Ev işleri çocuklara parayla mı yaptırılmalı?

Ev işleri için çocuklara ödeme yapmak uzun süredir tartışılıyor.

Haberin Devamı

Ev işleri için çocuklara ödeme yapmak uzun süredir tartışılıyor. Pedagogların bir kısmı bunu problem olarak görürken, bir kısmı yüzde yüz destekliyor.

ABD’de “Öz Yeterli Çocuklar” adlı blog sahibi Kerry Flatley, iki kızına da yerleri süpürmek, evdeki hayvanları beslemek, gezdirmek ve bulaşıkları toparlamak için para ödüyor. Flatley, ev işlerini yaparak çocukların hem sorumluluk sahibi olduğunu, hem de harçlık alarak işleri isteyerek yaptıklarını düşünüyor.

Ev işleri çocuklara parayla mı yaptırılmalı

Peki “Ebeveynler çocuklarına ev işleri yapmak için para öder ama günün sonunda çocuklar paraların çabalarına değmeyeceğine karar verirse ne olur?” Bu noktada soruyu Pedagog Joann Crohn cevaplıyor: “Aileler ya çocukların ev işlerini bırakmasını kabullenecekler ya da ödedikleri para miktarını artıracaklar.” Ve her ikisi de istenen seçenekler değil.

Haberin Devamı

Sorumluluk ve para ilişkisini tamamen reddeden pedagoglar, işin içine para girdiği anda toplum değerlerinin öğretilemeyeceğini savunuyor ki çok haksız da sayılmazlar.

En çok alkış alan ve örnek gösterilen uygulamayı eski bir ilkokul öğretmeni de olan Joann Crohn yapıyor. 10 yaşındaki çocuğuna haftada 6 dolar, 5 yaşındaki çocuğuna ise haftada 4 dolar veriyor. Çocuklardan parayı üç kavanoza bölmelerini, birini harcamak, birini tasarruf, diğerini ise bağış için biriktirmelerini istiyor.

ÇOCUKLARA PARA ÖDEYEN EBEVEYNLER

Sertifikalı bir mali planlamacı ve altı yaşında bir çocuk babası olan Gregg Murset ise çocukların ev işleri için para kazanması gerektiğini savunanların başında geliyor. Oğluna kişisel öz yaşam becerileri için değil (diş fırçalamak, banyo yapmak, yatağını toplamak gibi) diğer tüm görevler için haftada en az 30 dolar ödeme yapıyor. Bu durumun ileride çocuk üzerinde büyük kazanımlar sağlayacağını düşünen Murset, para yönetiminin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini söylüyor.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ADINA

Kız ya da erkek çocuk ayrımı yapmadan ev işlerinin bölüşülmesi için aileleri destekleyen kurumlardan biri de Unicef. Son verilere göre dünya genelinde 5-14 yaş arası kız çocukları erkek çocuklarına göre yüzde 30 oranında daha fazla iş yapıyor. Çocukları eşitlemek ve erkek çocuklarını (para karşılığı bile olsa) çalıştırmanın cinsiyet kalıplarını yıkmak için gerekli göründüğü belirtiliyor. Bu durumda erkek çocuklarına ev sorumluluğu vermek, dünyadaki 1,1 milyar kız çocuğunun önündeki engellerin yok edilmesi yolunda atılacak ilk kritik adımlardan da biri olabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları