacize kadar varıyor.

Haberin Devamı

Oğlum uzun bir süredir bir arkadaşı tarafından zorbalığa uğruyor. Son ana kadar sesini çıkarmadı. Birileri ona “Hanım evladı” diyecek korkusuyla tüm yaşadıklarını sineye çekti ama sonunda önünden yemeği alınıp ve sesini çıkarırsa “Hiç kimsenin seninle konuşmamasını sağlayacağım” şeklinde tehdit edilince her şeyi dökülmek zorunda kaldı.

Zorba çocuk, yemeği gelip kendisi almamıştı. Kendi grubundan 11 yaşında başka bir çocuğu görevlendirmişti. Her ikisinin ailesi ile görüştüm. Zorba çocuğun ailesi olanları “O da kendini savunsaydı” şeklinde karşılarken, kullandığı diğer arkadaşının annesi hafif çaplı bir şok yaşadıktan sonra duruma el koyacağını bildirdi.

Bir tür emir eri gibi kullanılan çocuk daha önce de sistematik zorbalığa uğramış, sonrasında özgüvenini tamamen kaybedip zorba çocuğun maşası haline gelmişti. 11 yaşında bunlar nasıl olabilir diyebilirsiniz. Oluyor işte. Yetişkinlikte yaşayacaklarının daha travmatik, daha başa çıkamadıkları hallerini yaşıyorlar.

Haberin Devamı

AKRAN ZORBALIĞI İLE KAYBEDİLEN GELECEK!

Çocuk, ergen psikiyatrisinde önemli bir yer tutan akran zorbalığı, küçümseyici söylemlerle başlayıp, dalga geçme, isim takma, eşyalarına ya da yiyeceklerine el koyma, oyunlara almama gibi durumlarla başlıyor, sonrasında fiziksel tacize kadar varıyor. Eğer mağdur tepki göstermezse tehditler büyüyor. Yapılan çalışmalar her üç çocuktan birinin hayatının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını gösteriyor.

Akran zorbalığı yaşanıyorsa bunu okul içinde çözmek imkansız. Mutlaka ailelerin de işin içine karışması gerekiyor. Durumu kötüleştirense “Akran zorbalığını meşru görme, mağdur hak etmiştir gibi düşünme, olayın tekrarlanmayacağını düşünme, gülüp geçmek gibi davranışlar” oluyor. Olay sonrasında zorbalığa maruz kalan çocuğun özgüven eksikliği, kaygı bozukluğu, depresyon yaşayıp yaşamadığının iyi irdelenmesi gerekiyor.

ZORBANIN AİLESİ GÖZLEM ALTINA ALINMALI

Çocuklar, sokakta insanların birbirine bağırdığını, kurallara uymadığını hatta aile içinde insanların birbirine sürekli bağırdığını gördükçe zorbalığa meyil etme riskleri artıyor.

ÇOCUĞUNUZLA DETAYLI KONUŞUN

Çocuğunuz genelde mutlu, neşeli, yaratıcı iken birdenbire somurtkan, endişeli, tedirgin görünüyorsa durumu mutlaka analiz etmeniz gerekiyor. Çünkü bu durum yanı sıra kendini değersiz hissetme, okul performansında düşüş, okulda çok yalnız olduğundan bahsedip, gitmek istememe halini hızlıca getirebilir.

Haberin Devamı

Kesinlikle varsayımlardan kaçınmalı, çocuğunuzu iyi dinlemeli, sadece nasıl olduğunu sorup, aldığınız cevap karşısında tatmin olmamalısınız.

Zorbalık, çocuklar üzerinde uzun vadeli duygusal zararlar yaratabilir. İster fiziksel, sözel ya da duygusal olsun fark etmez, hepsi aynı derecede zararlıdır ve hayatın ileri yıllarında kaygıya, depresyona, yalnızlığa ve hatta travma sonrası stres bozukluğuna (TSSB) sebep olabilir. Asla hafife alınmamalı. 

Yazarın Tüm Yazıları