Çocuğunuz bilgisayar oyunları bağımlısı mı?

Bilgisayar oyunları oynayan çocuklar heyecana o kadar bağımlı olurlar ki, oyuna da bağımlı hale gelirler.

Haberin Devamı

Bugünün video oyunları o kadar yüksek teknoloji ürünü ki, hayret etmemek elde değil. Çocuklarınızın oynadığı oyunlara ne kadar vakıfsınız, ne kadar deneyimlediniz bilmiyorum ama inanın hiper gerçekçi grafiklerle her biri, çocuklar için her zaman içinde olmak isteyecekleri yeni bir dünya tasarlıyor. 

Çok sayıda fonksiyonelliğe sahip olan oyuncular, bir oyun içerisinde koşabilir, ateş edebilir, zıplayabilir, dans edebilir ve tasarım yapabilirler. Peki bunun nesi kötü diyebilirsiniz. Hatta aranızda bunun öğretici olduğunu savunanlar da olabilir. Video oyunlarının çocuklar üzerinde olumlu etkileri olabileceği doğrudur. Araştırmalar, etkileşimleri nedeniyle çocukların yararlı akıl yürütme ve hafıza becerileri geliştirdiğini göstermiştir. Ayrıca liderlik ve takım çalışmasının yanı sıra yaratıcılığın, eleştirel düşüncenin geliştirilmesine de yardımcı olabilirler.

Haberin Devamı

Çocuğunuz bilgisayar oyunları bağımlısı mı

OLUMSUZ YANLARI ÜRKÜTÜCÜ

Ama yapılan tüm araştırmalar çok fazla video oyunu oynamanın ciddi olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda hem fikir. Bilgisayar ya da cep telefonu oyunları, zihinsel hastalıkları tetikler, kaygı ve depresyona yol açar, beyine zarar verir, kas ve iskelet bozukluklarına yol açar. Tüm bu sonuçlara rağmen oyunların olumlu taraflarını görmeyi seçiyorsanız, çocuğunuzu pek sevmediğinizi iddia edebiliriz.

Bilgisayar oyunları oynayan çocuklar heyecana o kadar bağımlı olurlar ki, oyuna da bağımlı hale gelirler. Beyinleri ister istemez “tutarlı stimülasyon” talep eder ve herhangi bir oyun oynamayınca hayattan sıkılır hale gelirler.

Doktorlar her şeyin dengeyle ilgili olduğunu söyler. Çocuğunuz zamanının büyük bölümünü okulda geçiriyorsa, eve gelince bir saat kadar bilgisayar oynamasına izin vermek makul gözükebilir. Çocuklarınızı herkesten daha iyi tanıdığınız için, oynamalarına izin vereceğiniz süreyi de kendiniz belirlemelisiniz.

BİR ÇOCUĞUN OYUN BAĞIMLISI HALİNE GELİP, GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Her zaman oyundan bahsediyor, oynamıyorken sıkılıyor, kıpır kıpır yerinde duramıyor ve sık sık sinirleniyorsa önlem almanızın zamanı da gelmiş demektir. Çünkü bu durumun bir aşama sonrasında uyku, açlık veya kişisel hijyen gibi temel ihtiyaçları feda eder vaziyete gelecektir. Kronik olarak sırt, el veya el bileği ağrısı şikayetiyle size gelebilir. Ev ödevleri veya ev işleri gibi temel sorumlulukları tamamen unutabilir. Çocuğunuzun bağımlılığını azaltmak için yasakları koyup, masa oyunlarına dönebilir ve mutlaka sıkılmasına izin vermelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları