Şişmanlık beynimizin bedenimize ihaneti mi?

Beyin midenizin dolu olduğundan 20 dk. sonra haberdar oluyor.

Haberin Devamı

Bize biri dokunduğunda hissediyor, canımız yandığı anda ağlayabiliyor ama tokluğu bu kadar hızlı hissetmiyoruz. Çünkü beyin midenizin dolu olduğundan 20 dk. sonra haberdar oluyor. Tokluk sinyallerinin beyne geç gidiyor oluşu insanlığın obeziteyle savaşta aşamadığı kilit noktası. 20 dakikayı ne kadar yavaş yiyerek geçirebilirsiniz verdiğiniz kiloları tartıda daha hızlı sayabilirsiniz.

Şişmanlık beynimizin bedenimize ihaneti mi

Sağlıklı olmak, spor yapmak ve zayıflamak sadece terlemekle ilgili değil. Spor salonuna yazılıp, bir yıllık üyelik ücretini ödeyip, bir ay ilkeli bir şekilde gidip, diğer aylar sallayanlardansanız size başka dikkat çekici önerilerim var.

Haberin Devamı

New York Üniversitesi eğitmenlerinden Dr. Lisa Young, “Çevremiz, alışkanlıklarımız ve beynimizdeki kalıplar, ne yediğimiz kadar önemlidir. Bunun farkında varmalıyız” diyor. Peki, Young gerçekte ne demek istiyor:

BİRİNCİ KURAL; YEMEK SAATİNDE YAVAŞLAYIN

Bu günlerde yaptığımız her şey -yemek dahil- hiper hızlı olma eğiliminde. Beslenme uzmanları, uzun zamandır yiyeceklerin her ısırığını yavaşlatmayı ve çok çiğnemeyi öneriyor; bu da sindirimi ve emilmeyi kolaylaştırıyor. Aslında, ağzınızdaki yiyecekleri ne kadar fazla çiğnerseniz, o kadar çok kilo veriyorsunuz.

Şişmanlık beynimizin bedenimize ihaneti mi

İKİNCİ KURAL; STRESLİYSENİZ AZ YİYİN...

Beden ve beyin stresli olduğunda sindirime öncelik vermiyor. Sürekli mideniz şiş halde dolaşıyorsanız stres altındayken bir şeyler atıştırıyor olabilirsiniz. Beyin emir vermedikçe yediğiniz hiçbir şey sindirilmiyor emin olun.

Uzmanlar “Stres hormonu kortizolün uyanmasına, besin maddelerinin zayıf sindirilmesine ve normal sindirim sürecinin bozulmasına neden olabilir” diyerek açıklıyor durumu. Siz iyisi mi stres altında sadece salata ya da kuruyemiş yiyin...

ÜÇÜNCÜ KURAL; YETERİNCE UYUYUN

Yaşam, iş, sosyal taahhütler, aile, egzersiz, sağlıklı öğünler ve daha fazlasını zamanında yapmaya çalıştığınızda, sağlıklı bir uyku programının sürdürülmesi zorlaşıyor. Fakat bir öncelik sırası yapmak gerekirse uyku liste başı olmayı hak ediyor. Araştırmalar yeterince uyuyamazsanız, ertesi gün otomatik olarak yüksek kan şekeri elde ettiğinizi gösteriyor. Çünkü iyi bir şekilde uyuyarak vücudu metabolize etmiyorsunuz. Bu arada, uyku yoksunluğu vücudun açlık ve tokluk hormonlarının dengesini de bozuyor.

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ KURAL; STRES AZALTICI BİR ALIŞKANLIK EDİNİN

Bazılarımız için bu yürümek olabilir. Bazılarımız için ise fotoğraf çekmek, yoga yapmak ya da yakın bir arkadaşla öğle yemeği yemek olabilir. Önemli olan pilinizi yeniden şarj etmek. 

Yazarın Tüm Yazıları