Çocuğunuzun oynadığı oyunları oynamayı deneyin!

Havalı değil gıcık ebeveyn olun!

Haberin Devamı

Üç yaşından itibaren çocukların büyük bir çoğunluğu cep telefonları ya da bilgisayar üzerinden oyun oynuyor. Süresi kısa ya da uzun olsun çoğu sonuçta maruz kalmaması gereken video oyunları ile tanışıyor, hatta onlarla yaşıyor.

“Çocuklarınızın oynadığı oyunlar konusunda denetim oluşturun” diyoruz ama bunu sadece oyuna şöyle bir bakarak yapamazsınız. Sizin de o oyunu kısa bir süre bile olsa oynamanız gerekiyor. Ne kadar çok bilirseniz o kadar iyi denetleyebilirsiniz.

Youtube videolarını mümkünse beraber seyredin ya da o seyrettikten sonra göz atın. Zaman kısıtlaması getirmeniz tabii ki çok önemli. Bu konuda kesin olun ve aştıkları her zaman diliminin bir sonraki oyun zamanından gideceğini anlatın. Ödev, ev işleri, kişisel hijyen, aile zamanı ve yemek tüm video oyunlarından önce gelmeli!

Haberin Devamı

HAVALI DEĞİL GICIK EBEVEYN OLUN!

Size çocuklarına çok oyun süresi veren “Havalı evebevnler”den örnekler verebilirler, siz havalı değil, kontrollü olmayı seçin. Çocuğunuzun sağlığı ve iyiliği, havalı olmanın çok önündedir. Fikrinizi sık sık değiştirmeyin. Sevimlilik yapsa bile oyun için ek süre vermeyin.

Çevrimiçi oyunlar oynuyorlarsa mutlaka odasının kapısı açık olmalı. Ne konuştuklarını duymaya çalışın. Çocuklar ebeveynlerinin onu dinlediğini bilirse kontrollü olmayı sürdürecektir.

Çocuğunuzun oynadığı oyunları oynamayı deneyin

Sıkılmalarına izin verin; Video oyunları oynamadıklarında sıkıldıklarından şikayet ediyorlarsa endişelenmeyin. Can sıkıntısıyla baş etmeyi öğrenmek, sorumlu ve üretken insanlar olmak için öğrenmeleri gereken yaşam becerilerinden biridir. Sıkılmış hissetmek onları daha aktif veya yaratıcı fikirler bulmaya itebilir.

Aile aktivitelerine zaman ayırın; Çocuklarınızı gerçek dünyada aktif bir oyuna sokun. Hafta sonu ya da akşamları ailece masa oyunlarına oturun. Fortnite ve Minecraft'tan daha iyi yaşam olduğunu ve keşfedilmeyi bekleyen bir dünya olduğunu öğrenmeliler.

Teknoloji hakkında bilgi edinin; Oyunlar hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar güçlü olursunuz. Mümkünse o oyunları oynamayı deneyin. Böylece çocuklarınızın sorularını ve itirazlarını o kadar iyi karşılayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuklarınız içinde bulunduğumuz dijital çağda, işlerin gittikçe daha ileri gittiği bir zaman diliminde yaşıyorlar. Teknolojiyi akıllıca ve sorumlu bir şekilde kullanmalarını öğreterek başarılı olmalarına yardımcı olun.

Her zaman çocuklarınızla konuşun; Her zaman çocuklarınızla bağlantı kurmak ve yaşamlarında neler olup bittiğini öğrenmek için çaba gösterin. Okulda sıkıntı çeken ya da zorbalığa uğrayan bazı çocuklar kaçmayı arar ve video oyunlarına sığınır. Çocuğunuzun gerçek hayattan saklanıyor gibi görünüp, görünmediğini iyi gözlemleyin.

Yazarın Tüm Yazıları