Boyunları eğik, konuşmayan yeni insan tipleri...

Sonuçları geri dönülmez noktada!

Haberin Devamı

Çocukların enseleri hızla yamuluyor, bilgisayar, cep telefonu ve ipad’lerin boyunda yol açtığı minik eğimler, vücut evriminin gideceği yönü de gösteriyor.

Durum, teknik olarak genişlemiş dış oksipital çıkıntılar ve daha az teknik olarak ise eğilmekten dolayı ortaya çıkan boyunda yağlanma halidir. Bu konuda dramatik olmak istiyorsanız teknolojinin evrimi hızlandırdığını söyleyebiliriz.

Kısaca boynu uzun süre eğme durumu bizi canavarlara dönüştürmeye hazırlanıyor. Değişen sadece fiziksel görünüşümüz değil, sosyal medya ile depresyon, travma sonrası stres, denge problemleri hızla artış gösteren duygu durum bozuklukları.

SONUÇLARI GERİ DÖNÜLMEZ NOKTADA!

Harvard’da son dönem yapılan tartışmalar gösteriyor ki, çocuk-genç-yaşlı hepimiz adeta toplama kampında koşullandırılmışız gibi internet bağımlıları haline geldik. İnternette radikal gruplar çok kolay örgütlenebildiği için kutuplaşmış, durumdayız. Kitap okumuyoruz, okusak da her 30 dakikada bir bırakıp sosyal medyayı kontrol ediyoruz. Araştırmalar cep telefonsuz sokağa çıkma halinde, bağımlıların şizofren davranışlar gösterdiğini, delice tıklama, aşağı-yukarı kaydırma ve göz gezdirme halinin uyku bozukluğu, sosyal başarısızlık, şişmanlık, halsizlik ve kendine güvensizlik halini getirdiğini açıklıyor.

Haberin Devamı

Eğer çocuğunuz “Çarpıtılmış gerçekleri bir öykünün arasına ustaca gizleyerek, yalan söyleyebiliyorsa, bedeli ne olursa olsun her tartışmada ve kavgada kazanan taraf olmak istiyorsa, internet ve bilgisayar kullanımı konusunda kendini sudan çıkmış ak kaşık gibi gösteriyorsa” önlem almanızın zamanı da gelmiş demektir.

Bu konuyu yeterince önemsemez, arkadaşları daha fazla oynuyor gibi sözlerle kendinizi kandırırsanız, sonuçları okuldan, aileden uzaklaşmaya, hayatla bağını minimum noktaya indirmeye kadar varabilir.

Geçtiğimiz günlerde çocuk sahibi olmayan ama eline tüm gün ipad verilen çocukları eleştiren bir twite denk geldim. Yazan kişi, anneler tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş, ‘Kolaysa sen çocuk yap” diyecek kadar ileri gitmiş bir güruhla savaşıyordu. Sözün özü doğruları söylemek dokuz köyden kovduruyor artık. Anneler çoğunlukla daha fazla telefona bakabilmek için çocuklarını teknoloji konusunda özgür bırakıyor. Buradaki yanlışlığı ve doğabilecek sonuçları konuşabilmek için uzman olmaya gerek yok. Sen ne yapıyorsan, çocuğun da onu yapacak. Ama o ilerde senden daha fazla şeyi kaybetmiş olacak. 

Yazarın Tüm Yazıları